Cum devin asigurat în sistemul de sănătate dacă nu am venituri

Ultima actualizare:

    Aşteptăm întrebările  dumneavoastră pe teme  de sănătate pe adresa de  e-mail redacţie@click.ro,  cu menţiunea „pentru  dr. Cristian Buşoi”
Aşteptăm întrebările dumneavoastră pe teme de sănătate pe adresa de e-mail redacţie@click.ro, cu menţiunea „pentru dr. Cristian Buşoi”

Ca să devii asigurat trebuie să plăteşti contribuţia la fondul naţional de sănătate. Cristian Buşoi, membru în Comisia de Sănătate din Parlamentul European şi fost preşedinte al CNAS, ne spune astăzi care sunt paşii pe care trebuie să îi urmăm pentru a dobândi calitatea de asigurat.  

Asigurările sociale de sănătate reprezintă principalul sistem de finanţare a ocrotirii şi promovării sănătăţii populaţiei. Ele oferă oricărui asigurat un pachet de servicii medicale de bază, ce cuprinde intervenţii chirurgicale şi tratamente, medicamente, materiale sanitare şi dispozitive medicale.

Ce acte trebuie să depui

Dacă nu realizaţi venituri impozabile, dar vreţi să dobândiţi calitatea de asigurat şi să beneficiaţi de pachetul de servicii medicale de bază, trebuie să depuneţi la Casa de Asigurări de Sănătate din oraşul dumneavoastră un dosar cu următoarele documente:

  • Copie după buletin sau cartea de identitate;
  • Declaraţie pe proprie răspundere că în ultimii cinci ani nu aţi realizat venituri impozabile pe teritoriul României;
  • Chitanţă din care să reiasă că aţi achitat la Fisc contribuţia de 5,5% din salariul minim pe economie, pe ultimele 6 luni. Mai exact, 57,75 lei pentru fiecare lună. 

Ce este pachetul minimal de servicii

În cazul în care sunteţi angajat cu contract de muncă, sunteţi asigurat prin efectul legii, iar contribuţia pentru asigurarea de sănătate vi se va reţine din salariu atât dumneavoastră, cât şi angajatorului. Peste 3 milioane de cetăţeni români nu plătesc contribuţia la asigurările sociale de sănătate. Spre deosebire de persoanele asigurate, aceştia nu au dreptul la pachetul de servicii medicale de bază, ci doar la pachetul minimal. Acesta din urmă include servicii medicale de urgenţă, consultaţii pentru depistarea bolilor cu potenţial endemo-pandemic, servicii de planificare familială şi consultaţii pentru monitorizarea evoluţiei sarcinii şi lehuziei.

Află de la specialişti ce drepturi ai ca asigurat

Vrei să ştii ce drepturi ai ca pacient sau ca asigurat, vrei să afli ce trebuie să faci pentru a putea obţine un tratament în străinătate sau care este schema de vaccinare? Răspunsurile le găseşti pe platforma www.drepturilepacientilor.info.  „Pacientul trebuie să fie în centrul sistemului de sănătate din România. De aceea am lansat o campanie de informare”, a declarat Cristian Buşoi, medic şi europarlamentar PNL. Buşoi a arătat că, pentru campania „Drepturile Pacienţilor”, a fost lansat un call center, la care răspund voluntari sfătuiţi de 14 medici, şi site-ul www.drepturilepacienţilor.info. Numărul Tel Verde 0800.080.444 (apelare gratuită) este disponibil în Bucureşti, între orele 8.00 şi 20.30.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
IMG 0107 jpeg
image
image
image
image
image
image
masa de paste shutterstock jpg
maramures paste1 jpg
bujori1 jpg
supermarket 5202138 1280 jpg
iepure paste istock jpg
furnici jpg
biserica romani credinciosi FOTO adevarul
Slujba de Înviere de la Catedrala Patriarhală din București 16 aprilie 2023 FOTO Inquam Photos Alexandru Busca  (3) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net