De ce ne invadează ţânţarii? Răspunsul şi un anunţ sumbru pentru noi

Ultima actualizare:

    Specialiştii în dezinsecţie au explicat, pentru Click!, de ce ne-au învins insectele Foto Shutterstock
Specialiştii în dezinsecţie au explicat, pentru Click!, de ce ne-au învins insectele Foto Shutterstock

La două săptămâni de la declanşare, bătălia cu ţânţarii „a reuşit” total: bucureştenii s-au umplut de bube, mari şi multe. Autorităţile dau vina pe vreme, care a favorizat înmulţirea bâzâitoarelor cu 15 la sută mai mult decât în 2013 şi au întocmit deja o hartă a zonelor cele mai afectate.

„Nu putem câştiga bătălia cu ţânţarii, putem doar să ţinem sub control numărul lor. Populaţia de insecte a crescut mult pentru că perioada de creştere este acum de doar 14 zile faţă de 21 de zile, în urmă cu câţiva ani. Motivul?  Ploile dese şi vremea caldă au favorizat creşterea numărului de ţânţari, insecte care petrec 75 la sută din ciclul de viaţă în apă”, a dezvăluit biologul Constantin Răduţu, care se ocupă de 32 de ani cu studierea acestor insecte.

Acesta a explicat că enervantele bâzâitoare pot zbura de la 2-3 km până la 13-15 km ceea ce le face periculoase pentru locuitorii din orice punct din Bucureşti.

„În afară de clasicele zone cu lacuri şi vegetaţie, au fost semnalate roiuri care atacă atât în cartierele de la periferie, Drumul Taberei, Militari, Rahova, dar şi în centrul Capitalei”, a dezvăluit Constantin Răduţu.

Potrivit specialiştilor, dacă vremea nu se schimbă, ţânţarii se vor înmulţi şi mai mult, astfel încât vom avea în luna august o înmulţire puternică a cazurilor de meningo-encefalită. „Doar femela de ţânţar înţeapă, restul ţânţarilor se hrănesc cu nectar de flori”, descrie biologul Lavinia Iancu, de la Muzeul Antipa, cum atacă insecta devenită duşmanul nr. 1 al bucureşteanului.

„Nu putem să punem toate substanţele pe care le avem într—o bombă nucleară imensă să o detonăm deasupra oraşului şi să terminăm cu toţi ţânţarii. Substanţele sunt toxice şi ar fi prăpăd”, se resemnează directorul firmei care execută dezinsecţia Capitalei, Andrei Leca.

La ora actuală, firma  dispune de 45 de echipaje care colindă subsolurile şi canalele oraşului şi opt tunuri speciale pentru combaterea ţânţarilor din zonele verzi sau de pe malurile lacurilor.

Ţânţarii sunt purtătorii virusului West Nile. Simptomele sunt: febră, dureri de cap, dureri articulare, greaţă, vărsături, lipsa poftei de mâncare şi oboseală. Vă puteţi îmbolnăvi şi de meningită sau encefalită.

Ciclul de viaţă al tânţarului
Ciclul de viaţă al tânţarului

Cum ne protejămSpecialiştii ne sfătuiesc să ne protejăm contra ţânţarilor astfel:- îmbrăcăminte deschisă la culoare, cu mânecă lungă- sprayuri, creme sau brăţări speciale de protecţie- plase de ţânţari la geam- subsolurile blocurilor sau caselor să fie uscate

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Warren Buffett FOTO Profimedia jpg
turcia jpg
casa jpg
trafic inchis A1 vant jpg
pietrele vii din Romania  jpg
Starship shutterstock jpg
centrala jpeg
churches lalibela  jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net