Cum s-a v─âzut din strad─â greva STB. Reportaj pe drumurile Capitalei

20 ianuarie 2022

Haos, nervi, vocifer─âri ╚Öi mult─â incertitudine. Lungi ╚Öiruri de oameni care mergeau pe jos. Aceasta a fost ieri atmosfera pe str─âzi, ├«n sta╚Ťii sau ├«n trafic dup─â ce ╚Öoferii ╚Öi vatmanii de la Societatea de Transport Bucure╚Öti au refuzat s─â ias─â pe traseu. Ace╚Ötia au declan╚Öat grev─â spontan─â dar despre mi╚Öcarea de protest se ╚Ötia cu 12 ore ├«nainte.

greva STB jpg 4 jpg
Sta╚Ťiile de pe linia tramvaiului 1, alt─âdat─â pline de oameni erau goale ieri diminea╚Ť─â

Este ora 8.00 ╚Öi de 210 minute nici un mijloc de transport ├«n comun de suprafa╚Ť─â din Bucure╚Öti nu a ie╚Öit pe traseu. ├Än timp ce unii c─âl─âtori au aflat de greva spontan─â declan╚Öat─â de cei 4000 de ╚Öoferi ╚Öi vatmani ai STB, al╚Ťii stau ╚Öi ├«nghea╚Ť─â ├«n sta╚Ťii, doar-doar o trece autobuzul, troleul sau tramvaiul care s─â-I duc─â la destina╚Ťie.

Bucure╚Ötenii, lua╚Ťi prin surprindere de greva STB

Deasupra Pasajului Muncii, ├«n sta╚Ťia Pia╚Ťa Hurmuzachi, trei femei a╚Öteapt─â autobuzul 104 ca s─â mearg─â la serviciu. Nu ╚Ötiu c─â stau degeaba iar c├ónd afl─â de la reporterul Click! c─â nu circul─â nimic, r─âm├ón masc─â ╚Öi fac fe╚Ťe-fe╚Ťe.ÔÇŁDoamne ce I-a mai g─âsit ╚Öi pe ─â╚Ötia. Sigur vor bani. ╚śi noi ce facem acumÔÇŁ, zice debusolat─â Dana. ÔÇŁHai fetelor la pas c─â face piciorul micÔÇŁ, strig─â amuzat dintr-o ma╚Öin─â oprit─â la stop un ╚Öofer amuzat de situa╚Ťie.

Doi taximetri╚Öti care a╚Öteptau ├«n intersec╚Ťie, la c├ó╚Ťiva metri distan╚Ť─â ╚Öi sperau s─â se lipeasc─â de curse b─ânoase le claxoneaz─â ├«n zadar.ÔÇŁAcum am vorbit cu b─ârbat─â-miu ╚Öi mi-a zis s─â nu comand ma╚Öin─â pe aplica╚Ťie c─â l-a rupt la bani. Curs─â de 40 de lei I-a luat acum 100 de leiÔÇŁ, poveste╚Öte din mers Ioana. O lu─âm la pas al─âturi de ele pe bulevard. Pe trotuarele de pe bulevardul Unirii zici c─â este manifesta╚Ťie.

greva STB jpg 3 jpg
Pe trotuare parc─â era manifesta╚Ťie, bucure╚Ötenii fiind nevoi╚Ťi s─â mearg─â pe jos spre destina╚Ťii

Zeci de oameni merg ├«ncolona╚Ťi pentru c─â mijloacele de transport ├«n comun zac ├«n╚Ťepenite ├«n depouri ╚Öi garaje. ├Än sta╚Ťia STB de la Biblioteca Na╚Ťional─â a Rom├óniei, pe sensul spre Pia╚Ťa Unirii, Nea Ion a╚Öteapt─â un autobuz care s─â-l duc─â la nepo╚Ťi. Este z─âp─âcit total c├ónd ├«i d─âm vestea c─â este grev─â.ÔÇŁPosibilitatea s─â circule cu metroul nu ├«i sur├óde deloc. La STB am gratuitate la metrou m─â cost─â. Nu fac nici o afacere. Ia s─â o iau eu pe jos c─â fac mi╚ÖcareÔÇŁ, zice omul nostru ╚Öi o ia c─âtinel, la pas.

Greva a fost spontană dar casierii STB au știut

Toate casieriile STB de unde po╚Ťi procura carduri de c─âl─âtorie STB sunt ├«nchise, au obloanele trase. ÔÇŁMi-a zis de ieri Tan╚Ťa c─â nu vine azi c─â o s─â fie grev─âÔÇŁ, ne strig─â o v├ónz─âtoare de la chio╚Öcul de cafea din sta╚Ťia Lucian Blaga de pe bulevardul Unirii, c├ónd vede c─â ne uit─âm la ghereta de tabl─â. Din intersec╚Ťii au disp─ârut cozile la taxiuri, ma╚Öinile galbene fiind ocupate cu rapiditate.

Oamenii nu s-au prea ├«nghesuit s─â apeleze re╚Ťelele de ride-sharing pentru c─â aplica╚Ťiile afi╚Öau pre╚Ťuri de p├ón─â la trei ori mai mari dec├ót ├«n mod normal. A╚Öa c─â mul╚Ťi bucure╚Öteni au cobor├ót ├«n subteran, apel├ónd la transportul cu metroul pentru a ajunge la destina╚Ťie. Cei care au vrut s─â fac─â economie au fost nevoi╚Ťi fie s─â o ia la pas pe trotuare, fie s─â r─âm├ón─â acas─â, s─â-╚Öi anuleze deplas─ârile sau s─â se ├«nvoiasc─â.

Vagoanele ╚Öi peroanele s-au umplut de oameni cu m─â╚Öti iar ├«nghesuiala ├«n vagoanele tixite a fost la ea acas─â, mai ales la primele ore ale dimine╚Ťii pe magistralele Berceni-Pipera sau Dristor 2-Gara de Nord. Cei mai ferici╚Ťi bucure╚Öteni au fost ieri cei care lucreaz─â de acas─â sau ╚Öi-au putut am├óna deplas─ârile. Prim─âria Capitalei ╚Öi conducerea STB au cerut ieri declararea drept ilegal─â a grevei iar instan╚Ťa urma s─â anun╚Ťe la ora 14.00.

mihai rait dorel din las fierbiti are o sotie superba cum arata si cat de frumoasa este ana maria size19 jpg
1 vladimir putin coronavirus 1 jpg jpeg
kate middleton jpg jpeg
1 o femeie la laptop jpg jpeg
retete cartofi png
BeFunky collage (6) jpg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
img (3) jpg
nunta miri casatorie verighete jpeg
evaluare nationala 7570751 mediafax foto alexandru dobre jpeg
NDQwJmhhc2g9YWQ4ZDRjM2Q1ODFiMjNhMjBjMGM5YWQ0ZTgwNjc4MDg= thumb jpg
elev examen probe  evaluare nationala clasele mici  jpeg
FotoJet (8) jpg