De ce nu trebuie să te temi de Zika. Simptome și tratament

Ultima actualizare:

    În prezent, oamenii de știință caută să creeze un vaccin pentru combaterea infecțiilor cu Zika
În prezent, oamenii de știință caută să creeze un vaccin pentru combaterea infecțiilor cu Zika

Virusul Zika, detectat în state din America de Sud, Africa, dar și pe coasta de vest a Europei, a băgat în sperieți mulți sportivi care s-au calificat la Olimpiada de la Rio. Acum, temutul germen seamănă panică și în rândul românilor. Ministerul Sănătății a confirmat că o tânără de 27 de ani din țara noastră este primul român infectat cu Zika. Iată trei motive pentru care nu trebuie să te sperie acest virus.

Virusul Zika este transmis de înțepătura țânțarului-tigru Aedes Aegypti, insectă care trăiește în zone tropicale sau aride. Până în acest moment prezența lui nu a fost semnalată în țara noastră, însă țânțarul-tigru african are un frate mai puțin agresiv, cu largă răspândire în România, țânțarul-tigru asiatic Aedes albopictus. În ciuda răspândirii sale, nu s-a dovedit până acum că Aedes albopictus transmite pe cale naturală acest virus în afara continentului african (conform Institutului Cantacuzino). Prin urmare, atâta vreme cât această specie nu se află încă pe teritoriul țării noastre, nu există motive pentru care să te temi de Zika.

Cazul raportat de Ministerul Sănătății se referă la o tânără care s-a întors recent dintr-o vizită de lucru din Martinica (Caraibe). Pacienta s-a prezentat la spital imediat ce s-a întors din țară, cu simptome specifice unei gripe. Reprezentanții ministerului spun că e vorba de un caz izolat, care poate fi ținut sub control. Deci, nu se poate vorbi de o epidemie. Acesta este al doilea motiv pentru care nu trebuie să te temi de Zika. Totuși, ancheta medicală se poate extinde și asupra partenerului de viață al acesteia, în cazul în care tânăra a întreținut relații sexuale. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, virusul Zika se poate transmite pe cale sexuală, de la un pacient infectat care a intrat în contact cu virusul într-o zonă afectată. Cei care se află pe teritoriul unor state în care prezența virusului a fost confirmată trebuie să practice sexul protejat sau să se abțină de la sex cel puțin opt săptămâni.

În al treilea rând, în cazul în care medicii au confirmat că ești virusat nu ai prea multe motive de panică. Virusul Zika nu dezvoltă boli grave, ci se manifestă ca o gripă normală, cu febră, erupții cutanate, dureri de cap și musculare, poate și conjunctivită. Însă toate aceste simptome dispar în 2-7 zile. Singurele care trebuie să-și facă griji sunt femeile însărcinate sau cele care plănuiesc să rămână gravide. Oamenii de știință atribuie virusului Zika boala numită „microcefalie”, care afectează pruncii încă nenăscuți. Aceasta se manifestă prin oprirea creșterii craniului în cazul fătului.

Cum ne tratăm de infecția cu Zika

Nu există un tratament specific pentru Zika. Medicii recomandă aceleași metode ca în cazul răcelilor sau gripei. Persoanele infectate trebuie să se odihnească, să se hidrateze corespunzător și să apeleze la medicamente de febră. În prezent, specialiștii lucrează la identificarea unui vaccin pentru ținerea sub control a răspândirii acestui flagel. Până acum a fost testat cu succes un vaccin administrat șoarecilor de laborator.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
echipa film trei km pana la capatul lumii jpg
spion roman jpg
carne de porc craciun jpg
bacalaureat jpg
vant puternic Inquam Photos jpg
bucuresti storia jpg
femeie stranut  jpg
Mango Mannheim O6 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net