Degetele arse în «Colectiv», înlocuite cu o mână bionică

Ultima actualizare:

    Tedy Ursuleanu, care şi-a pierdut şase degete de la mâini în tragedia din 30 octombrie 2015, începe acum o viaţă nouă
Tedy Ursuleanu, care şi-a pierdut şase degete de la mâini în tragedia din 30 octombrie 2015, începe acum o viaţă nouă

“Îmblânzitoarea de roboţi”, aşa îşi spune, cu umor, Tedy Ursuleanu (29 de ani), de când pe braţul stâng i-a fost montată o mână bionică.  Tânăra care a rămas fără degetele de la mâna stângă în incendiul de la “Colectiv” învaţă, pur şi simplu, să facă lucruri care până acum un an i se păreau banale. Dar, Tedy este optimistă, are răbdare şi încredere că va reuşi.

Peste doar trei săptămâni se împlineşte un an de la tragedia din “Colectiv”. Un an de durere, amintiri înfricoşătoare şi mult dor pentru cei care şi-au pierdut acolo fiinţele dragi. 64 la număr. Cei care au scăpat cu viaţă au adunat un an de chinuri şi de lacrimi din cauza rănilor de pe trup şi din suflet. 

Tedy Ursuleanu este unul dintre supravieţuitorii infernului din 30 octombrie 2015. Cu răni cumplite pe cap, spate, braţe şi mâini, tânăra de 29 de ani nu numai că supravieţuieşte, dar vrea cu tot dinadinsul să-şi recapete viaţa pe care o avea înainte de “Colectiv”. 


    La 30 octombrie 2015, Tedy şi-a pierdut toate degetele de la mâna stângă
La 30 octombrie 2015, Tedy şi-a pierdut toate degetele de la mâna stângă

Tedy mai are patru degete la mâna dreaptă şi nici unul la stânga. I-au fost amputate de medicii austrieci, de la Clinica AKH din Viena, pentru a o salva. A trecut peste şocul pierderii degetelor, iar următorul pas pe care l-a făcut a fost să caute soluţii. Şi a găsit! De curând, tânăra s-a întors din Scoţia. Acolo, a fost la o clinică unde specialiştii i-au montat o mână bionică pe braţul stâng.

“Zilele astea m-am întors din Scoţia. Auzisem de la cineva că îmi pot cumpăra o mână artificială după ce am rămas fără palme. Port mâna bionică, însă nu tot timpul, că este grea. Are 724 de grame. Mai ales, până mă obişnuiesc cu ea. Am dat 73.000 de euro, dar nu din buzunarul meu, pentru că nu am de unde. Am avut noroc cu cei de la Crucea Roşie că mi-au sărit în ajutor”, ne-a declarat Tedy. 


    Cu noua mână, tânăra învaţă să prindă din nou obiecte
Cu noua mână, tânăra învaţă să prindă din nou obiecte

Ea învaţă, pur şi simplu, să-şi folosească mâna, la fel ca un bebeluş care tocmai descoperă că poate apuca diverse lucruri cu ea. Aşadar, mai întâi, a exersat prinderea paharului şi a unor bile, a învăţat să facă nod, apoi Tedy chiar a pictat, arătându-le prietenilor de pe Facebook desenul pe care l-a făcut.

“Mă simt bine, pot să zic, dar mai am de lucrat la corpul meu, la mâinile mele. Plus că trebuie să îmi fac şi un implant de păr, că am rămas fără el”, a mai declarat Tedy, pentru Click! Potrivit tinerei, mâna bionică este, încă, mult prea grea “pentru o persoană ai cărei muşchi sunt slăbiţi şi necesită antrenament pentru o a folosi”. Dar Tedy este o luptătoare căreia, cu siguranţă, nu-i va lua mult până îşi va recăpăta independenţa mult dorită.

