Vopsirea ouălor de Paște 2022. Când se colorează ouăle, conform tradiției

Ultima actualizare:

Vopsirea ouălor de Paște este o tradiție veche și fermecătoare. Aceasta este una dintre cele mai importante preocupări ale gospodinelor în Săptămâna Mare, pentru că nu există masă de Paște fără ciocnitul ouălor. Apare, totuși, o dilemă: când e bine să colorăm ouăle? Răspunsul e un pic mai complicat pentru cei care vor să respecte ritualul.

Vopsirea ouălor de Paște, tradiție și semnificație
Vopsirea ouălor de Paște, tradiție și semnificație

Semnificația ouălor colorate de Paște

Te-ai întrebat până acum de ce vopsim ouăle de Paște? Ouăle roșii reprezintă jertfa Mântuitorului Iisus Hristos. Interesant este faptul că, înainte de a fi preluată de către creștini, această tradiție era întâlnită în China, cu mii de ani în urmă.

Știai că chinezii oferă ouă persoanelor apropiate, deoarece ele sunt văzute ca un simbol al vieții, echilibrului, creației și fertilității? Dar să revenim pe meleagurile noastre, acolo unde există mai multe semnificații ale faptului că vopsim ouăle de Paște.

Folclorul spune că Maica Domnului, care venise la fiul său răstignit, a adus un coș cu ouă, pe care l-a așezat lângă cruce. Sângele care picura din rănile lui Hristos a înroșit ouăle și astfel s-ar fi născut această tradiție care reprezintă jertfa Mântuitorului.

Când se vopsesc ouăle de Paște 

În funcție de gusturile fiecăruia, dar și de timpul liber, vopsirea ouălor de Paște a devenit un adevărat spectacol. De la rețetele naturale cu foi de ceapă și frunzulițe de decor, la ouăle încondeiate și la modele vopsite elegant, coșulețul cu ouă devine o mândrie pentru orice locuință. Și, totuși, când spune tradiția că ar fi adecvat să vopsim ouăle de Paște?

Potrivit credințelor populare, acest lucru ar trebui să se întâmple în Joia Mare. Dacă anul acesta n-ai programat momentul pentru data de 21 aprilie, nu trebuie să intri în panică deoarece folclorul românesc nu este chiar atât de strict. 

Citești și Cum aflăm dacă ouăle de Paște sunt stricate sau nu. Testul simplu care ne arată dacă le putem vopsi

Ritualul atât important poate fi îndeplinit și în Vinerea Mare sau în Sâmbăta Mare, în funcție de zonă și de preferințe, mai ales dacă șeful nu ți-a dat liber de la serviciu în ziua de joi.

De ce există tradiția vopsitului ouălor de Paște

Vopsirea ouălelor de Paște se face în Joia Mare, conform tradiției
Vopsirea ouălelor de Paște se face în Joia Mare, conform tradiției

Ouăle roșii sunt, în general, vedete pe masa de Paște. Sărbătoarea este marcatată în țara noastră de o mulțime de tradiții, de slujbe speciale, dar și de o gamă largă de bucate tradiționale românești. Bineînțeles, ouăle roșii, cozonacul și friptura de miel nu au voie să lipsească de pe masă.

În această mare sărbătoare, tradiția vopsitului ouălor de Paște amintește de Mântuitorul Iisus Hristos. Roșul simbolizează sângele vărsat de Fiul Domnului, iar coaja oului reprezintă mormântul din care Iisus a ieșit după ce a înviat. Totodată, oul este asociat creației. 

Citește și Cum să câștigi la ciocnitul ouălor de Paște. Secretul care te face invincibil

Oul este și simbol al vieții si al reînnoirii naturii. De altfel, multă lume preferă ca ouăle să fie vopsite în mai multe culori. Verde, galbenul sau albastrul simbolizează retrezirea naturii. Unele persoane chiar au făcut o artă din coloratul ouălor de Paște.

Trucuri pentru o colora ideal ouăle de Paște 

Înainte de a pune ouăle la vopsit, e bine să le speli cu mare grijă în apă cu puţin detergent lichid de vase. Acest lucru este indicat pentru ca vopseaua naturală să adere mai bine de coaja lor. Apa trebuie să fie ușor călduță, iar la final ouăle trebuie să fie șterse cu un prosop curat. 

Există mai multe metode de a vopsi. Evident, cea mai utilizată este cea cu vopsea cumpărată din magazine. În acest caz, procesul este unul simplu. La final poți aplica o anumită culoare cu pensula sau poți desena diverse linii cu un creion colorat de culoare închisă.

Vopsirea ouălor de Paște se poate face și cu un colorant natural precum sfecla roşie. Aspectul final va fi unul deosebit, chiar dacă nuanţa obţinută nu va fi la fel de intensă precum cea a vopselelor din comerț. Nu uita că poți folosi și cojile de ceapă roșie sau galbenă.

Pentru un coș cu 10 ouă ai nevoie de cojile de la 5 cepe mari, două linguri de oţet și o jumătate linguriţă de sare. Acestea se pun la foc mic, într-un vas cu doi litri de apă, împreună cu ouăle. Se lasă aproximativ 15 minute. Vei putea la final să creezi câteva nuanțe speciale combinând galbenul cu roșul.

Nu uita să ștergi cu ulei ouăle după ce le-ai colorat, pentru a le da strălucire. De asemenea, îți reamintim că prima persoană de la masa de Paște care ciocnește trebuie să fie cea mai în vârstă. Aceasta va spune “Hristos a Înviat!” și i se va răspunde “Adevărat, a Înviat!”. Îți urăm spor la vopsirea ouălor de Paște. Lasă-ți imaginația să zburde atunci când le decorezi și invită-i și pe cei mici să te ajute.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!  

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Madeleine a Suediei, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
ozn fals la bucuresti jpg
Inundații catastrofale Spania FOTO profimedia 0928174468 jpg
mormantul fecioarei maria jpg
1 agenda si vaza cu flori jpg jpeg
deserturi mic dejun Xanadu resort   Belek JPEG
Inundații catastrofale Spania FOTO profimedia 0928179718 jpg
arborele de guma jpg
statuia lui decebal jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net