Cum au murit victimele exploziei de la Fabrica de Armament din Băbeni. Una dintre persoanele decedate era chiar şeful de echipă

Ultima actualizare:

    Pompierii au intervenit de urgențăFOTO: Facebook/ ISU Vâlcea
Pompierii au intervenit de urgențăFOTO: Facebook/ ISU Vâlcea

Tragedia de joi după-amiază de la Uzina Mecanică Băbeni este investigată acum de criminaliști și pompieri. Patru oameni au murit încercând să dezamorseze o mină antipersonal. Erau oameni cu experiență, iar una din ipoteza anchetei este că ar fi fost vorba despre o greșeală.

Trecuse de prânz când o deflagrație a zguduit zidurile Fabricii de Armament și a adus panică printre angajați. Toată lumea se gândea la ce este mai rău și chiar așa a fost. Patru oameni și-au pierdut viața pe loc, în timp ce dezamorsau o bombă. Aceștia erau oameni cu experiență dar se pare că acest lucru nu i-a ajutat foarte mult în momentul în care, se pare, că o greșeală a declanșat dezastrul.

Era vorba despre o mină antipersonal. Trei bărbați și o femeie au fost răpuși de explozie. Printre ei și șeful de echipă. Acesta, se pare, încerca să le explice subalternilor procedeul de dezamorsare a muniției. Pe bancul de lucru se aflau trei astfel de bombe, însă două dintre ele au explodat, conform Inspectoratului pentru Situații de Urgență din Vâlcea.  Alte patru persoane au ajuns la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) din Râmnicu Vâlcea, cu politraumatisme. O victimă s-a ales cu ambele mâini fracturate. Alte două aveau plăgi de la schije, iar a patra a suferit un atac de panică.

Cum s-a petrecut tragedia

Potrivit Adevărul.ro , care îl citează pe prefectul Sebastian Fîrtat, cele patru persoane care şi-au pierdut viaţa se aflau toate în aceeaşi încăpere, deşi ar fi trebuit să fie una singură pentru neutralizarea muniţiei, nefiind respectată procedura de lucru în astfel de situaţii.

„O sigură persoană, nu patru, ar fi trebuit să fie în camera în care era detonată mina, la Uzina din Băbeni. Cele patru cadavre găsite demonstrează că în respectiva încăpere era mai mult de o persoană, dar ancheta va fi cea care va stabili adevărul”, a menţionat prefectul de Vâlcea.

Însă, șeful ISU Vâlcea a declarat că, de fapt, șapte persoane se aflau în încăperea respectivă.  „Era un model un model de proiectil pe care nu-l mai dezamorsaseră până atunci. Dintr-o greşeală s-a produs această deflagraţie. În funcţie de cercetările la faţa locului vom vedea care este adevărata cauză de producere a acestei nenorociri”, a explicat colonelul Dan Pascaru.

El a mai precizat că  o singură persoană ar fi trebuit să intre în încăperea de casare a muniţiei, înainte de a merge în camera de comandă. Incidentul ar fi fost de cu totul altă amploare dacă nu s-ar fi petrecut în această încăpere izolată, cu o uşă blindată şi alta de aluminiu, cu banc şi pereţi metalici. 

Anchetă de amploare la Băbeni

Şi procurorii vâlceni au confirmat faptul că dosarul de cercetare penală deschis în acest caz vizează nerespectarea regimului materiilor explozive, dar şi a legislaţiei privind securitatea şi sănătatea în muncă, fiind demarată şi la nivelul Inspectoratului Teritorial de Muncă Vâlcea a fost  o anchetă în acest sens.

De cercetări se ocupă o echipă formată din ofiţeri de poliţie judiciară, specialişti, reprezentanţi ai ISU şi un procuror din cadrul Secţiei Urmărire Penală a Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea.

Tragedia se putea repeta oricând

În urmă cu doi ani, un alt angajat al acestei fabrici de armament a murit în urma exploziei unui proiectil. Adrian Manea avea doar 22 de ani, mai scrie Adevărul. O bombă de mici dimensiuni, parte dintr-o bombă cu dispersie, i-a explodat în mână. Lucra pe postul de confecţioner produse pirotehnice, având ca sarcină demontarea unor bombe de tipul celor folosite inclusiv în Războiul din Vietnam, a cărei utilizare a fost interzisă de Organizaţia Naţiunilor Unite. La fel ca şi mina antipersonal care a explodat joi, 18 noiembrie.

De atunci, părinţii acestuia au tot avertizat că tragedia se va repeta.Oamenii lucrau şi ei în aceeaşi unitate. După moartea fiului lor, au tot încercat să facă lumină în acest caz şi să-i tragă la răspundere pe cei pe care-i consideră responsabili de moartea fiului lor, acuzând condiţiile grele de muncă din uzină, lipsa echipamentelor de protecţie şi mijloacele rudimentare folosite la demontarea muniţiei.

Uzina Mecanică Băbeni funcţionează din 1983. Produce tehnologie militară, fiind certificată ca furnizor de armament pentru Ministerul Apărării Naţionale şi pentru NATO. Pe lângă proiectare şi fabricarea de muniţie, aici are loc şi neutralizarea muniţiei şi armamentului.

Citește și:Explozie la Uzina Mecanică Băbeni. Bilanțul: patru morți și patru răniți

Explozie la Uzina de Armament din Băbeni. Un tânăr de 22 de ani a murit

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regele Felipe și Regina Letizia la dineul de gală de la Roma, Italia, în rochie de la un brand de masă   profimedia 0945642160 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
470151278 538188272547733 6261949949018933597 n jpg
 Sambuca di Sicilia FOTO Shutterstock
corvinul jpeg
bancomat jpeg
wizz air avion jpg
marelbo png
loto jpeg
cincsor dimineata jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net