Un pensionar vrea să dea statul în judecată! Ce pensie a primit după recalculare: „De ce? Nu pot să-mi dau seama”

Nu toți pensionarii se vor bucura de creșterea pensiei. Spre exemplu, pentru 700.000 de vârstnici, veniturile nu vor crește, în urma recalculării. Oamenii fac cozi la Casele de Pensii pentru a fi lămuriți care este motivul pentru care nu o să primească bani în plus. „Acum am 4.463 și în urmă recalculării ar fi 3.420. De ce?", s-a plâns un senior. 

Pensionarii cer explicații Foto: Octav Ganea
Pensionarii cer explicații Foto: Octav Ganea

720.000 de seniori au primit decizii cu pensie mai mică

 Mii de pensionari au mers să ceară explicaţii de la Casele de Pensii, iar alți 12.000 au contestat deciziile de recalculare. Printre ei, şi Victor Sită, care vrea să dea statul în judecată. După 38 de ani de muncă grea, pe şantier şi în minerit, este revoltat. „Acum am 4.463 și în urmă recalculării ar fi 3.420. De ce? Nu pot să-mi dau seama. Am rămas suprins pentru că mă așteptam la altceva", a declarat Victor Sită, pensionar, pentru Observatornews.ro

Aproape 720.000 de seniori au primit decizii cu pensie mai mică. Printre ei, foşti mineri, ceferişti, dar şi artişti. Pensionarii care au lucrat în condiții de muncă speciale sau de deosebite și/sau grupe de muncă nu beneficiază de puncte de stabilitate deși li s-au plătit contribuții suplimentare pentru aceste puncte. Practic s-au cumpărat ani de pensie", explică Rodrigo Maxim, lider de sindicat CFR.

Care este motivul pentru care anumite pensii nu mai cresc 

Un pensionar care are acum un venit de 7.500 lei, iar în urmă recalculării primește o pensie mai mică, de 5.000 lei, va rămâne cu pensia actuală. Indexarea anuală cu rată inflației se va face la pensia mai mică, cea recalculată. Dacă indexarea va fi de 10 % pe an, atunci vârstnicul va avea pensia înghețată 4 ani. Cum inflația este în scădere, perioada în care venitul rămâne acelaşi ar putea fi mai mare. 

Anumite pensii nu mai cresc. În termeni nominali ele rămân la fel, dar în termeni reali ele vor fi erodate de inflație. Este simptom al faptului că sistemul public de pensii este nesustenabil", spune Adrian Codîrlaşu, vicepreşedinte CFA. Mulţi seniori au observat în deciziile de recalculare erori care le-au anulat majorarea cuvenită. De la 34 am ajuns la 23 de ani", spune o pensionară. Cu 5 ani mai puțin. Am venit le-am arătat punctul unde e greșeală, și-au cerut scuze", declară alta.

Care sunt promisiunile ministrului Muncii 

Ministrul Muncii promite că problemele vor fi remediate. Când colegii noştri au luat dosarul de pensie din arhivă şi datele din dosarul de pensie le-au trecut în format electronic au existat situaţii în care au introdus aceste date eronat", explică Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii.

Nemulţumiţi sunt şi pensionarii care au obţinut majorări, dar nu cât se aşteptau. 3.305 și acum mi-a dat 5.113, foarte puțin. Dna ministru Simona Bucura-Oprescu a spus cu gura mare în tv că se va dubla. Sunt nemulțumit", spune un pensionar. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Fiicele Regelui Mihai si Principele Radu la parastasul de 6 ani al Regelui Mihai   Daniel Angelescu, Casa Majestatii Sale (2) jpeg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
apa robinet pahar adobestock jpg
bar pexels jpeg
imapp alex proiectii 116 768x512 jpg
rate banca 0 jpeg
focurile vii wiki jpg
atacator parlament jpg
sacalul poza mare jpg
bangkok shutterstock 1908221836 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net