De ce spune Dragnea că nu e nașul lui Sevil Shhaideh. Ce s-a întâmplat la nuntă
Numele premierului propus de coaliția PSD-ALDE, costănțeanca Sevil Shhaideh, născută într-o familie de tătari, trezește deja controverse. Cel mai important reproș este legat de relația personală dintre premierul propus și președintele PSD Liviu Dragnea, care ar fi nașul de cununie al lui Sevil Shhaideh.
Dragnea se apără, spunând invocând tradiția musulmană, conform căreiea, la căsătoria oficiată de un imam, mirii au doi martori, nu nași. președintele PSD are dreptate, dar numai parțial. Având în vedere numărul mare de familii mixte din Dobrogea, tradiția a fost adaptată. Astfel, în cazul căsătoriilor musulmane, mirii au doi martori, unul din partea mirelui, celălalt din partea miresei, ambii bărbați, care trebuie să fie de religie musumană, scrie adevarul.ro.
Cei de altă religie - creştină, mozaică etc. - care doresc să intre în familia proaspetei familii au posibilitatea de a fi naşi, aşa cum se obişnuieşte la români. Şi tot ca la români, părinţii spirituali aleşi de miri au rolul major în serbarea populară a nunţii. Surse oficiale au confirmat pentru „Adevărul“ faptul că Sevil şi Akram Shhadeih au fost cununaţi astfel - nu religios - de perechile de naşi Dragnea (Liviu şi Bombonica) şi Constantinescu (Nicuşor şi Codruţa).
Onoarea - şi excepţia totodată - a fost acceptată de familia tradiţionalistă a mirelui din Siria, date fiind relaţiile strânse dintre naşi şi fini. Arabii s-au asigurat însă că restul cutumelor musulmane sunt îndeplinite ca la carte. Familia Shhaideh a ţinut ca mireasa Sevil să fie de aceeaşi credinţă cu fiul lor. Sevil Shhaideh a revenit aşadar la tradiţia religioasă, după o primă căsătorie cu un medic român.
Pe numele de fată Geambec, Sevil s-a născut la 4 decembrie 1964 la Constanţa, într-o familie de tătari, Muezel (mama) şi Sadein (tatăl), din lumea teatrului. Mama lui Sevil este nepoata istoricului Kemal Karpat, consultantul pe probleme de Orient a administraţiei de la Washington.
Actualul ei soţ, Akram Shhaideh, este născut în Damasc, capitala Siriei. În 2015, Akram Shhaideh era plătit din trei surse: Regia Autonomă Judeţeană de Drumuri şi Poduri Constanţa (regie subordonată Consiliul Judeţean Constanţa, forul condus de Nicuşor Constantinescu, unde Akram era angajat şi retribuit cu un venit anual de 41.536 lei), Universitatea Ovidius din Constanţa (profesor, 3.608 lei) şi Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (consilier la cabinetul secretarului de stat, 4.120 lei).