Dacă ai peste 40 de ani, ai dreptul să-ți faci gratuit analizele în orice zi a lunii. Nu există „ni s-au terminat fondurile!”

Ultima actualizare:

    Doar anumite analize pot fi făcute oricând, indiferent de plafonul laboratoarelorFoto: Shutterstock
Doar anumite analize pot fi făcute oricând, indiferent de plafonul laboratoarelorFoto: Shutterstock

Pacienții de peste 40 de ani care vor să-și facă setul anual de analize de rutină, decontat de stat, nu pot fi refuzați de laboratoare pe motiv că „s-au terminat fondurile”. Șeful Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) recomandă românilor ca, în cazul în care nu sunt primiți atunci când doresc, să facă reclamație.

De câte ori nu ți s-a întâmplat să suni la o clinică aflată în contract cu CNAS pentru a te programa la analize, în baza trimiterii de la medicul de familie, și să ți se spună: „nu mai sunt bani, reveniți la începutul lunii viitoare”? Este motivul pentru care, la început de lună, zeci de mii de români pornesc într-o adevărată vânătoare de locuri la analize. Conducerea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate a subliniat, printr-un comunicat, că anumite investigații de rutină nu pot fi refuzate pentru pacienții de peste 40 de ani, iar cei care se lovesc de un răspuns negativ ar trebui să sesizeze casele de sănătate. „Niciun furnizor de servicii paraclinice nu poate refuza acordarea investigațiilor recomandate de medicul de familie, în cadrul consultației de prevenție pentru asiguratul din lista proprie cu vârsta de peste 40 de ani, pe motiv că s-au epuizat fondurile. Îi încurajez pe toți cei care întâmpină astfel de probleme să sesizeze casele de asigurări de sănătate pentru remedierea unor astfel de situații”, a declarat Adrian Gheorghe, președintele CNAS.

Autoritățile precizează că, în situația în care fondurile alocate de CAS au fost epuizate la momentul în care asiguratul solicită analizele, furnizorul le va face, urmând să își primească ulterior contravaloarea lor, peste valoarea din contract. „Va fi încheiat un act adițional, în baza documentelor care justifică acordarea investigațiilor recomandate de medicul de familie pentru evaluarea stării de sănătate a asiguratului asimptomatic cu vârsta de peste 40 de ani”, se arată în comunicat. La restul categoriilor de vârstă, cu anumite excepții, analizele se fac și se decontează ca și până acum „în limita valorilor de contract”, adică a fondurilor.

Pentru ce afecțiuni ai prioritate, indiferent de vârstă

„Din toamna anului trecut, pot să-și facă analizele oricând, indiferent dacă laboratorul mai are sau nu plafon, cei care suferă de anumite afecțiuni. Asta deoarece nu se compensează pe aceleași fonduri”, ne spune Ioana Stanciu, medic de familie în București. Este vorba despre investigații paraclinice pentru monitorizarea bolnavilor de COVID, după externarea din spital, a pacienților cu boli oncologice, cu diabet zaharat, cu boli rare, boli cerebrovasculare, cardiovasculare sau neurologice.


    Cei care au fost internați în spital, cu SARS-CoV-2, au prioritate la investigațiiFoto: Profimedia
Cei care au fost internați în spital, cu SARS-CoV-2, au prioritate la investigațiiFoto: Profimedia

Ce cuprinde noul pachet de prevenție peste 40 de ani

Începând cu data de 1 iulie 2021, o altă categorie de investigații pot fi făcute oricând, indiferent de plafonul laboratoarelor. Este vorba despre un pachet anual de prevenție comprehensiv, furnizat de medicul de familie pentru asigurații cu vârsta de peste 40 de ani care nu au afecțiuni cunoscute sau simptome, a anunțat Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie. Acest pachet de prevenție cuprinde până la trei consultații, acordate într-un interval de 6 luni de la prima consultație, astfel:

  • Evaluarea riscului (consultația inițială)
  • Intervenția asupra factorilor și obiceiurilor de viață care determină riscurile
  • Monitorizarea pacientului.

Consultațiile de prevenție acordate implică evaluarea stilului de viață al pacientului, evaluarea riscului cardiovascular cu ajutorul unor diagrame specifice și a factorilor de risc, precum valoarea tensiunii arteriale, colesterolul, glicemia. Totodată, consultațiile pot evalua riscul oncologic, riscurile privind sănătatea mintală sau legate de sănătatea reproducerii. Toate acestea se pot efectua la clinici aflate în contract cu CAS, în orice zi a lunii, și peste valoarea de contract. Pachetul de consultații preventive de evaluare a riscului va fi acordat anual doritorilor de către medicii de familie.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regina Letizia și Regele Felipe Foto Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
junjun1 jpeg
michael jackson jpg
restaurant foto unsplash jpg
dulciuri jpg
Blocuri Bucuresti FOTO Shutterstock jpg
somn pexels jpg
autostrada 5 jpg
cristela georgescu instagram jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net