Cum te ferești de incidente în minivacanța de Paște

Ne gândim cu drag și bucurie la minivacanța de Paște, ne planificăm să mergem la cumpărături, la biserică, în vizite la prieteni, poate chiar într-o călătorie în afara localității. Polițiștii ne atrag atenția că multe incidente neplăcute ne pot umbri liniștea sărbătorii, de la furtul din buzunare, în piețele și magazinele aglomerate, până la tâlhării în noaptea de Înviere.

Polițiștii recomandă oamenilor un set de măsuri de protecție (foto: Poliția Română/Facebook)
Polițiștii recomandă oamenilor un set de măsuri de protecție (foto: Poliția Română/Facebook)

Polițiștii locali din sectorul 6 al Capitalei își intensifică efectivele, pe străzi și în zona lăcașurilor de cult, în perioada Paștelui, pentru a fluidiza traficul și a preveni combaterea faptelor antisociale, hoțiile și tâlhăriile. Știu că multe incidente neplăcute au loc în astfel de perioade. Preventiv, oamenii legii au întocmit și un set de recomandări pentru populație.

Pe stradă, la cumpărături

-        Nu purta ostentativ bijuterii sau alte obiecte de valoare care pot atrage atenția!

-        Ai grijă la geantă, la buzunare. Locul cel mai sigur pentru păstrarea portofelului este buzunarul de la piept, undeva la interior.

-        Nu te lăsa amăgit de vânzătorii de chilipiruri de la colț de stradă. De cele mai multe ori, produsele sunt fie contrafăcute, fie furate.

Atenție la bunurile lăsate în mașină!

-        Nu lăsa niciodată în autoturism actele mașinii sau alte documente importante!

1 furt din auto hot jpeg

-        Obiectele de valoare (vreo punguță de cadou, geanta sau portofelul, servieta, geanta de laptop, telefonul mobil), lăsate la vedere, sunt adevărate tentații pentru hoți. Nici măcar o pungă goală, uitată pe bancheta din spate, nu e bine să lași. Riști să-ți fie spartă mașina degeaba.

-        Păstrează o conduită calmă în trafic și sub nicio formă nu te urca la volan după ce ai ciocnit un pahar de vin, la masă!

Dacă mergi seara la biserică

-        Evită deplasările prin locuri mai puțin circulate sau slab luminate.

-        Alege rute intens circulate, iluminate corespunzător, și evită zonele în construcție, parcurile pustii, străzile lăturalnice.

-        Evită grupurile de persoane turbulente sau în stare de ebrietate.

lumanari biserica shutterstock 358100030 jpeg

Dacă pleci câteva zile de acasă

-        Roagă un vecin de încredere să țină casa sub supraveghere și să anunțe poliția dacă observă o persoană suspectă care staționează fără motiv în fața ușii sau care dă târcoale casei.

-        Închide și asigură, la plecare, toate ușile și geamurile locuinței, ușa de la balcon, geamul de aerisire de la baie, mai recomandă Poliția Locală Sector 6.

-        Lasă o lumină aprinsă care poate deruta eventualii „musafiri” nepoftiți.

Nu anunța pe Facebook unde ești

În goana după like-uri, mulți își pun viața pe Facebook/Instagram, unde anunță când pleacă în vacanță, unde sunt și cât stau. E o greșeală care poate fi fatală, susțin polițiștii. Conform statisticilor, numărul spargerilor de locuințe crește cu 50% în perioada sărbătorilor. Iar rețelele de socializare sunt, mai nou, surse de informare a hoților. „Nu postați pe rețelele de socializare perioadele și locațiile în care vă petreceți Paștele, nu anunțați public faptul că sunteți în altă localitate, sau cu prietenii la iarbă verde. Casa rămâne nesupravegheată şi cine ştie cine poate profita”, spun polițiștii. În orice caz, nu păstra sume mari de bani în casă! Și nu merge pe principiul „nu mi se poate întâmpla mie”. Nu se știe niciodată, așa că cel mai sigur e să iei măsuri elementare de protecție.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro

Poți urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram.

image
image
image
image
image
image
contor curent jpg
Ultimele bătălii ale lui Mihai Viteazul jpeg
elvira godeanu jpg
levi strauss captura video jpg
respiratia jpg
Alimente nocive pentru ficat FOTO Shutterstock jpg
rsz delta dunarii jpg
vize jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net