Cum se va schimba viața românilor de la 1 februarie 2017
Prima zi a lunii februarie 2017 va aduce o majorare a salariului minim brut cu 200 de lei. Chiar dacă salariul minim net va creşte, vor exista şi urmări mai puţin plăcute, cum ar creşterea amenzilor de circulaţie. Dar să vedem care sunt schimbările aduse de această majorare de salariu.
Bani în plus la salarii
Persoanele care primesc salariul minim brut se vor bucura, începând cu data de 1 februarie 2017, de o majorare, conform Hotărârii Guvernului nr. 1/2017. De la acea dată, salariul minim brut va crește de la 1.250 de lei, cât este acum, la 1.450 de lei.
Potrivit Codului muncii, angajatorii sunt obligați să acorde cel puțin salariul minim brut, altfel riscă să fie sancționați drastic de către autorități.
Zilierii primesc un tarif minim majorat
Creșterea salariului minim are efecte, în mod automat, și asupra zilierilor. Ne referim, în esență, la muncitorii necalificați ce desfășoară activități ocazionale plătite, așa cum reiese din Legea nr. 52/2011.
Chiar dacă remunerația unui zilier se stabilește prin negociere directă între părți, actul normativ impune o limită minimă. Mai precis, „cuantumul remunerației brute orare stabilite de părți nu poate fi mai mic decât valoarea/oră a salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată”, scrie în lege.
Astfel, de la 1 februarie 2017, valoarea pe oră a salariului minim brut va fi de 8,735 lei (la o medie de 166 de ore de lucru pe lună). Asta înseamnă că aceeași valoare minimă va fi valabilă și la plata zilierilor, în creștere cu peste un leu față de tariful minim actual de 7,382 lei, scrie România Tv.
Părinții primesc o indemnizație minimă de creștere mai mare
Anul trecut s-a stabilit ca indemnizația aferentă concediului pentru creșterea copilului să se raporteze la salariul minim brut, nu la indicatorul social de referință. Plus că a fost eliminat plafonul maxim al indemnizației.
În prezent, indemnizația minimă este de 1.062,5 lei, astfel că, odată cu majorarea salariului minim brut, aceasta va fi de 1.232,5 lei de la 1 februarie 2017.
Amenzi mai mari la încălcarea regulilor de circulație
Un aspect nedorit al creșterii salariului minim brut este că aceasta aduce cu sine o înăsprire a amenzilor pentru contravenții rutiere. Mai exact, un punct-amendă reprezintă valoric 10% din salariul minim brut, conform Codului rutier.
Așadar, din februarie 2017, un punct-amendă va reprezenta 145 de lei, față de 125 de lei, cât este acum. Această majorare se va traduce, pentru cetățeni, printr-o amendă minimă de 290 de lei (față de 250 de lei, în prezent) și una maximă de 2.900 de lei (față de 2.500 de lei, în prezent).