Cum influențează indicele de corecție recalcularea pensiei. Unii dintre vârstnici pierd și 400 de lei

Indicele de corecție și beneficiile asociate grupelor de muncă sunt două dintre subiectele cele mai discutate de către pensionari. Indicele de corecție a fost introdus în 2011, iar de atunci a generat numeroase controverse.

Pensionari discută cu reprezentanții presei și oficialii Caselor de Pensii de care aparțin privind recalcularea pensiei, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Mulți pensionari susțin că cei care au ieșit la pensie după 2021 au beneficiat de un indice mai mare, ceea ce le-a adus pensii mai mari. Conform noii legi a pensiilor și declarațiilor ministrului muncii, Simona Bucura-Oprescu, aceste inechități ar urma să fie corectate.

În cazul recalculării pensiilor, diferențele date de indicele de corecție pot aduce pierderi semnificative.

De exemplu, între doi pensionari cu aceleași puncte, dar cu indici diferiți, poate exista o diferență de până la 1.000 de lei la pensie. Această discrepanță va fi eliminată prin noua formulă de calcul, care nu mai prevede indicele de corecție, pentru a asigura echitatea între pensionari.

Cum sunt afectate grupele de muncă în recalcularea pensiilor

Cei care au lucrat în condiții grele sau în grupe speciale de muncă se așteaptă să primească puncte suplimentare la pensie, dar acest lucru nu se întâmplă întotdeauna.

Potrivit noii legi a pensiilor, beneficiile suplimentare pentru grupele de muncă vor fi integrate mai echitabil în calculul pensiei.

Ministrul Muncii a explicat că, în trecut, un pensionar care a ieșit la pensie după 2011, cu un indice de corecție de 1,41, ar fi primit o creștere de 410 lei față de unul pensionat anterior acelei date.

„Plecăm de la ideea, pentru a da exemplu, că avem un cuantum de 1.000 de lei. Avem indice de corecție 1,41. Asta înseamnă că acel pensionar care a ieșit după 2011 are o creștere a pensiei cu 410 lei mai mare decât cel care a ieșit înainte de 2011.

Pentru echitate în sistemul de pensii, noua formulă nu prevede indice de corecție, motiv pentru care acel beneficiu pentru care alți pensionari l-au avut și alții nu l-au avut, nu mai este în noua lege a pensiilor.

Atunci, cei care au avut acel beneficiu rămân cu același cuantum în plată, astfel încât cei care nu l-au avut datorită recalculării să aibă o creștere a pensiei și să-i ajungă și pe ceilalți din urmă”, a afirmat ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu la Digi24.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Fiicele Regelui Mihai si Principele Radu la parastasul de 6 ani al Regelui Mihai   Daniel Angelescu, Casa Majestatii Sale (2) jpeg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
apa robinet pahar adobestock jpg
bar pexels jpeg
imapp alex proiectii 116 768x512 jpg
rate banca 0 jpeg
focurile vii wiki jpg
atacator parlament jpg
sacalul poza mare jpg
bangkok shutterstock 1908221836 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net