Dragnea, după retragerea miniștrilor: „Suntem pregătiți să facem un nou Guvern!”

Ultima actualizare:

    Sorin Grindeanu, flancat de Călin Popescu Tăriceanu și Liviu DragneaSursă: Gov.ro
Sorin Grindeanu, flancat de Călin Popescu Tăriceanu și Liviu DragneaSursă: Gov.ro

Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu au susținut miercuri seara o conferință de presă comună, în care au încercat să explice care sunt concluziile și deciziile luate în urma ședințe Comitetului Executiv Național.

Cei doi lideri au pecetluit soarta miniștrilor. Cele două partide de guvernământ au retras sprijinul politic acordat guvernului iar toți miniștrii au anunțat că și-au depus demisiiile. Nu este clar dacă procedura a fost respectată, adică dacă demisiile au ajuns efectiv la Secretariatul General al Guvernului. 

Cert este că Sorin Grindeanu a rămas pe poziții, anunțând că nu demisionează.

Anticipând această mutare a premierului, Dragnea a anunțat că membrii PSD care vor încerca, la chemarea lui Grindeanu, să preia vreun portofoliu ministerial, vor fi excluși din partid. 

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a explicat, pe larg, ce s-a întâmplat la ședința Comitetului Executiv al PSD:

  • Am avut ședința CEx a PSD, în același timp și colegii de la ALDE, o ședință în care am făcut o evaluare a stadiului implementării programului de guvernare, o analiză anunțată imediat după ce a fost instalat noul guvern  în anul curent. Sigur că există varianta în care să facem o evaluare superficială, în care lucrurile care nu merg să fie ascunse, s-a dat varianta nu foarte confortabilă, să spunem adevărul indiferent cât ar fi de crud. Nu a fost o evaluare care să aiba de la început ca obiectiv anumite persoane, să fie promovate sau demise, ci s-a lucrat la un document, nu a fost o acțiune ușoară, care să ne arate unde suntem și să luăm decizia corectă și cum putem recupera întârzierile.
  • E o acțiune în premieră. A fost prezentat acel document care ne-a arătat că drecția este bună numai că ritmul de impșementare e scăzut. Suntem într-o perioadă în care lumea e într-o dinamică foarte mare. Țările din regiune sunt într-o dinamică de dezvoltare foarte mare. Astazi, avem capacitatea să stabilim ritmul de implementare și să facem și schimbarile necesare.
  • S-a discutat și despre situația în care într-adevăr unele măsuri trebuiau să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2018, dar trebuiau adoptate pana la 1 iulie 2017 – legea prevenției, reglementări fiscale care să diminueze birocrația și să crească veniturile firmlelor, investiții publice care trebuiau să fie mai mari.
  • Majoritatea colegilor au tras concluzia că o parte din membrii guvernului nu au luat foarte în serios programul de guvernare. N-au reușit să se coordoneze, să colaboreze, să stabilească niște relații care să fluidizeze circuitul documentelor între ministere. Multe programe care trebuiau implementate au fost tratate ca și altele.  Împreună trebuie să găsim cea mai bună soluție. În a doua parte a ședinței, premierul nici n-a așteptat să luăm o decizie. Nu neapărat demisia premierului. Eu am condus această întâlnire și am descurajat orice intenție de a se escalada un conflict și am cerut colegilor să nu se discute cu patimă. Din păcate, premierul n-a mai așteptat, ne-a transmis că iși dă demisia.
  • Suntem în situația în care după ieșirea premierului din sală, Comitetul Executiv Național a luat act că toți membrii PSD din guvern și-au prezentat demisiile prezentate înainte de Comitetul Executiv.
  • Al doilea lucru, anunțul premierului că-și va prezenta demisia. PSD și colegii de la ALDE e pregătit să formeze un nou guvern care va avea o foaie de parcurs mult mai bine structurată. Continuarea Guvernului în actuala stare, cu Sorin Grindeanu sau nu ca premier, riscă ca în Romania programul de guvernare să devină un document greu de pus în aplicare. Au fost colegi care mi-au spus să nu prezentăm toată situația public, eu n-am fost de acord. Nu trebuie să mai guvernăm pe ascuns. Trenuie să fie o guvernare transparentă." 

Călin Popescu Tăriceanu a declarat că aceeaşi configuraţie politică va propune viitorul premier. El a răspuns astfel unei întrebări legate de posibilitatea ca preşedintele Klaus Iohannis să numească un premier din afara coaliţiei PSD – ALDE.

  • Am prezentat două documente, unul mai amplu de analiză a modului în care s-a îndeplinit programul de guvernare şi unul de sinteză de 16 pagini.
  • Cantitativ sunt dintr-un total de 390 de măsuri 260 care nu sunt implementate, abordate.
  • Calitativ, sunt proiecte importante care ar fi trebuit demarate şi nu au fost pornite. El a spus că, din totalul de peste 390 de măsuri, 260 nu sunt abordate şi că sunt proiecte importante care ar fi trebuit demarate si nu sunt îndeplinite, între care a menţionat înfiinţarea Fondului suveran de dezvoltare şi faptul că Legea salarizării ar fi trebuit corelată cu o reformă importantă a principalelor servicii publice.
  • Am votat retraregarea sprijinului politic pentru guvernul Grindeanu.
  • Miniştrii ALDE sunt cu demisiile scrise la purtător, mi le-au înaintat mie.
  • Trebuie văzută care e soluţia pentru criza politică.
  • Rezultatul votului din decembrie 2016 a dat o configuraţie în Parlament care nu s-a schimbat, aceeaşi configuraţie politică urmează să dea şi următorul guvern, e aceeaşi majoritate bazată pe PSD şi ALDE.
  • Am făcut evaluarea miniştrilor noştri, evaluările nu indică o lipsă de performanţă a lor

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Fazile a Egiptului colaj jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
teren agricol
donald trump kamala harris AFP jpg
algarve depositphotos jpg
iluzie jpg
femeie 102 ani jpeg
Amenda rutieră cu tableta la Sibiu Foto Dan Claudiu Buzdugan
stat bloc romania jpg
harta glob pexels jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net