Cum să foloseşti corect repartitoarele când e cald afară

Ultima actualizare:

    Setează robineţii  la temperaturi  medii!
Setează robineţii la temperaturi medii!

Suntem în decembrie dar vremea frumoasă şi temperaturile ridicate ne fac, pe bună dreptate, să ne gândim la primăvară. Şi, cum RADET-ul a dat de mult timp drumul la agent termic, în locuinţele noastre este parcă mai cald decât am avea nevoie. Click! îţi spune cum să foloseşti corect repartitoarele când vremea nu se anunţă rece pentru o factură cât  mai mică la întreţinere.

Deşi afară temperaturile sunt ridicate pentru această perioadă a anului, caloriferele din locuinţele noastre duduie de căldură. Este recomandat să foloseşti repartitoarele cu foarte mare grijă pentru a nu încărca factura la întreţinere inutil. Uite ce ai de făcut!

Izolează-ţi locuinţa!

Pentru a folosi cât mai puţin căldura degajată de calorifere, este indicat ca locuinţa ta să fie „blindată" împotriva frigului care pătrunde din exterior. Aeriseşte puţin dar mai des, foloseşte suluri textile la geamuri şi uşi pentru a împiedica pătrunderea curenţilor reci de aer. Montează draperii groase la ferestre şi acoperă zonele cu gresie cu covoraşe călduroase din lână. În acest fel, vei păstra în casă o temperatură constantă şi nu vei fi nevoit să foloseşti repartitoarele la maximum.

Închide repartitoarele când ieşi din casă!

Afară e cald, nu are nici un sens să laşi repartitoarele pornite dacă pleci, peste zi, de acasă. Închide robineţii dar nu lăsa geamurile larg deschise. Rabatează-le doar. Nu uita că spre seară temperaturile scad, ne aflăm totuşi în decembrie, iar locuinţa ta ar putea să se răcească destul de mult.

Setează robineţii la temperaturi medii!

Seara şi noaptea temperatura de afară scade dar nu putem vorbi despre ger. Este recomandat să nu faci risipă de energie şi să setezi robineţii la temperaturi medii. În cameră se va încălzi suficient cât să beneficiezi de un ambient plăcut şi confortabil.

Folie de aluminiu în spatele caloriferului

Te învăţăm un truc: deschide robineţii repartitoarelor, iar pe peretele din spatele caloriferului aplică folie din aluminiu. Este un foarte bun conductor de căldură, iar aceasta nu se va mai pierde prin perete, ci va fi direcţionată către cameră.

Nu acoperi repartitorul!

De multe ori, iarna, preferăm să uscăm rufele pe calorifer. În această perioadă, când afară este încă destul de cald, e bine să nu acoperi caloriferul cu haine umede. Pentru ca acestea să se usuce, caloriferul trebuie să fie încălzit şi, astfel, vei consuma energie termică inutil. Cel mai bine ar fi să speli rufele dimineaţa şi să le usuci peste zi la balcon, în aer liber. Foloseşte storcătorul maşinii de spălat pentru ca hainele să nu fie îmbibate cu apă şi să se usuce cât mai repede.

«Nu foloseşti repartitorul corect, vei plăti mai mult la întreţinere!»Viorel Mazilu, directorul Elsaco Brunata Bucureşti

„Foarte mulţi locatari nu folosesc repartitoarele corespunzător. Oamenii nu închid termostatul când dau drumul la geamuri, lipesc obiecte de mobilier lângă calorifer, usucă haine pe calorifer, lasă termostatul setat pe temperatura maximă etc. Pe de altă parte, există situaţii în care o persoană închide robinetul unui calorifer aflat într-o cameră nefolosită în ideea că va plăti mai puţin. Numai că, respectiva cameră poate avea un perete comun cu un apartament încălzit. În acel moment căldura din vecini pătrunde în camera neîncălzită, temperatura de aici creşte puţin, iar repartitorul înregistrează. Sunt şi repartitoare care înregistrează căldura degajată de calorifer. Cu cât caloriferul este mai mare, cu atât costurile vor fi mai mari".

Cum repartizează contorul de la bloc consumul de căldură

Factura la întreţinere include şi consumul de căldură, atât cel individual cât şi cel comun blocului. Specialistul Click! Mihai Mereuţă, preşedintele Ligii Habitat, îţi spune ce reprezintă aceste tipuri de consum şi cum se calculează.

Ce este consumul comun?

Consumul comun de căldură e căldura cedată de instalaţiile de încălzire din spaţiile comune. Este căldura de care beneficiază indirect toţi proprietarii şi care se repartizează proporţional cu cota parte de proprietate indiviză care îi revine fiecărui proprietar.

Ce este consumul individual?

Consumul individual este reprezentat de aportul de căldură adus de coloanele de distribuţie care traversează apartamentele sau spaţiile cu altă destinaţie. Este căldura de care beneficiază în mod direct atât apartamentele racordate la sistemul centralizat, cât şi apartamentele debranşate. Acest consum de căldură se repartizează proporţional cu indicaţiile repartitorului comun şi cu suprafaţa echivalentă termic a coloanelor de distribuţie tur şi retur, cu sau fără izolaţie, aplicându-se factorii de amplasare. Consumul individual mai e reprezentat şi de căldura cedată de corpurile de încălzire.

Cum se calculează consumul de căldură

Se determină suprafaţa echivalentă termic a instalaţiilor de încălzire aflate în proprietatea comună şi se calculează lunar şi exact în funcţie de indicaţiile repartitorului comun următoarele: cota procentuală pentru stabilirea căldurii cedate în spaţiile comune şi căldura cedată de coloanele verticale în fiecare încăpere din fiecare apartament în funcţie de izolaţiile termice existente.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul George, Prințesa Charlotte și Prințul William Foto Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
lovitura parta jpg
Metoda japoneza de slabit  Iti ia doar 10 minute pe zi  Sursa foto  shutterstock 1807805059 jpg
egipt (315) jpg
femeie coreea1 jpeg
chipul real al lui iisus fotopixabay png
daniel david ubb fb jpg
Steag Romania FOTO Shutterstock jpg
cafea turceasc ibric jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net