Cum s-a văzut din stradă greva STB. Reportaj pe drumurile Capitalei

Ultima actualizare:

Haos, nervi, vociferări și multă incertitudine. Lungi șiruri de oameni care mergeau pe jos. Aceasta a fost ieri atmosfera pe străzi, în stații sau în trafic după ce șoferii și vatmanii de la Societatea de Transport București au refuzat să iasă pe traseu. Aceștia au declanșat grevă spontană dar despre mișcarea de protest se știa cu 12 ore înainte.

Stațiile de pe linia tramvaiului 1, altădată pline de oameni erau goale ieri dimineață
Stațiile de pe linia tramvaiului 1, altădată pline de oameni erau goale ieri dimineață

Este ora 8.00 și de 210 minute nici un mijloc de transport în comun de suprafață din București nu a ieșit pe traseu. În timp ce unii călători au aflat de greva spontană declanșată de cei 4000 de șoferi și vatmani ai STB, alții stau și îngheață în stații, doar-doar o trece autobuzul, troleul sau tramvaiul care să-I ducă la destinație.

Bucureștenii, luați prin surprindere de greva STB

Deasupra Pasajului Muncii, în stația Piața Hurmuzachi, trei femei așteaptă autobuzul 104 ca să meargă la serviciu. Nu știu că stau degeaba iar când află de la reporterul Click! că nu circulă nimic, rămân mască și fac fețe-fețe.”Doamne ce I-a mai găsit și pe ăștia. Sigur vor bani. Și noi ce facem acum”, zice debusolată Dana. ”Hai fetelor la pas că face piciorul mic”, strigă amuzat dintr-o mașină oprită la stop un șofer amuzat de situație.

Doi taximetriști care așteptau în intersecție, la câțiva metri distanță și sperau să se lipească de curse bănoase le claxonează în zadar.”Acum am vorbit cu bărbată-miu și mi-a zis să nu comand mașină pe aplicație că l-a rupt la bani. Cursă de 40 de lei I-a luat acum 100 de lei”, povestește din mers Ioana. O luăm la pas alături de ele pe bulevard. Pe trotuarele de pe bulevardul Unirii zici că este manifestație.

Pe trotuare parcă era manifestație, bucureștenii fiind nevoiți să meargă pe jos spre destinații
Pe trotuare parcă era manifestație, bucureștenii fiind nevoiți să meargă pe jos spre destinații

Zeci de oameni merg încolonați pentru că mijloacele de transport în comun zac înțepenite în depouri și garaje. În stația STB de la Biblioteca Națională a României, pe sensul spre Piața Unirii, Nea Ion așteaptă un autobuz care să-l ducă la nepoți. Este zăpăcit total când îi dăm vestea că este grevă.”Posibilitatea să circule cu metroul nu îi surâde deloc. La STB am gratuitate la metrou mă costă. Nu fac nici o afacere. Ia să o iau eu pe jos că fac mișcare”, zice omul nostru și o ia cătinel, la pas.

Greva a fost spontană dar casierii STB au știut

Toate casieriile STB de unde poți procura carduri de călătorie STB sunt închise, au obloanele trase. ”Mi-a zis de ieri Tanța că nu vine azi că o să fie grevă”, ne strigă o vânzătoare de la chioșcul de cafea din stația Lucian Blaga de pe bulevardul Unirii, când vede că ne uităm la ghereta de tablă. Din intersecții au dispărut cozile la taxiuri, mașinile galbene fiind ocupate cu rapiditate.

Oamenii nu s-au prea înghesuit să apeleze rețelele de ride-sharing pentru că aplicațiile afișau prețuri de până la trei ori mai mari decât în mod normal. Așa că mulți bucureșteni au coborât în subteran, apelând la transportul cu metroul pentru a ajunge la destinație. Cei care au vrut să facă economie au fost nevoiți fie să o ia la pas pe trotuare, fie să rămână acasă, să-și anuleze deplasările sau să se învoiască.

Vagoanele și peroanele s-au umplut de oameni cu măști iar înghesuiala în vagoanele tixite a fost la ea acasă, mai ales la primele ore ale dimineții pe magistralele Berceni-Pipera sau Dristor 2-Gara de Nord. Cei mai fericiți bucureșteni au fost ieri cei care lucrează de acasă sau și-au putut amâna deplasările. Primăria Capitalei și conducerea STB au cerut ieri declararea drept ilegală a grevei iar instanța urma să anunțe la ora 14.00.

image
image
image
image
image
image
contor curent jpg
Ultimele bătălii ale lui Mihai Viteazul jpeg
elvira godeanu vila jpg
levi strauss captura video jpg
respiratia jpg
Alimente nocive pentru ficat FOTO Shutterstock jpg
rsz delta dunarii jpg
vize jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net