Iepurașul de Paște. Ce simbolizează și de unde a pornit legenda iepurașului

Odată cu venirea Paștelui, care pentru adulți reprezintă o sărbătoare cu o simbolică mai puternică, cei mici sunt cu gândul la Iepurașul de Paște, care le aduce cadouri sub forma unui joc ce presupune căutarea prin casă sau curte a „comorilor” ascunse. Iată însă de unde a pornit legenda iepurașului și ce simbolizează acesta!

Ce simbolizează Iepurașul de Paște Foto: Pixabay
Ce simbolizează Iepurașul de Paște Foto: Pixabay

Paştele este una dintre cele mai importante sărbători religioase din creştinism, aceasta marcând miracolul Învierii Domnului Iisus Hristos. Cu toate acestea, un personaj extrem de îndrăgit de cei mici a ajuns să devină un simbil al sărbătorii creștine. Nu mulți sunt cei care știu însă că Iepurașul de Paște își are originile în tradițiile păgâne. Însă atunci cum a reușit acesta să devină un simbol al Paștelui?

Povestea iepurașului de Paște: ce simbolizează

„Iepurele” este înconjurat de o multitudine de mituri și legende, în diverse culturi. Iepurele alb a fost întotdeauna un simbol al purității și fertilității, datorită capacității sale de a se reproduce.

Iepurașul de Paște își are originile într-un mit anglo-sanxon al zeiţei Eostre (sau Ostara). În tradiția păgână, aceasta era cunoscută drept zeița fertilității, a răsăritului și a primăverii și avea drept simbol un iepure.

Potrivit legendei, pe scurt, zeița Eostre a găsit într-o zi, pe timpul iernii, o pasăre rănită. Singura soluție pentru a o salva a fost să o transforme în iepure, însă în mod surprinzător, deși nu mai era pasăre, aceasta (devenită iepure între timp) putea face în continuare ouă! 

Fiind o zeitate importantă și iubită de mulți, primăvara avea loc un festival, în scopul celebrării lui Eostre, care ţinea din martie până la sfârşitul lui aprilie. Pentru a-și arăta mulțumirea că i-a fost salvată viața, iepurele din poveste a adus atunci, conform mitului, ouă viu colorate, pe care zeița le dăruia celor mici.

Iar atunci când creştinismul a ajuns la anglo-saxoni, multe tradiţii din timpul festivalului zeiței Eostre au fost adaptate și în ceremoniile susținute pentru celebrarea Învierii lui Iisus Hristos, astfel iepurele a fost de atunci asociat cu renaşterea şi învierea, deși pentru creștinii medievali iepurele reprezenta un semn rău.

Acest lucru s-a întâmplat deoarece celebrările aveau loc în aceeași perioadă, iar păgânii erau încurajați să se convertească la creștinism. De aici provine și denumirea Paștelui din engleză, „Easter”, de la „Eostre”, zeița pe care o venerau înainte de convertire.

Iepuraşul face astfel parte din poveste și pentru că este simbolul principal al lui Eostre, dar şi pentru că acest animal era puternic asociat cu luna, în tradiţia păgână, iar ciclurile lunii determină în ce zi sărbătorim Paştele în fiecare an. 

Când vine iepurașul de Paște în 2022

Anul acesta, Iepurașul de Paște le va pregăti surprize celor mici în noaptea dintre 23 și 24 aprilie, mai exact în noaptea de Înviere, conform tradiției. Se spune însă că Iepurașul de Paște le aduce cadouri doar copiilor care au fost cuminți în restul anului, așa cum se întâmplă și în cazul lui Moș Crăciun.

Ce cadouri aduce iepurașul de Paște

Conform tradiției, care deși la noi în țară nu este atât de cunoscută, copiii se pregătesc să îl primească pe Iepuraș în noaptea de Inviere, făcând culcușuri în grădină, unde acesta să poată ascunde ouăle colorate. În timp însă, acestea au fost înlocuite cu ouă sau iepurași de ciocolată sau dulciuri de tot felul.

Pe lângă faptul că se bucură să primească dulciuri, cei mici se distrează și căutând prin casă sau curte „comorile” ascunse.

Iepurașul de Paște este menționat și într-o legendă germană care povestește despre o femeie prea săracă pentru a le putea cumpăra copiilor ei dulciuri, de Paște. Astfel, mama copiilor s-a gândit să vopsească niște ouă și să le ascundă în grădină, pentru ca cei mici să se distreze căutându-le. Când copiii au găsut ouăle, au văzut un iepure în grădină și au crezut că el a fost cel care le-a ascuns.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!  

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
cea mai scunda femeie cea mai inalta femeie guinness world records jpg
prison puzzle jpg
coltea jpg
truck 2920533 1280 jpg
sectie votare jpg
image png
Prințul Harry, Profimedia (2) jpg
WhatsApp Image 2024 11 21 at 22 31 59 jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net