Cum te recuperezi după COVID. Soluții simple, gratuite și accesibile, din partea unui kinetoterapeut

Ultima actualizare:

    foto: Unsplash.com
foto: Unsplash.com

De la plămâni la rinichi, de la inimă la creier, de la nas până la vârful degetelor, COVID-19 poate lăsa urme devastatoare în organism. Chiar și cei care au trecut prin boală cu simptome ușoare rămân luni în șir cu oboseală permanentă, probleme de respirație, de concentrare, depresie, anxietate. Recuperarea post-COVID este necesară pentru a ne reveni la normal.

Nu este nevoie să-ți golești portofelul în diverse clinici medicale pentru tratamente de recuperare scumpe, nici să te îndopi cu pastile de la farmacie. Poți să te pui pe picioare gratuit și simplu cu remedii „din natură”. Iulian Valentin Nica, kinetoterapeut principal, profesor gradul I, recomandă o serie de metode geniale, la-ndemâna oricui. Potrivit acestuia, cele 5 cuvinte de ordine sunt: mișcare, respirație, apă, aer, soare.


    Iulian Valentin Nica, kinetoterapeut principal, profesor gradul I, are soluții ingenioase de recuperare post-COVID
Iulian Valentin Nica, kinetoterapeut principal, profesor gradul I, are soluții ingenioase de recuperare post-COVID

Mișcarea

Încă din perioada de boală e bine, pe cât posibil, să faci mișcare ușoară, prin casă. Cu cât ești mai activ, cu atât refacerea va fi mai rapidă. „În perioada bolii, din cauza disconfortului, pacienții își limitează la minimum activitățile fizice. Simptomele, dar și frica de a nu rămâne fără aer sau de a agrava boala duc la un sedentarism care atrage după sine atrofie musculară, scăderea rezistenței la efort. Astfel, în perioada de stare a bolii se recomandă, pe cât posibil, mișcarea ușoară prin casă: mers, exerciții cu brațele și picioarele, mici activități casnice: spălat, gătit, dat cu aspiratorul. Cu cât suntem mai activi, cu atât refacerea după boală va fi mai ușoară. Atenție, nu exagera! La cel mai mic semn de disconfort te oprești”, a declarat pentru Click! Iulian Nica.


    Urcă și coboară scări, în parc! Foto: Shutterstock
Urcă și coboară scări, în parc! Foto: Shutterstock

Imediat ce ieși din izolare, începe cu activitate fizică ușoară, cel mai la-ndemână fiind mersul pe jos. Micile plimbări în natură fac minuni atât pentru fizic, cât și pentru psihic. O altă activitate e urcatul și coborâtul scărilor (progresiv), ulterior putând trece la mers cu bicicleta, jogging, înot. Specialistul recomandă să le iei pe toate progresiv, fără a te suprasolicita. „Pe lângă redobândirea condiției fizice, mișcarea ajută la îmbunătățirea stării psihice datorită secreției endorfinelor. De cele mai multe ori, starea psihică a fost afectată la cei mai mulți pacienți care trec prin boală din cauza izolării, a suferinței”.

Exercițiile de respirație

Post-COVID, pacienții încă resimt acea senzație de lipsă de aer. Exercițiile de respirație sunt de mare ajutor. Potrivit specialistului, oamenii folosesc mai multe tipuri de respirație: toracală, abdominală sau ambele simultan. În recuperarea post-COVID, cea mai indicată e respirația abdominală. Iată câteva exerciții!

  • Culcat pe spate, cu capul pe o pernă mică, inspiră profund, cu umflarea și dezumflarea abdomenului, apoi expiră pe gură. Poți pune un mic obiect pe buric și tragi aer până când burta se umflă și obiectul cade.
  • Ridică-te în picioare, lipește-te cu spatele de perete și umflă/dezumflă abdomenul pentru a fi sigur că poți respira așa și din poziție verticală.
  • Tot din picioare, în fața oglinzii, încearcă în timpul respirației să nu umfli toracele, să nu ridici umerii și să direcționezi tot aerul inspirat în zona abdominală sau costală, a plămânilor.
  • Suflă alternativ pe gură și pe nas asupra unui geam, pentru a-l aburi.
  • Respiră prodund doar pe nas, cu gura închisă. Apoi doar pe gură, ținându-te de nas.
  • Inspiră în reprize scurte ca și cum ai mirosi o floare.
  • Inspiră și apoi expiră pe consoana „s”. Când ajungi să expiri 40-50 de secunde, e perfect.
  • Trage aer în piept și spune AAAAAAAAAAAAAA pe un expir lung, cel puțin 10 secunde. Apoi fă la fel pentru următoarele vocale E, I, O, U.
  • Trage aer în piept și spune pe un expir lung PA-PA-PA-PA, cel puțin de 10/15 ori. Apoi fă la fel cu PU-PU-PU.
  • Utile sunt și exercițiile de umflat baloane sau de suflat în instrumente de cântat.


    Umflatul baloanelor, un excelent exercițiu care îmbunătățește respirațiaFoto: Shutterstock
Umflatul baloanelor, un excelent exercițiu care îmbunătățește respirațiaFoto: Shutterstock

Nu realiza aceste exerciții după ce ai mâncat și nici în reprize mai lungi de 5-10 minute. Le poți repeta de 2-3 ori pe zi.

Apa

Încearcă să te hidratezi mai mult. Acest lucru îmbunătățește digestia, crește imunitatea și te ajută să „cureți” mai repede organismul de efectele adverse ale medicamentelor. Dacă ai posibilitatea, o cură balneară la Călimănești, Căciulata, Olănești sau Herculane ajută enorm. Dacă nu poți ajunge, Iulian Nica recomandă băi calde în cadă, cu sare sau cu diferite plante medicinale. „Atenție, nu vom face băi calde în perioada bolii, dacă avem temperatură sau tensiune arterială crescută!”.


    Bea mai multă apă! Pe cea de la robinet ideal ar fi să o filtrezi
Bea mai multă apă! Pe cea de la robinet ideal ar fi să o filtrezi

Aerul

Pentru o mai bună oxigenare a corpului, kinetoterapeutul îți sugerează plimbări prin păduri sau prin locuri cât mai puțin poluate. De un real ajutor asupra respirației sunt și aerosolii (se găsesc pe litoral, în jurul pădurilor sau după ploi abundente). Și acum, în sezonul rece, poți merge câteva zile pe litoral, pentru plimbări pe malul mării. E plăcut și liber. Se mai recomandă și pufurile nazale cu apă de mare, pentru curățarea căilor respiratorii superioare.

Soarele

Pornind de la expresia „unde nu intră soarele pe geam intră doctorul pe ușă”, Iulian Nica recomandă expunerea la lumina naturală care are o mulțime de beneficii: ajută la sinteza vitaminei D, are efecte antidepresive, imunobiologice.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regina Letizia și Regele Felipe Foto Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
junjun1 jpeg
michael jackson jpg
restaurant foto unsplash jpg
dulciuri jpg
Blocuri Bucuresti FOTO Shutterstock jpg
somn pexels jpg
autostrada 5 jpg
cristela georgescu instagram jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net