Noua taxă aplicată în România de la 1 octombrie 2024. Toți românii vor trebui să scoată bani din buzunare
Deja nu ne mai despart decât câteva zile de începutul lunii octombrie, iar, din păcate, aceasta urmează să vină cu o surpriză neplăcută pentru români. Mai precis, începând cu luna următoare, furnizorii de energie electrică urmează să introducă o nouă taxă, tuturor consumatorilor din România.
Luna octombrie se apropie cu pași repezi, iar, din păcate pentru români, aceasta va sosi la pachet cu o nouă taxă introdusă de furnizorii de energie electrică din țara noastră. Aceasta urmează să fie introdusă chiar începând cu data de 1 octombrie, fiind aplicată chiar și consumatorilor noncasnici.
Mai precis, este vorba despre o taxă denumită „contribuție CfD”, iar banii colectați prin intermediul acestei noi taxe urmează să meargă către finanțarea unui mecanism de sprijin destinat tehnologiilor cu emisii reduse de carbon.
Noua taxă introduse începând cu 1 octombrie 2024
Vestea bună pentru români este faptul că această nouă taxă nu doar că este mică, dar este la un nivel pe care probabil că nici măcar nu îl vom observa. Ea a fost stabilită la 0,000128 lei/kWh, la care se adaugă și TVA. Iar în termeni mai practici, acest lucru înseamnă că vom plăti aproximativ 4,5 bani pe lună, dacă avem un consum lunar de 300 kWh.
Iar veștile bune pentru români continuă, deoarece această taxă nu va începe să le fie aplicată direct decât începând cu anul viitor. Motivul este faptul că prețurile la energie continuă să fie plafonate până la 1 aprilie 2025, iar până la acea dată, furnizorii vor achita noua taxă.
Cât de mare urmează să fie noua taxă
Această nouă taxă, care poartă denumirea de „contribuție CfD”, a fost introdusă de către autoritățile din țara noastră încă din luna aprilie, printr-o hotărâre de guvern. Ea face parte dintr-o întreagă schemă de subvenționare a unităților de producție a energiei regenerabile, iar autoritățile spun că acest sprijin va crește cu câteva mii de MW producția României de energie regenerabilă.
În plus, autoritățile din țara noastră mai explică și că valoarea CfD trebuie evidențiată separat pe facturi, de către furnizori.