Cum interpretezi ghidul electrocasnicelor
Clasa A este cea mai economicăPrimul criteriu de alegere a unui aparat electrocasnic este clasa energetică. Clasele energetice te informează despre cât de puţin sau de mult consumă aparatul electrocasnic pe care-l cumperi. Clasa A este cea mai eficientă şi mai economică, iar clasa C este cea mai costisitoareare. De exemplu, un frigider din clasa A are în medie un consum de 1.100 KW în 24 de ore. Cele din clasa C consumă cu 40% mai multă energie decât cele din clasa A simplă, adică 1.540 KW în 24 de ore. Pentru a avea un termen de comparaţie află că un bec obişnuit consumă 2,4 KW în 24 de ore.
Unele frigidere care se dezgheaţă singureO menţiune care face diferenţa între frigidere este dezgheţarea manuală şi cea automată. Când găseşti opţiunea dezgheţare manuală în manualul de instrucţiuni înseamnă că în congelator se va acumula gheaţă şi va trebui ca la o anumită perioadă să-l deconectezi ca să-i înlături gheaţa. Menţiunea „no frost” pe frigider înseamnă că acesta se dezgheaţă automat şi nu mai e nevoie să-l deconectaţi. Dacă vei găsi specficat în manual cuvântul „Autonomie” înseamnă că frigiderul păstrează o temperatură de 16 grade timp de 24 - 60 de ore, dacă este întrerupt curentul electric.
Viteza de rotaţie a cuvei este importantăUnul dintre criteriile de alegere a maşinii de spălat este viteza de centrifugare, adică numărul de rotaţii ale cuvei într-un minut. Aceasta este cuprinsă între 600 şi 1.600 de rotaţii pe minut. Cu cât viteza este mai mare, cu atât rufele vor fi mai uscate, dupa spălare. Când e vorba de cantitatea de apă utilizată la un ciclu de spălare, e bine de ştiut că maşinile de spălat cu încărcare frontală (cu uşă în faţă) utilizează între 30 l şi 50 l de apă la un ciclu de spălare. Cele cu încărcare verticală (cu uşă deasupra) utilizează chiar şi 130 l la un ciclu de spălare.
Fierul de călcat poate avea sistem anticalcarUltimele generaţii de fiare de călcat cuprind o mulţime de funcţii. Una dintre cele mai importante este jetul de abur. Adică câtă apă este pulverizată pe o ţesătură într-un minut. În funcţie de temperatura aleasă, un fier de călcat poate pulveriza între 35 g apă/minut (la materiale sintetice sau tricouri) şi 95 g apă/minut (la cămăşi foarte şifonate). Alte funcţii importante sunt sistemul antiscurgere (la temperaturi mici acest sistem împiedică transformarea aburului în picături de apă care se scurg pe ţesătură) şi sistemul anticalcar (care previne depunerea calcarului în orificiile pentru abur).
Zgomotul diferenţiază aspiratoareleDupă ce ai ales între aspiratorul cu sac şi cel cu apă, trebuie să fii atentă la puterea de absorbţie a prafului. Această putere este exprimată în kPa (între 20 şi 40 kPa) şi cu cât este mai mare, cu atât aparatul aspiră mai mult praf. O altă menţiune este puterea de aspiraţie. Aceasta este menţionată în Waţi chiar pe aspirator. Este bine să alegi unul cu o putere între 1.800 W şi 2.200 W, care are o putere de absorbţie ce depăşeşte 30 de kPa. Când este vorba de zgomotul pe care îl face un aspirator, acesta este menţionat la nivel sonor şi se află între 70 dB şi 78 dB. Ca să ai un reper, afli că acel cu 78 dB este de două ori mai zgomotos decât unul de 70 dB.