Directori din cadrul Romgaz, urmăriți penal pentru licitații trucate
Trei foști șefi din cadrul Societății Naționale de Gaze „Romgaz” – serviciul teritorial Tîrgu Mureș, au fost trimiși în judecată de DNA sub acuzațiile de luare de mită, abuz în serviciu și instigare la abuz în serviciu. Ei sunt cercetați pentru fapte de corupție în organizarea unei licitații, în anul 2011, în urma căreia ar fi obținut foloase necuvenite.
Pantelimon Avram, director de sucursală în cadrul Romgaz SA în anul 2011, e acuzat de DNA de luare de mită și instigare la abuz în serviciu. Procurorii dețin probe care arată că, în 2011, acesta a primit foloase necuvenite de la o firmă desemnată câștigătoare a unei licitații organizate de Romgaz. Licitația viza implementarea proiectului „Echipamente pentru producerea de energie electrică cu motoare termice pe gaz în locația Cojocna, județul Cluj”, fiind declarată câștigătoare o asociere formată din trei societăți comerciale. În urma desemnării câștigătorului, Avram ar fi obținut pentru sine suma de 60.000 de euro, cu titlu de mită.
„De asemenea, suspectul Avram Pantelimon, în aceeași calitate, alături de ceilalți doi suspecți, în calitate și de membri ai comisiei de recepție a lucrărilor, a semnat un document (minută) privind modalitățile de recepție a echipamentelor de producere energie electrică aferentă, în baza căruia a fost efectuată recepția echipamentului menționat mai sus. Procedând în această manieră, suspecții au creat un prejudiciu S.N.G.N. ROMGAZ SA de 2.620.250 lei, echivalent cu contravaloarea achitată pentru echipamentul respectiv”, spun procurorii.
Ceilalți doi directori urmăriți penal în acest dosar sunt Sergiu Victor Banu, director tehnic în cadrul sucursalei Tărgu Mureș a Romgaz la data săvârșirii faptei, și Gheorghe Matei, director adjunct de producție în cadrul aceleiași structuri.
DNA informează că a deschis urmărirea penală pe numele celor trei, dar că până la probarea faptelor cei incriminați se bucură de prezumția de nevinovăție.
Pantelimon Avram a fost trimis în judecată și în martie 2016 pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit. Atunci i s-a imputat o lucrare de deviere de rețele, realizată nejustificat de Romgaz, compania fiind prejudiciată cu peste 160.000 de lei.