Cum se va desfășura slujba de Florii de la Patriarhie. Câți credincioși vor putea intra în catedrală
Pe 25 aprilie sunt Floriile, una dintre cele mai importante sărbători religioase din Biserica Ortodoxă. Cum în multe locuri de Florii se fac ample procesiuni, Patriarhia Română a anunțat regulile pentru aceste manifestări. De asemenea a fost anunțat programul marii slujbe de Florii de la Catedrala Patriarhală din București, luându-se în calcul ambele situații: vreme frumoasă sau ploaie.
Biserica Ortodoxă Română este în aceste zile în mari pregătiri. Mai este ceva mai mult de o săptămână până la Învierea Domnului iar vremea se anunță capricioasă. De la un capăt la altul al României, preoții vor face de Florii repetiție pentru slujba de Înviere unde, spre deosebire de anul trecut credincioșii vor avea voie să asiste, în curți sau chiar în biserici.
Comunicatul Patriarhiei despre procesiunile de Florii
Întrucât „organizarea de procesiuni și/sau pelerinaje religioase este permisă numai cu participarea persoanelor care au domiciliul sau reședința în localitatea unde se desfășoară respectiva activitate” (art. 1 pct. 10-11 din Anexa 3 a HG nr. 432/8 aprilie 2021), se recomandă ca, acolo unde există această tradiție, procesiunile de Florii să fie organizate în ajunul sărbătorii de către fiecare unitate de cult, cu proprii credincioși, prin înconjurarea lăcașului de cult. Ramurile de salcie sau finic vor fi binecuvântate în Sâmbăta lui Lazăr, pe 24 aprilie 2021, după Vecernie, dacă se organizează procesiune în jurul lăcașului de cult, sau în Duminica Floriilor, 25 aprilie 2021. Ramurile binecuvântate vor fi distribuite de către preoți și voluntari în exteriorul lăcașului de cult, iar credincioșii vor fi îndemnați să aștepte pe locurile marcate până când vor primi ramurile. Pe tot parcursul slujbei și al procesiunii se va respecta distanța fizică prevăzută de reglementările legale.
Programul slujbei de Florii la Patriarhie
Evenimentele liturgice prilejuite de sărbătoarea Intrării Domnului în Ierusalim-Floriile din acest an se vor desfășura cu respectarea regulilor sanitare în vigoare, conform următorului program:
-începând cu ora 08.30 se va oficia slujba de binecuvântare a ramurilor de salcie şi finic. Ulterior, aceste ramuri, împreună cu iconițe și pachețele cu anafură, vor fi împărțite la „Baldachinul Sfinților” din curtea catedralei credincioșilor prezenți.
-de la ora 09.30, va fi săvârşită Sfânta Liturghie arhierească la Altarul Mare de vară al Catedralei Patriarhale
-dacă vremea fi nefavorabilă, Sfânta Liturghie arhierească va fi oficiată în interiorul Catedralei Patriarhale
-dacă slujba va fi ținută în catedrală, Patriarhia a stabilit deja câți oameni vor putea participa: maximum 70 de credincioși vor putea intra în biserica din Dealul Patriarhiei. Toți cei care vor intra vor trebui să respecte toate regulile sanitare în vigoare.
Ce sunt Floriile
Floriile reprezintă prima sărbătoare cu dată schimbătoare din cursul anului bisericesc și se ține cu o săptămână înainte de Sfintele Paşti. Această zi amintește de intrarea triumfală a Domnului în Ierusalim, înainte de Pătimirile Sale. Potrivit doxologia.ro, termenul Florii este legat de mitologia romană și ar proveni de la Flora, zeița florilor, dar și a rodirii cerealelor, pomilor fructiferi și a plantelor din grădini. Potrivit historia.ro, Duminica Floriilor sau a Stâlpărilor (ramurile de palmier sau finic, cu care a fost întâmpinat Iisus la intrarea în Ierusalim) este una dintre cele 12 sărbători împărăteşti din cursul anului bisericesc. Menţionată, pentru prima dată, în secolul al IV-lea, sărbătoarea Intrării Domnului în Ierusalim, oraşul unde a şi început să fie celebrată, a cuprins, în scurt timp, întreaga lume creştină, fiind celebrată cu mare fast. Totodată Floriile deschid săptamâna cea mai importantă pentru pregătirile de Paşti, cunoscută sub numele de "Săptămâna Mare", după cele 40 de zile de post. Din punct de vedere liturgic, din aceasta zi începe ”Săptămâna Patimilor”, în amintirea cărora în biserici se oficiază în fiecare seară Deniile, slujbe prin care credincioşii îl petrec pe Hristos pe drumul Crucii, până la moarte şi Înviere. De Florii se mănâncă peşte, fiind a doua dezlegare din postul Paştelui, după cea din ziua Bunei Vestiri
Citiți și
Tradiţii şi obiceiuri de Florii. Ce fac creştinii ortodocşi în această zi
Ce se cuvine să facem și ce nu ar trebui să facem de Florii?!