Cum clasifică doctorul Streinu Cercel grupele de risc în cazul infecției cu coronavirus
Îmbolnăvirile cu noul coronavirus nu țin cont de vârstă sau de starea de sănătate. Din acest motiv, doctorul Adrian Streinu Cercel a considerat ca riscul să fie luat în considerare pentru patru categorii de persoane: persoanele din grupa de vârstă de peste 65 de ani; persoanele din grupa de vârstă 40-65 de ani; persoanele cu vârstă sub 40 de ani și persoanele cu boli cronice, indiferent de vârstă.
Într-un proiect numit ”Programul “VACANȚA MARE” de prevenire a îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2/COVID 19”, Cercel propune ca persoanele care până acum nu prezentau un risc crescut pentru îmbolnăvirea cu Covid-19 să fie izolate total. De asemena, bătrânii ar mai trebui izolați de familii încă 3 luni după starea de urgență. În document se specifică faptul că Guvernul va asigura tot – după principiul ”Fiecăruia după nevoi”.
Iată ce persoane sunt vizate în planul doctorului
-Persoanele din grupa de vârstă de peste 65 de ani;-Persoanele din grupa de vârstă 40-65 de ani;-Persoanele cu vârstă sub 40 de ani:-Persoanele cu boli cronice, indiferent de vârstă.
Pentru categoria de 65 de ani măsurile imediate propuse de şeful de la „Matei Balş” sunt „izolarea la domiciliu pentru următoarele 12 săptămâni – indiferent cum se cheamă domiciliu (casă proprie, relocare într-o casă liberă sau relocare instituţionalizată), susţinerea acestor persoane, respectând cu stricteţe măsurile de distanţare socială, pe toată această durată”.
Potrivit planului lui Streinu Cercel, „susţinerea va fi efectuată fie de rudele directe, indirecte fie de autorităţi şi cu ajutorul ONG-urilor”, iar monitorizarea să fie realizată de poliţia locală şi autorităţile locale.
Pentru noua grupă de risc apărută, cei între 40 – 65 de ani, proiectul lui Cercel prevede „izolare totală” acolo unde este posibil (în cazul activităţilor de serviciu neesenţiale pentru funcţionarea în caz de pandemie, respectiv acolo unde se poate lucra de acasă) şi decalarea programului de lucru astfel încât să înceapă munca la 7.30.
Primăriile şi Poliţia locală ar trebuie să identifice persoanele cu loc de muncă şi care nu pot lucra de acasă şi să le elibereze adeverinţă de muncă.
Proiectul spune că în perioada aceasta nu se mai circulă pe stradă necontrolat şi că se decontaminează mijloacele de transport.
În document mai este specificat că ”se impune formare unui Guvern anti-Pandemic sau a unui Minister intersectorial Pandemic care va elabora și pune în funcție acțiunile specifice. Adică: ”TVA-ul va fi orpit, taxele vor fi suspendate pentru toată lumea, industria alimentară va funcționa non-stop, Regiile Apă/Canal, Electrica, Salubrizare, etc vor funcționa non-stop și toate costurile vor fi decontate de Stat NU de cetățeni. Aici intervine Fondul de Rezervă al Țării”.
Însă autoritățile au arătat că aceste soluții nu au fost încă dezbătute în toate forurile competente. ”În acest moment, dezbaterile publice referitoare la unele propuneri privind măsurile de relaxare a restricțiilor privesc inițiative individuale, care nu au făcut obiectul analizelor sau deciziilor la nivelul forurilor autorizate. Astfel de propuneri vor fi discutate cu toți factorii implicați în gestionarea situației răspândirii noului coronavirus (COVID-19), ținând cont de toate riscurile și de identificarea măsurilor care pot fi implementate pentru a garanta sănătatea cetățenilor”, a tansmis Grupul e Comunicare Strategică, iar ministrul Sănătății a spus că cel puțin pentru acest moment, nu poate fi voba despre relaxare.
Citiți și:
Ministrul Sănătății: ”Nu vorbim de relaxarea măsurilor deocamdată”