Vești proaste. Proprietarii cu centrale termice plătesc o taxă nouă și nu e deloc mică

Ultima actualizare:

În această iarnă, toți proprietarii de apartamente din blocuri rezidențiale au fost afectați de o schimbare semnificativă în modul în care sunt calculate facturile de încălzire. Așa-numita "taxă pe țeavă" a fost introdusă, iar aceasta implică o plată suplimentară pentru proprietarii care au centrale termice proprii, dar care locuiesc într-un bloc cu sistem centralizat de încălzire.

Centrală termică. Foto: arhiva.
Centrală termică. Foto: arhiva.

Conform noilor reglementări, fiecare apartament dintr-un bloc, indiferent dacă este conectat la sistemul centralizat de încălzire (SACET) sau utilizează o centrală proprie, trebuie să contribuie la plata unei cote comune din factura totală de energie termică a blocului. Aceasta reprezintă 50% din costurile totale de încălzire, proporțional cu cotele indivize de proprietate, care sunt împărțite între toți locatarii, inclusiv cei care nu sunt conectați la sistemul centralizat.

Explicația Președintelui Federației Asociațiilor de Proprietari din România

Radu Opaina, președintele Federației Asociațiilor de Proprietari din România, a adus în discuție această taxă controversată, considerând-o o „aberație colosală”. Potrivit acestuia, regula impune ca toți proprietarii de apartamente din bloc să plătească aceleași cote, indiferent dacă au sau nu centrală proprie. Deși teoretic, proprietarii care nu utilizează încălzirea centralizată ar trebui să fie scutiți de plata unor costuri suplimentare pentru distribuția căldurii, acest lucru nu se întâmplă.

Este o aberație să plătești jumătate din factura întregului bloc doar pentru că țevile trec prin apartamentul tău”, a subliniat Opaina. El susține că, de fapt, cota comună nu ar trebui să depășească 10% din totalul facturii pentru întreaga clădire. Această regulă a fost criticată de mulți proprietari care consideră că repartizarea costurilor pentru încălzire nu reflectă corect consumul real.

Cum funcționează noua reglementare?

În conformitate cu legislația, „cantitatea de energie termică aferentă consumului comun de încălzire” trebuie să fie plătită de toți locatarii, inclusiv cei care au centrale termice proprii. Acest lucru include chiar și proprietarii de apartamente care nu sunt conectate la sistemul centralizat, dar care beneficiază de energie termică provenind din instalațiile comune ale blocului (colonașe sau țevi care traversează apartamentele).

Astfel, se aplică regula că toți proprietarii trebuie să plătească o cotă comună din factura de energie, iar aceasta poate ajunge chiar și la 50%, în funcție de numărul de calorifere și distribuția acestora în bloc.

Ce impact are această taxă asupra proprietarilor cu centrale proprii?

Proprietarii care au centrale termice proprii, ce nu sunt conectate la sistemul centralizat, sunt cei mai afectați de această schimbare. Aceștia trebuie să plătească nu doar pentru încălzirea proprie, dar și pentru o cotă din energia utilizată de restul locatarilor din bloc. Aceasta poate însemna o dublare a costurilor, fiindcă, pe lângă cheltuielile cu centrala proprie, aceștia sunt obligați să plătească o parte din factura globală a întregului bloc.

În plus, mulți locatari consideră că nu este corect ca aceștia să plătească pentru costurile unui sistem la care nu sunt conectați. De exemplu, într-un bloc cu 8 etaje și 40 de apartamente, pe scară fiind distribuite câte un calorifer la fiecare etaj, iar în apartamente fiind montate câte 3 calorifere, ar trebui să existe 128 de calorifere în total. Dacă 8 dintre acestea sunt considerate comune, mulți se întreabă cum se poate ajunge la 50% din factura totală pentru consumul comun.

Cum ar putea fi corectată situația?

Mulți consideră că taxa comună nu reflectă corect consumul de energie real al fiecărui apartament și că o astfel de cotă ar trebui reglementată mai strict pentru a nu pune o povară financiară prea mare asupra celor care au deja un sistem de încălzire propriu.

În concluzie, „taxa pe țeavă” a stârnit nemulțumiri și controverse în rândul proprietarilor de apartamente, iar autoritățile ar trebui să analizeze mai detaliat această reglementare pentru a asigura un sistem de calcul al costurilor mai echitabil și mai transparent pentru toți locatarii.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
gaini jpg
esplanada rapa galbena jpg
cumparaturi supermarket alimente  shopping (2) jpeg
Ziua a doua a congresului PPE la Romexpo, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
branza branzeturi istock jpg
simion lasconi podcast micutzu jpg
diabet jpg
liviu dragnea 8 JPG
image
actualitate.net
image
actualitate.net