Cum îşi convinge un preot enoriaşii să se vaccineze
Printre atâţia preoţi care nu cred în pandemie şi ignoră măsurile de protecţie, iată că unii luptă cot la cot cu medicii pentru buna informare a oamenilor. Este cazul părintelui Ioan Grosu din comuna Ştiubieni, judeţul Botoşani. El a reuşit să crească rata de vaccinare din localitate datorită predicilor pro-imunizare pe care le ţine la fiecare slujbă.
Situată la 40 de kilometri de municipiul Botoşani, comuna Ştiubieni avea, în vară, o rată de vaccinare infimă. Ca şi în alte localităţi rurale din această parte a ţării, şi aici oamenii tratau cu scepticism campania de vaccinare, astfel încât rata de vaccinare era foarte mică. Totul s-a schimbat în momentul în care preotul Ioan Grosu, un membru respectat al comunităţii, a început o amplă campanie de informare pro-imunizare, aşa că, la începutul lunii noiembrie, spun autorităţile locale, aproape 40% dintre săteni erau deja vaccinaţi. Părintele a fost dat ca exemplu şi de către specialiştii în domeniu, dar şi de reprezentanţii DSP.
Preotul Ioan Grosu a stat 9 zile în spital
Comuna Ştiubieni, ca multe altele din ţară, a fost anul acesta în scenariul roşu. Inclusiv preotul s-a infectat cu SARS-CoV-2 şi a stat 9 zile în spital. După această încercare, preotul s-a dedicat trup şi suflet promovării măsurilor de protecţie, a vaccinării, mai ales în rândul populaţiei vârstnice. În plus, a colaborat cât se poate de strâns cu medicul de familie din comună, scrie Adevărul. La rândul său, primarul din localitate spune că datorită efortului medicului, al profesorilor, dar mai ales al preotului, rata de vaccinare a crescut considerabil. „A fost o colaborare pe toate planurile la noi în comună. Toată lumea cunoaşte măsurile de protecţie”, spune edilul Paul Ştefanache.
«Am înmormântat prea mulţi oameni bolnavi de COVID»
„Mai sunt care spun că-i o răceală, că-i ceva aşa simplu. Ei bine, nu este. Este o boală cât se poate de serioasă. Am înmormântat prea mulţi oameni bolnavi de COVID. M-a cutremurat că au fost şi mulţi tineri. Oamenii trebuie să înţeleagă că este în joc viitorul copiilor noştri, să ne unim şi să trecem şi peste hopul acesta, cu mare iubire de semeni”, spune preotul Ioan Grosu. Astfel, de la nici o predică de-a sa nu lipsesc îndemnurile la vaccinare şi protecţie. „La slujbă sau în cadrul diferitelor servicii religioase, eu le vorbesc oamenilor despre ce măsuri de protecţie să folosească. Îi îndemn să pună masca, mai ales când este aglomeraţie, să se dezinfecteze pe mâini. Totodată, le spun să se vaccineze fiindcă este o şansă să nu mai pierdem oameni dragi”.
Alţi preoţi gonesc vaccinaţii din biserică
Nu toţi preoţii sunt ca Ioan Grosu. Recent, doi colegi de-ai lui, tot din Botoşani, sunt acuzaţi că ar fi smuls măştile credincioşilor în timpul slujbei şi ar fi cerut celor vaccinaţi să plece din biserică, anunţă Digi24. DSP Botoşani a demarat o anchetă după ce mai mulţi locuitori s-au plâns că cei doi preoţi nu-i primesc în biserică. „Am auzit de aceste fenomen, este cunoscut. Cei de la DSP au însă mai multe date”, a precizat prefectul Dan Nechifor pentru Adevărul.
Preoţii şi medicii şi-au dat mâna şi la Timişoara
La începutul acestei luni, medicii din Timişoara şi preoţii catolici şi-au unit forţele într-o acţiune fără precedent, numită „Trup şi suflet pentru viaţă”, pentru a încerca să crească rata de vaccinare. La iniţiativa profesorului dr. Dorel Săndesc, medicii merg în bisericile catolice din oraş şi, la finalul liturghiei, discută cu enoriaşii şi le răspund întrebărilor legate de riscurile bolii, vaccinul anti-Covid şi măsurile de prevenire. Bisericile care şi-au deschis porţile sunt Parohia I Cetate, Parohia II Fabric, Parohia III Elisabetin, Parohia IV Iosefin, Parohia V Mehala, Parohia VI Fratelia, Parohia VII Freidorf, Biserica Piaristă şi Biserica Catolică Bulgărească ,,Notre Dame’’.
7,6 milioane de români au schema completă
La aproape un an de la debutul campaniei de vaccinare în România, rata de vaccinare este încă foarte scăzută, cu doar 46,3% din populaţia eligibilă (peste 12 ani) imunizată. Până la data de 14 decembrie, conform datelor oficiale, avem 7.671.576 de români vaccinaţi cu schemă completă şi 1.820.222 de persoane care au făcut doza booster. Fruntaş la vaccinare este Bucureştiul, cu o rată de vaccinare de 66,2%, urmat de Cluj (58,4%) şi de Constanţa (55,9%). Pe ultimul loc este Suceava (29%).