Cum îi afectează relatările despre Afganistan pe românii care lucrează acolo. ”Părinții mei sunt terifiați, nu mai au încredere în judecata mea”

Ultima actualizare:

    Ermina Strutinschi, tânără din Suceava care locuiește în Afganistan FOTO FOTO: stirisuceava.net
Ermina Strutinschi, tânără din Suceava care locuiește în Afganistan FOTO FOTO: stirisuceava.net

Relatările despre situația din Afganistan pare să îi afecteze pe unii dintre românii care lucrează acolo. Ermina Strutinschi, o tânără din Suceava care în ultimii șapte ani a locuit în această țară, a transmis un mesaj prin care își asigură prietenii și familia că este în siguranță și spune că nu are motive să părăsească țara proclamată acum Emirat Islamic.

Ermina Strutinschi locuiește în Kabul, capitala Afganistanului, și este directorul filialei locale a International NGO Safety Organisation. Ea spune că orașul este „în mare parte calm”, că a trecut fără probleme prin punctele de control ale luptătorilor talibani, că magazinele sunt deschise și că electricitatea și telecomunicațiile funcționează, potrivit stirisuceava.net.

Ermina Strutinschi nu vrea să plece din Kabul

Tânăra spune că nu are motive să plece din Kabul și a criticat modul în care mass-media a reflectat asaltul talibanilor asupra Republicii Afgane.

Suceavanca solicită să nu îi mai fie transmise mesaje prin care să i se ceară să plece de acolo, chiar dacă recunoaște că și părinții ei sunt terifiați și nu mai au încredere în judecata ei pentru că refuză să plece din Agfanistan.

Mesajul a fost publicat în limbile română și engleză, cu mici diferențe de conținut între cele două.

Mesajul publicat de Ermina Strutinschi:

„Dragii mei,

Mulțumesc pentru urările de ziua mea. Într-adevăr s-a dovedit să fie una memorabilă. Sunt în Kabul, în siguranță, și, în ciuda scenelor de groază filmate la aeroport pe care le vedeți pe ecranele voastre acum, orașul e în mare parte calm, și nu am nici un motiv să plec. Am trecut prin puncte de control Talibane fară probleme, chiar că femeie și că international. Am cumpărat legume în bazar, and vorbit cu negustori.

Magazinele sunt deschise, electricitatea și telecomunicațiile funcționează. Nu am fost amenințată direct. Ceea ce nu am nevoie de la voi e presiune cum că ar trebui să plec – nu am cum la momentul acesta, din cauza situației de la aeroport, chiar daca aș vrea, și nu vreau să plec în primul rand. Sunt în siguranță. Într-adevăr, situația este fluidă, șocantă pentru mulți, și mulți afgani au îngrijorări legitime în privința propriei persoane. În mod tragic, comunitatea internațională, inclusiv unele ambasade vestice care erau privite de mulți prieteni afgani ca bastioane ale drepturilor omului și ale securității, au fugit. Câteva țări au impus un regim neanunțat de sancțiuni care va afecta civilii afgani cel mai mult, și nu noua administrație. Băncile, rezervele de bani pentru populație, și situația economică în general sunt cea mai mare îngrijorare acum. Ce am nevoie de la voi e încredere în valoarea asistenței umanitare și de dezvoltare în Afganistan, și susținere și răbdare pentru mine personal.

Pentru cei care lucrează în mass media, trebuie să realizați că titluri că “Infernul Afgan” și “Criza în Afganistan” sunt periculoase. Haosul de la Aeroportul Internațional Hmid Karzai în acest moment se datorează reportajelor iresponsabile, care sunt imediat preluate de presa afgană. Într-o măsură cel puțin, Emiratul Islamic al Afganistanului (Talibanii) nu au câștigat militar, ci au învins într-o bătălie a narativelor. Asta a fost posibil datorită mass media alarmiste, alimentată de o strategie vestică nefericită de a accelera “negocierile de pace” prin subminarea legitimității fostului guvern.

Zvonurile se transformă în fapte prin jurnalism înfometat, și asta a inclus publicații vestice reputabile. Uneori mă întreb, sincer, cum anumite articole au trecut printr-un process editiorial. În mod significativ, aceste reportaje creează îngrijorări și presiune pe internaționalii rămași aici din partea familiilor și prietenilor de acasă. Personal, am fost contactata de sute de persoane care mi-au spus să plec și cum să plec – m-am chinuit să-mi amintesc cine sunt aceste persoane, în multe cazuri. Părinții mei sunt terifiați de această narativă unilaterală, și au încetat să aibă încredere în abilitatea mea de a-mi aprecia mediul de operare chiar dacă sunt de peste șapte ani în această țară și acest oraș, majoritatea timpului în afara unei baze militarizate și responsabilă pentru propria siguranță și cea a angajaților mei. Sunt disponibilă, în măsura în care timpul îmi permite și off the record, să vorbesc cu oricine din media, se arată în mesajul citat de stirisuceava.net.

Talibanii au început să îi condamne la moarte pe afganii care i-au ajutat pe americani

Talibanii l-au condamnat la moarte pe fratele unui traducător afgan, potrivit scrisorilor obținute și publicate de CNN, acuzându-l că a ajutat SUA și că i-a oferit ajutor fratelui său, care a lucrat ca interpret al trupelor americane din Afganistan, anunță  Digi 24. Scrisorile sunt doar un exemplu al modului în care talibanii amenință în mod direct afganii care au lucrat cu SUA sau sunt membri ai familiei celor care au făcut-o, în ciuda asigurărilor date de liderii insurgenților care transmiteau că nu se vor răzbuna.

Citește și:Cei 15 români evacuaţi din Afganistan au ajuns în România: „Am ajuns acasă și vă mulțumim!”

Ce spune Klaus Iohannis la revenirea în țară a românilor evacuați din Afganistan

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
tractorul brasov jpg
image
image
image
image
image
image
italian masini bucuresti jpg
foto1 viol jpg
nasa foto pexels
maxresdefault jpg
drapel steag romania revolutie fara stema foto sutterstock
Au furat 13 tone de masline in Spania jpg
trusa prim ajutor jpg
focveg jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net