Dr. Radu Lupescu, Franța: "Epidemia este în regresie". Ce spune despre campania de vaccinare din România
Medicul român care, în decembrie 2020 a fost fost decorat de preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, cu Ordinul Naţional al Meritului pentru contribuția sa în lupta cu pandemia de COVID-19, Dr. Radu Lupulescu, spune că în România campania de vaccianre începuse foarte bine, însă s-a pierdut pe parcurs.
Medicul a vorbit într-un interviu acordat adevarul.ro despre cum s-a făcut vaccinarea în Franța de au ajuns la un procent de 70% din populație imunizată.
Dr. Lupulescu: ”România a început excelent dar s-a pierdut pe parcurs”
”Campania în România a început excelent şi chiar o dădeam ca exemplu pentru rapiditate. Din păcate, pe parcurs s-a pierdut. În Franţa, tocmai pentru a învinge reticenţele, s-a decis să fie aplicată o procedură mai complicată, cel puţin la început. În primul rând, campania de vaccinare începuse cu persoanele în vârstă, mai ales cele din casele de vârstnici.
Rapid, vaccinarea a fost extinsă la persoanele de peste 65 de ani sau cu comorbidităţi care lucrau în casele de vârstnici sau unităţile de spitalizare de lungă durată. Se făcea o consultaţie medicală pre-vaccinală pentru a elimina eventualele contraindicaţii şi pentru a semna consimţământul pentru vaccinare”, a explicat Dr. Radu Lupescu.
Au urmat medicii și cei de peste 50 de ani.
”Apoi, începând cu a doua săptămână din ianuarie, s-a extins la medicii şi personalul spitalelor şi clinicilor, care aveau peste 50 de ani sau comorbidităţi. Pe scurt, campania a început mai greu în Franţa, în primul rând din cauza priorităţilor, şi în al doilea rând, foarte important, pentru că s-a voit întâmpinarea rezistenţei unui segment al populaţiei la imunizare”, a explicat medicul.
S-au vaccinat 70% din fracezi
Acum, în timp ce noi ne zbatem să facem loc pacienților în spitale, Franța are o viață aproape normală.
”S-au vaccinat peste 70 la sută dintre francezi, iar acum incidenţa COVID-19 echivalentă este în Franţa de numai 0,96 la mie. Numărul de pacienţi spitalizaţi în ATI este foarte mic, ceea ce ne permite să tratăm practic toţi pacienţii care au nevoie de îngrijire. Actualmente, numărul de cazuri cotidiene scade, iar epidemia este în regresie. Restaurantele sunt deschise, putem participa la manifestaţii sportive şi culturale, copiii merg la şcoală şi la activităţi extraşcolare. O viaţă aproape normală”, a spus medicul.
Radu Lupescu este originar din Bucureşti, unde a absolvit Liceul „Sfântul Sava“ şi apoi a fost admis la Medicină. La Revoluţie, era student în anul I. Dezamăgit de mineriarele din '90, Radu Lupescu a plecat din România, lăsând tot în urmă. A ajuns în Franţa şi s-a angajat în sudul Alsaciei, la o fabrică unde se producea carton pentru pachetele de ţigări. Ulterior şi-a terminat studiile şi a ajuns medic anestezist.
Pentru modul în care a luptat cu pandemia, în luna ianuarie, Radu Lupescu, care este doctor în medicină şi preşedintele Asociaţiei medicilor din clinica Rhéna de la Strasbourg, a fost decorat de preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, cu Ordinul Naţional al Meritului, potrivit decretului publicat în Jurnalul Oficial al Franţei.