Debranșările de la sistemul centralizat de încălzire, misiune imposibilă

Ultima actualizare:

    Debranșarea e costisitoare și se face doar în sezonul cald
Debranșarea e costisitoare și se face doar în sezonul cald

Bucureștenii care au solicitat debranșarea de la RADET în această vară au avut de furcă cu avizarea dosarelor. Municipalitatea și-a schimbat politica în ceea ce privește părăsirea sistemului centralizat (SACET), iar Regia de termoficare a respins cererile pe bandă rulantă.

Debranșarea de la RADET și alegerea unui alt sistem de încălzire nu mai pare un proces democratic în Capitală. Numărul cererilor aprobate de regia bucureșteană în această vară este considerabil mai mic decât în anii trecuți. Conform unui răspuns oficial furnizat de RADET București la solicitarea Click!, în acest an au fost aprobate 255 de debranșări de la SACET. Anul trecut, 1.303 apartamente au fost scoase din sistemul centralizat de încălzire, iar în 2015 au fost aprobate 1.232 de dosare. Nu e un accident, ci e vorba de un plan al Municipalității, care prevede resuscitarea sistemului centralizat de încălzire, printr-un proiect ambițios. Acesta presupune investiții de sute de milioane de euro în schimbarea conductelor și scăderea costurilor de producție a agentului termic. Până la repunerea pe picioare a RADET, în prezent în insolvență, Primăria Generală face tot posibilul să-i țină pe consumatori captivi în acest sistem.


    Lucrările de înlocuire a rețelelor vechi costă sute de milioane de euro
Lucrările de înlocuire a rețelelor vechi costă sute de milioane de euro

De ce nu te-ai putut debranșa în această vară

Conform reprezentanților Regiei de termoficare, debranșările se pot efectua doar în intervalul 15 aprilie-15 august. Cererile se pot depune până la data de 1 septembrie  a fiecărui an, însă procedura de soluționare a petițiilor este una extrem de laborioasă. Pentru a se putea debranșa de la sistemul centralizat, un proprietar de apartament trebuie să obțină acordul vecinilor de pe scară (stânga, dreapta, etaj inferior, etaj superior) și al asociației de proprietari. Cu cel puțin 30 de zile înainte de intenția de a se debranșa, el trebuie să anunțe Regia, pentru a primi un aviz de principiu, care e însoțit de condițiile pe care trebuie să le respecte în procesul de renunțare la încălzirea furnizată de RADET. În plus, este obligat să angajeze un proiectant de instalații termice autorizat, pentru a întocmi un proiect tehnic de debranșare. În această vară, tocmai acest proiect tehnic a fost buba. Firmele care execută astfel de documente au fost nevoite să refuze cererile venite din partea locatarilor din cauza numărului mare de dosare respinse de RADET.

„Am căutat pe internet mai mulți proiectanți de instalații, care să-mi elaboreze proiectul tehnic solicitat de RADET. Toți mi-au zis că nu mai primesc solicitări fiindcă regia le respinge dosarele pe bandă. Am încercat să mă încadrez în termenul legal de depunere a documentelor, dar nu am putut din cauză că nu a avut cine să-mi facă proiectul. Mi-am cumpărat deja centrala de apartament și vreau să o montez. Sper că voi reuși la anul”, ne-a spus Ștefan Costiniu, un bucureștean din Sectorul 2.

Toate costurile de debranșare, suportate de proprietar

Debranșarea este un proces costisitor și presupune achitarea unei taxe de 59,34 de lei (la RADET) pentru verificarea documentației tehnice de debranșare. Însă cel mai costisitor este tariful proiectului de debranșare, care ajunge la circa 1.000 – 1.200 de lei. Cei care nu mai vor să fie racordați la SACET plătesc și pentru deconectarea fiecărui calorifer. Tariful lucrărilor de debranșare se calculează în funcție de numărul de etaje pe care le are imobilul și în funcție de tipul de legătură (înfiletare/ sudură) pe care îl au caloriferele. Conform RADET București, pentru primul calorifer se percep între 47 și 85 de lei, urmând ca pentru următoarele radiatoare să se achite 8 lei fără TVA.

Autoritățile locale, în război cu centralele de apartament

Debranșările de la sistemul centralizat ar putea fi interzise în România. Guvernanții lucrează la un proiect de lege, aflat în dezbaterea Parlamentului, care să interzică ieșirea din sistemele centralizate de încălzire, pe motiv că acestea,cu investiții serioase, pot oferi agent termic la cel mai mic preț de pe piață. În plus, autoritățile vor să limiteze numărul centralelor termice de apartament, pe care le consideră poluante. În Capitală, Primăria Generală are în plan comasarea celor doi coloși, ELCEN (producător de agent termic aflat în subordinea Ministerului Economiei) și RADET (furnizor de căldură aflat în ograda Municipalității) pentru eficientizarea serviciului. Primăria se bazează, pentru început, pe 187 de milioane de euro, pe care îi va atrage prin Programul Operațional Infrastructură Mare – POIM. Însă, investițiile care vizează creșterea nivelului de servicii depășesc trei miliarde de euro.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Charlene si Albert de Monaco Facebook2 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
saguna jpg
reumatism jpg
bani euro pixabay jpg
mihaela bilic instagram jpg
brad craciun jpg
dan marin roveolutie webp
spitalul stomatologic jpeg 2 jpeg
Lucrări la Palatul de Justiție din Deva. Secolul al XIX-lea, Foto: arhiva personală dr. Lucian Ștefan
image
actualitate.net
image
actualitate.net