Dezastru! Sătenii beau apă cu mâl

Ultima actualizare:

Chin pentru localnici! Cei peste 400 de săteni ai unui cătun dintre munţii Buzăului şi ai Vrancei se confruntă cu o situaţie complicată, scrie adevărul.ro. Seceta le-a secat fântânile, iar cei sărmani, care nu-şi permit să aducă butoaie cu apă de la distanţă, îşi potolesc setea cu apa murdară care se acumulează noaptea în puţuri.

Aşa arată  apa fântânilor  din cătunul Sările. Foto: Iulian Bunilă
Aşa arată apa fântânilor din cătunul Sările. Foto: Iulian Bunilă

Apa din fântânile cătunului Sările, comuna Bisoca (Buzău), este plină cu mâl la orele prânzului. Doar câteva bidoane pot fi umplute, în zorii zilei, din apa care s-a acumulat peste noapte. 

„În fântână e nămol. De spălat, vai de capul nostru, doar din ploaie mai strângem. Toată lumea din sat ia dimineaţa apă pentru mâncare şi pentru spălat. Este un copil care vine, săracul, la ora trei noaptea şi zice că ia ca să bea”, povesteşte Florin Toader, localnic din Sările. Puţul familiei a dat primele semne că rămâne fără apă în urmă cu peste doi ani, când s-a instalat seceta în toată zona de munte a Buzăului. Sătenii care se aprovizionează de aici au tot sperat că revine apa, însă aşteptările lor au fost zadarnice.

Nea Florin  strânge apă de  ploaie în bidoane. Foto: Iulian Bunilă
Nea Florin strânge apă de ploaie în bidoane. Foto: Iulian Bunilă

Precipitaţiile au fost din ce în ce mai puţine, iar pânza freatică a coborât mult sub adâncimea fântânilor din sat. Doar câţiva litri de apă se acumulează dimineaţa pe fundul puţului. „Era apă înainte, dar acum s-a dus. Care apucă la ora cinci dimineaţa are apă de băut, care nu, la revedere! Putem să bem nămolul ăsta de aici? Aşa m-am îmbolnăvit şi am ajuns prin spitale”, oftează nea Florin.

Oamenii se  uită degeaba:  apa e puţină  şi murdară. Foto: Iulian Bunilă
Oamenii se uită degeaba: apa e puţină şi murdară. Foto: Iulian Bunilă

În vatra cătunului sunt doar trei fântâni de unde îşi iau apă de băut şi pentru spălat peste 200 de familii, unele cu mulţi copii. Părinţii spun că au ajuns să-i spele pe micuţi atât de rar, încât fug colegii de ei, când merg la şcoală. „Din cauza apei, nu se mai duc copiii la ore. Nu prea pun învăţătorii mâna pe ei, fiindcă văd că nu-s curaţi. Cumpărăm apă plată, bem de unde găsim. Ce să facem? În loc să luăm alimente pentru copii, cumpărăm apă”, adaugă un localnic. 

În puţul unuia dintre   săteni mai poate fi  găsită, dimineaţa,  apă curată. Foto: Iulian Bunilă
În puţul unuia dintre săteni mai poate fi găsită, dimineaţa, apă curată. Foto: Iulian Bunilă

Una dintre cele trei fântâni este un pic mai adâncă decât celelalte, astfel că apa rezistă până aproape de orele prânzului. Oamenii dau năvală la preţioasa sursă de apă, însă de multe ori găsesc gura puţului acoperită de un capac blocat cu lacăt. „Dacă las toată gloata, iese scandal. Aşa, ia ăla o găleată, celălalt ia şi el, dacă mai apucă. Le dau apă în funcţie de numărul de copii”, explică proprietarul fântânii.

În pod se află  butoiul pentru  alimentarea  maşinii de spălat. Foto: Iulian Bunilă
În pod se află butoiul pentru alimentarea maşinii de spălat. Foto: Iulian Bunilă

Pentru a putea folosi maşinile de spălat, tinerii şi-au improvizat instalaţii cu un butoi fixat undeva la înălţime, având un furtun legat la aparatul casnic. „Maşina de spălat o folosim rar. Avem afară un butoi pe care îl umplem cu găleata, curge apă prin cădere, pe furtun, şi aşa reuşim să dăm drumul la maşină. Pentru băut luăm apă plată, de la magazin. Transportul apei de la distanţă e scump pentru majoritatea oamenilor de aici, care trăiesc din ajutoare sociale”, arată o tânără mămică din Sările.

Provizii  de apă în toate  gospodăriile. Foto: Iulian Bunilă
Provizii de apă în toate gospodăriile. Foto: Iulian Bunilă

«Nu a plouat şi nu a nins»

O pompă amplasată la mare adâncime, în curtea unui preot, aflată la peste patru kilometri distanţă de cătunul Sările, este cea mai apropiată sursă de apă potabilă. Familiile sărmane nu-şi permit să plătească însă transportul butoaielor cu căruţa. „Cauza principală a problemei este seceta. Ei au avut fântâni şi izvoare, dar în ultimii doi ani au secat. Probleme majore au fost, mai ales, anul acesta. N-a plouat, n-a nins, au secat fântânile, au rămas puţine şi, aţi văzut, sunt masate patru sute de persoane pe trei, patru hectare”, se plânge Florin Stemate, primarul comunei Bisoca.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Top 3 beneficii de a instala automate de reciclare a ambalajelor daca ai un magazin jpg
image
image
image
image
image
image
restaurant jpg
loto
Banner Grecia
palatul de la Potlogi jpeg
index webp
imparat jpg
Restaurant nota de plata FOTO Shutterstock jpg
bucuresti casa poporului pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net