Dosarul Revoluţiei, amânat pentru 21 februarie 2020. Ion Iliescu nu a venit la primul termen al procesului

Ultima actualizare:

    Au fost incidente la primul termen al Dosarului Revoluţieifoto: captura Digi24
Au fost incidente la primul termen al Dosarului Revoluţieifoto: captura Digi24

Instanța Supremă a amânat Dosarul Revoluţiei pentru 21 februarie 2020 pentru lipsă de procedură. Primul termen al procesului a fost vineri. Fostul președinte al României Ion Iliescu și fostul vicepremier Gelu Voican Voiculescu au fost puși sub acuzare pentru infracţiuni contra umanităţii. Peste 5.000 de persoane au fost citate la proces.

Mai sunt câteva săptămâni până la împlinirea a 30 de ani de la Revoluţie. Iar procesul de judecare a dosarului violenţelor din decembrie 1989 a fost stabiliot pentru vineri, 29 noiembrie. Nu mai puţin de 5.000 de persoane au fost citate la acest termen. Însă au venit aproximativ 600 de oameni. Nici Ion Iliescu nu s-a prezentat, iar avocatul lui a spus că va cere retrimiterea dosarului la parchet.

 Magistraţii Instanţei Supreme au decis amânarea şedinţei de judecată până la data de 21 februarie 2020.

„Constatând lipsa de procedură și văzând cererile de amânare pentru studiu dosar (o parte vătămată arestată în alt dosar), dispunem cereri la Baroul București pentru avocați din oficiu, acordăm termen la data de 21.02.2020 ora 9.00”, a anunțat judecătorul, potrivit g4media.ro.

Totodată, magistratul le-a explicat celor prezenți că fiecare are alocat un număr pe citație, pentru că data viitoare nu mai citește toate numele, ci menționează doar apărătorii pentru grupuri.

„Asta nu vă împiedică să veniți la proces, dar nu sunteți obligați. Vă vor fi apărate interesele de avocații din oficiu și de Ministerul Public, pentru că sunteți părți vătămate”, a explicat judecătorul.

Din pricina aglomeraţiei, mai multor persoane li s-a făcut rău. Un echipaj SMURD a sosit la sediul instanţei, unde a acordat îngrijiri medicale unor vârstnici.

Dosarul Revoluţiei, trimis în judecată acum opt luni

Pe 8 aprilie 2019, procurorii Secţiei militare din Parchetul General au trimis în judecată dosarul Revoluției din decembrie 1989, în care Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu, Iosif Rus şi Emil Dumitrescu au fost puși sub acuzare pentru infracţiuni contra umanităţii, potrivit digi24. Dosarul cauzei cuprintre 3.330 de volume, dintre care 2.030 au fost instrumentate după 13 iunie 2016.

Ion Iliescu, membru şi preşedinte al C.F.S.N., Gelu Voican Voiculescu, membru C.F.S.N. şi fost vice prim-ministru al Guvernului României, Iosif Rus, fost comandant al Aviaţiei Militare, şi Emil (Cico) Dumitrescu, fost membru CFSN, sunt acuzaţi în dosarul Revoluţiei din decembrie 1989 de infracţiuni contra umanităţii.

Fratricid şi ordine militare contradictorii

Procurorii au arătat, pe baza probatoriului, că întreaga forţă militară a României, Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul de Interne – Departamentul Securităţii Statului, precum şi Gărzile Patriotice, începând cu data de 22.12.1989, orele 16:00, s-au pus la dispoziţia Consiliului Frontului Salvării Naţionale şi conducerii acestuia. Din acelaşi moment, grupul de decizie politico-militară al C.F.S.N. a luat deciziile importante cu caracter politic şi militar, urmărind accederea la puterea politică a unui grup preconstituit şi legitimarea politică în faţa poporului român, mai arată digi 24. Cercetările vizează faptul că prin instaurarea unei psihoze generalizate a terorismului ar fi fost create numeroase situaţii de foc fratricid, trageri haotice, ordine militare contradictorii etc.

Astfel, în intervalul 22-30.12.1989 au fost trase aproximativ 12.600.000 de cartuşe.

Anchetatorii sunt de părere că psihoza teroristă ar fi fost indusă cu intenţie prin diversiuni şi dezinformări şi a provocat, după 22.12.1989, 862 de decese, 2.150 răniri, lipsirea gravă de libertate a sute de persoane, vătămări psihice. Aceste consecinţe tragice au fost mult mai grave decât cele ale represiunii exercitate în intervalul 17-22.12.1989 (orele 12:00), arată procurorii.  Totodată, aceste diversiuni şi dezinformări ar fi creat condiţiile condamnării şi execuţiei cuplului prezidenţial Ceauşescu printr-un proces penal simulat.

Mai mult, Emil (Cico) Dumitrescu, prin apariţiile sale televizate din 22 decembrie 1989 precum şi prin activitatea de conducere şi coordonare în cadrul Comandamentului militar instaurat la etajul XI al Televiziunii Române începând cu data de 22 decembrie 1989, ar fi contribuit în mod direct la manifestarea fenomenului diversionist existent în intervalul 22 – 30 decembrie 1989.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
femeie stranut  jpg
Mango Mannheim O6 jpg
image png
image png
venice 2855264 1280 jpg
cozi ceausescu jpg
orasul 5 min danemarca  jpg
Produse Lidl pe raft - magazin FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net