Proteza detectează ce vrea să facă muşchiul

Mâna bionică este cea mai performantă proteză de mână din lume, cu ajutorul căreia persoanele care au suferit o amputaţie a braţului sau a degetelor pot să revină la activităţile normale. Mâna are nişte senzori care detectează ce doreşte să facă muşchiul. Semnalele primite de la senzori şi apoi amplificate sunt interpretate de un cip încastrat în proteză. Comanda ajunge la cele cinci motoraşe ale degetelor şi, graţie unor cabluri care înlocuiesc ligamentele umane, acestea se mişcă independent. Creierul „simte” că mâna încă e acolo, fapt pentru care mişcările pot fi dirijate aşa cum doreşte persoana care poartă proteza.

Are pe spate «aripi piezişe»

La 30 octombrie 2015, Tedy şi-a pierdut toate degetele de la mâna stângă
La 30 octombrie 2015, Tedy şi-a pierdut toate degetele de la mâna stângă

În vară, la 9 luni de la tragedia din “Colectiv”, Alexandra Furnea, una dintre supravieţuitoare, a postat pe pagina ei de Facebook  ”imaginea aripilor piezişe”, cum le spune ea. De fapt, sunt cicatricele imense care îi acoperă spatele. Alexandra a fost în “Colectiv” în seară tragediei ca jurnalist, din partea unei reviste de rock. Cicatricele de pe spatele ei amintesc nu doar de evenimentul tragic prin care a trecut, ci şi de lupta pe care a dus-o pentru a supravieţui. “Nouă luni mai târziu, o pereche de «aripi» piezişe, care încă mai dor. Nouă luni mai târziu, nu s-a făcut încă dreptate”, scria tânăra.

Cântăreţul pentru care spitalul e «acasă»

Cu noua mână, tânăra învaţă să prindă din nou obiecte
Cu noua mână, tânăra învaţă să prindă din nou obiecte

Alex Plîngu (27 de ani) nu s-ar fi putut gândi niciodată că viaţa lui se va schimba atât de mult. Din 30 octombrie 2015 încoace, spitalul a devenit a doua casă pentru fostul concurrent de la ”X-Factor”. Alex a scăpat ca prin minune din incendiul în care au murit 64 de persoane, însă arsurile deosebit de grave la mâini şi pe spate i-au dat viaţa peste cap.

”Nici nu mai ştiu câte operaţii am făcut. Mă simt oribil”, a povestit, recent, pentru Click!, Alex Plîngu. Ca să-şi plătească tratamentele, nu refuză nici un concert. “Cânt ca să mă întreţin, dar şi ca să îmi pot plăti viitoarele tratamente. Port un pansament special la mâna dreaptă, pentru elasticitatea pielii, dar şi pentru a mă proteja de soare. Nici la spectacole nu renunţ la el”, ne-a mai spus tânărul artist.

64 de morţi şi peste 160 de răniţi

Seara de 30 octombrie 2015 va rămâne mult timp în amintirea românilor drept un coşmar. O tragedie greu de imaginat a curmat atunci vieţile a 64 de tineri, iar peste 160 au suferit răni atât de grave, încât toată viaţa lor s-a schimbat. Câteva artificii au declanşat un adevărat prăpăd în clubul bucureştean Colectiv, acolo unde câteva sute de pasionaţi de rock se adunaseră la concertul trupei ”Good bye to gravity”. A fost un spaţiu mult prea mic pentru un număr mult prea mare de oameni, într-un club care nu avea autorizaţie de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU). Câteva artificii banale au declanşat iadul: un incendiu de proporţii, în care zeci de tineri au murit carbonizaţi. Alţii şi-au pierdut viaţa în următoarele zile, săptămâni, luni, când trupurile lor n-au mai putut lupta, în ciuda tratamentelor intensive. Anchetele şi procesele sunt încă în desfăşurare. Sunt cercetaţi atât patronii clubului, cât şi patronii firmei care a furnizat materialul pirotehnic. În spatele cifrelor seci şi ale dosarelor stufoase, râmân însă sutele de vieţi distruse.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
1 remediu sforait jpg jpeg
cea mai scunda femeie cea mai inalta femeie guinness world records jpg
prison puzzle jpg
coltea jpg
truck 2920533 1280 jpg
sectie votare jpg
image png
Prințul Harry, Profimedia (2) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net