De la 1 iulie vor fi decontate noi analize medicale. Care sunt acestea

Românii vor beneficia de mai multe analize gratuite. De la 1 iulie, Casa Națională de Asigurări de Sănătate, va deconta o serie de proceduri medicale, cum ar fi mamografia, RMN-ul de șolduri, detartrajul sau periajul profesional, scrie adevărul.ro.

Mamografia va fi un serviciu decontat de stat Foto: Shutterstock
Mamografia va fi un serviciu decontat de stat Foto: Shutterstock

Ce servicii vor putea fi decontate de stat 

De la 1 iulie, va intra în vigoare noul contract-cadru al CNAS, dar şi normele metodologice de aplicare a acestuia. Trebuie să știi că se extinde lista serviciilor medicale acordate pacientelor pentru depistarea precoce a cancerului de sân.

Totodată, în asistenţa medicală dentară, se introduce un nou serviciu decontat, detartraj cu ultrasunete şi periaj profesional, care se efectuează pentru toată dantura, un asigurat putând beneficia anual de un astfel de serviciu.

Pe lista investigaţiilor imagistice ce pot fi efectuate de medicii stomatologi se adaugă şi tomografiile dentare CBCT. În asistenţa medicală paraclinică din ambulatoriu se introduc noi analize de laborator decontate.

Ce alte servicii medicale vor fi decontate

Se vor deconta noi servicii medicale de radiologie imagistică medicală şi medicină nucleară: mamografie cu tomosinteză unilaterală şi mamografie cu tomosinteză bilaterală (investigaţii ce pot fi recomandate pentru monitorizarea pacientelor cu cancer de sân); mamografie digitală 2D; tomografie dentară CBCT mandibulară, maxilară, respectiv bimaxilară; ecografie musculoscheletală; ecografie cutanată; ecografie a aparatului urinar/genital masculin; ecocardiografie de efort; RMN şold- articulaţie coxo-femurală nativ şi cu substanţă de contrast; RMN whole-body;limfoscintigrafie planară.

Președinta CNAS: „Schimbările reprezintă o adevărată reformă"

„Aceste reglementări nu reprezintă o simplă actualizare a actelor normative din domeniul asigurărilor sociale de sănătate, ci o adevărată reformă de reorientare a sistemului şi de utilizare eficientă a Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate. 

Măsurile adoptate prin acest act normativ vor contribui esenţial la îmbunătăţirea stării de sănătate a populaţiei prin inversarea «piramidei» serviciilor medicale de la tratarea cazurilor grave descoperite târziu, la depistarea precoce şi tratarea bolilor în faze incipiente“, a declarat Adela Cojan, preşedinta CNAS, scrie adevărul.ro.

Citește întreg articolul pe adevărul.ro. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
submarin francez
image
image
image
image
image
image
Kate Middleton si Printesa Charlotte jpg
primarul orasului vascau din bihor florin porge nu va mai putea candida pentru un nou mandat jpeg
urs freepik jpg
Locul din orașul Slănic, Prahova, unde s-a stabilit un perimetru de siguranță în urma surpării unei străzi. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
focsa si sotia jpg
protest fabrica Ludus jpeg
img jpg
conac le richmond jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net