Cum arată prima fabrică în care muncesc doar persoane cu handicap - FOTO

Ultima actualizare:

    Ionela (30 de ani) este mulţumită de atmosfera caldă de la serviciu
Ionela (30 de ani) este mulţumită de atmosfera caldă de la serviciu

Unii coc pâine cât e ziua de lungă, alţii cos cearşafuri, alţii creează ornamente din ceară pentru Sărbători, în vreme ce alt grup transformă lutul umed în oale ori vaze de flori. Unii spală rufe, alţii le calcă, în timp ce afară, în curte, alţii deprind meşteşugul spălării autoturismelor. Totul se întâmplă în prima fabrică din România în care sunt angajate doar persoane cu handicap.

Strada Nazarcea nr. 24-28, sectorul 1, Bucureşti. Aici funcţionează, de un an, Unitatea de Servicii şi Producţie „Nazarcea”, înfiinţată de reprezentanţii Direcţiei de Asistenţă Socială sector 1 cu scopul de a da o şansă persoanelor cu handicap să-şi câştige cinstit banii necesari traiului. Până să ajungă aici, mai toţi au fost respinşi la interviurile de angajare de firmele private. Printre cei refuzaţi pe piaţa muncii se află şi Ionela, o tânără de 30 de ani din Capitală, care şi-a găsit vocaţia în atelierul de croitorie al fabricii. „Am încercat să mă angajez la un supermarket. Am depus CV-ul, a fost aprobat, însă când le-am zis că sufăr de epilepsie m-au respins. Au zis că munca presupune să lucrez cu oamenii şi ei nu pot risca să angajeze un bolnav care poate oricând să sufere o criză. Tot răul a fost spre bine, căci acum lucrez aici şi-mi place”, ne-a spus tânăra, care ne-a arătat rodul muncii ei: nişte sacoşe de cumpărături, din material textil, imprimate cu numele României şi al oraşului Bucureşti.

Petronela Gorea (35 de ani) spală zilnic circa 100 kg de rufe
Petronela Gorea (35 de ani) spală zilnic circa 100 kg de rufe

Împreună cu ea, aproape 400 de persoane, diagnosticate cu diverse forme de handicap, muncesc cinci zile pe săptămână pentru un câştig minim, dar atât de necesar îngrijirii personale şi familiei. Petronela Gorea (35 de ani) nu are familie, e singură. A absolvit Facultatea de Teologie „Justinian Patriarhul” din Capitală, şi-a luat licenţa în „Asistenţă Socială”, iar acum face cursuri de master în aceeaşi specializare. A vrut întotdeauna să înveţe mai mult, să cunoască lucruri noi, să se perfecţioneze. Studiile n-au ajutat-o prea mult, fiindcă cei care ar fi putut profita de cunoştinţele ei au respins-o la angajare din cauza handicapului său: nu are decât un deget la palma stângă.

Zilnic ies din fabrică circa 1.000 de pâini
Zilnic ies din fabrică circa 1.000 de pâini

„E foarte greu pentru noi să ne găsim un loc de muncă. Lumea ne respinge ca pe nişte măsele stricate. Aici, însă avem parte de atmosferă plăcută, consiliere şi şanse egale. E pentru prima dată când avem un salariu, iar acest lucru ne face mai responsabili”, ne-a spus Petronela.

Bunurile create de ei nu au preţ

Toate obiectele realizate de cei din fabrică sunt folosite în interesul centrelor de copii şi bătrâni aflate în subordinea Direcţiei Sociale sector 1. Legea nu permite, deocamdată, ca aşezământul de interes public să realizeze profit. Cei care vor, totuşi, să se bucure de roadele muncii lor, pot intra în posesia obiectelor create de ei prin acordarea de bani sub formă de donaţii. Zilnic, angajaţii fabricii coc pâine pentru circa o mie de oameni aflaţi în evidenţa Direcţiei Sociale, spală, calcă şi cos hainele persoanelor din centrele de zi ale Primăriei sectorului 1, scutind astfel multe fonduri care ar fi trebuit alocate pentru aceste servicii.

Alexandrina Turdeanu (26 de ani) e mândră de lumănările ei din ceară
Alexandrina Turdeanu (26 de ani) e mândră de lumănările ei din ceară

Fabrica Nazarcea va fi deschisă, însă, publicului larg începând cu luna ianuarie a anului viitor. Atunci, bucureştenii vor putea cumpăra bunuri şi produse din ceramică pictate manual, lumânări decorative, produse de panificaţie sau vor putea beneficia de servicii de croitorie, curăţătorie şi de spălătorie auto. Instituţia a fost creată cu fonduri nerambursabile de la UE (6,4 milioane de lei), prin programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, şi cu o contribuţie de 1,37 milioane de lei de la Primăria sectorului 1.

Fabrica funcţionează într-un imobil cu patru etaje de pe strada Nazarcea, sector 1
Fabrica funcţionează într-un imobil cu patru etaje de pe strada Nazarcea, sector 1

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
femeie stranut  jpg
Mango Mannheim O6 jpg
image png
image png
venice 2855264 1280 jpg
cozi ceausescu jpg
orasul 5 min danemarca  jpg
Produse Lidl pe raft - magazin FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net