Cutremur în România, marți dimineață! Unde s-a înregistrat seismul și ce magnitudine a avut

Ultima actualizare:

Un cutremur s-a produs, marți dimineața, 21 noiembrie, în zona seismică Vrancea și a fost resimțit de locuitori din mai multe orașe ale României. Aceasta este al 15-a seism înregistrat în țara noastră, în luna noiembrie.

Cutremur în Vrancea Foto: Shutterstock
Cutremur în Vrancea Foto: Shutterstock

Cutremur în Vrancea

Marți dimineața, la ora locală 04:47, a avut loc un cutremur cu magnitudinea de 3,1 grade pe scara Richter în zona seismică Vrancea, județul Vrancea, conform informațiilor furnizate de Institutul Național de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Seismul a fost localizat la o adâncime de 100,5 km și a avut epicentrul în apropierea următoarelor orașe: 30 km vest de Focșani, 69 km nord de Buzău, 79 km est de Sfântu-Gheorghe, 84 km sud-vest de Bârlad, 88 km sud de Bacău și 94 km est de Brașov.

Al 15-lea cutremur din noiembrie 

Aceasta este al 15-a cutremur înregistrat în România în luna noiembrie. Seismele anterioare având magnitudini între 2,2 și 4,3 grade pe scara Richter.

În ultimul secol pe teritoriul României s-au înregistrat 13 seisme cu magnitudinea de peste 6.0 grade pe scara Richter, care au afectat peste 400.000 de oameni și s-au soldat cu mai bine de 2.000 de victime.

Ce trebuie să faci în caz de cutremur 

În cazul producerii unui seism toți cetățenii sunt obligați să respecte și să aplice regulile și măsurile de siguranță și de protecție impuse de autorități. Iată ce ne sfătuiesc specialiștii în caz de situații de urgență.

Dacă vă aflați în interiorul unei clădiri: rămâneţi pe loc, nu încercaţi să ieşi afară sau nu vă duceţi pe balcon, protejați-vă sub tocul ușii, sub o grindă, lângă un perete de rezistență sau adăpostiţi-vă sub o masă, sub un birou sau sub o piesă solidă de mobilier şi ţineţi-vă bine de aceasta.

Dacă sunteţi pe un hol, aşezaţi-vă în poziţia ghemuit lângă un perete interior. Protejaţi-vă capul şi faţa cu ajutorul brațelor. Îndepărtaţi-vă de ferestre, geamuri, oglinzi, biblioteci, mobile înalte, aparate de iluminat. Dacă sunteţi într-un loc public, precum un mall sau un magazin, adăpostiţi-vă cât mai departe de ferestre ori de raioanele cu obiecte voluminoase și grele.

Nu ieşiţi afară pentru că aţi putea fi rănit grav. Sub nicio formă nu utilizaţi liftul. Dacă vă aflați în lift în timpul producerii cutremurului, apăsaţi butonul de urgenţă. Când liftul se opreşte, încercați să ieşiţi cât mai repede din lift şi adăpostiţi-vă într-un loc sigur.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
profimedia 0869423933 jpg
image
image
image
image
image
image
Balamuc jpeg 2 jpeg
index (1) webp
old man 1147288 1920 jpg
SpotPolarBearHiddenAmongPandasOpticalIllusionIQTest jpg
loto jpeg
YXNoPTM0MmQ5ZWI3MGQ5YThkYTRlNjk2MmZjMjYxMTU2ZDQ1 thumb jpg
castraveti png
lumina sfanta de paste jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net