Din 30 august, încep controloale la firme. Prea mulți angajați sunt plătiți cu salariul minim pe economie
Autoritățile au anunțat ample controale în rândul angajatorilor. De mâine, 30 august, inspectorii de la Inspecția Muncii vor merge să verifice contractele de muncă. Și asta pentru că vor să afle cum sunt plătiți angajații. România se află pe primul loc din Europa la numărul de salariați care sunt trecuți pe cartea de muncă cu leafa minimă pe economie, de 1.386 lei, bani în mână.
”Am inițiat prin Inspecția Muncii un plan de măsuri și o campanie națională de verificare prin care vrem să ne asigurăm că munca legală este respectată. Atât angajații, cât și angajatorii trebuie să înțeleagă că munca nedeclarată sau subdeclarată nu îi ajută, ci îi păgubește”, a anunțat ministrul Muncii, Raluca Turcan.
Astfel că începând de mâine, 30 august, și până pe 17 decembrie vor fi demarate controale în domenii unde se știe că se pratică munca la negru sau plata pe cartea de muncă doar a salariului minim, restul banilor fiind dați pe alte căi, pentru a nu plăti impozit către stat.
Este vorba despre construcții, fabricarea produselor de brutărie și a produselor făinoase, protecție și pază, depozite, service-uri și spălătorii, comerț, notariat, birouri de avocatură, arhitectură.
Se schimbă legislația. Amendă de 10.000 de lei pentru fiecare angajat trecut în acte cu salariul minim
”Semnalul pe care vrem să-l dăm este că trebuie să punem punct practicii utilizării salariului minim ca o formă incorectă de plată a angajaților. De aceea, vor exista și modificări legislative. Definirea muncii subdeclarate în Codul Muncii și reglementarea ei drept contravenție: amendă de 10.000 lei pentru fiecare salariat identificat în această situație”, a precizat Raluca Turcan.
În plus, va fi simplificată declarația pe propria răspundere pe care o completează angajatul în momentul controlului- fișa de identificare, prin declararea doar a salariului net și vor fi create baze de date interoperabile între Inspecția Muncii și ANAF, Direcția Generală Antifraudă Fiscală, Inspectoratul General al Poliției Române, Inspectoratul General al Jandarmeriei Române.
România, pe primul loc în Europa la numărul de anagajați plătiți cu salariul minim
România se află pe primul loc în Europa la numărul de angajați plătiți cu salariul minim. Adică cu 1.386 de lei, bani în mână.
În ultimii zece ani, a crescut de aproape cinci ori numărul contractelor de muncă cu salariul minim, de la 0,35 milioane contracte plătite minim în 2011, la 1,2-1,3 mil contracte, în 2020.
Din ianuarie până acum, numărul de noi locuri de muncă a crescut cu 120.000, iar dintre acestea aproape 47.000 sunt plătite cu salariul minim.
Amenzi de peste 51 de milioane de lei pentru muncă declarată
În primele șapte luni ale acestui an, Inspecția Muncii a aplicat amenzi în valoare de peste 51 de milioane de lei pentru muncă nedeclarată, a desfășurat 40.000 de controale și a identificat peste 3.300 de persoane care desfășurau muncă nedeclarată.
Anul trecut, valoarea amenzilor aplicate în acest domeniu a fost de 101 milioane de lei.
Citește și:
Salariul minim în 2021 crește cu 40 de lei. Uite cât înseamnă asta!
Ministrul de Finanţe, Dan Vîlceanu, întrebat cât este salariul minim net: "Cred că este 1.600 lei"