România a intrat în Guiness Book cu cel mai vechi pom fructifer din lume si cele mai multe sarmale de varză gătite odată

Ultima actualizare:

    Părul din județul Iași are peste 600 de aniFoto: ziaruldeiasi.ro
Părul din județul Iași are peste 600 de aniFoto: ziaruldeiasi.ro

România a intrat iar în Cartea Recordurilor-Guiness Book. De data aceasta eroii sunt ieșenii. Într-o localitate din județul Iași crește cel mai vechi pom fructifer aflat încă pe rod din lume iar pelerinajul din 2019 de la Sfânta Parascheva a stabilit un record mondial. Nu prin numărul pelerinilor ci prin cel al sarmalelor de varză servite acestora.

Primul record a fost stabilit de un păr, din comuna Ciohorăni, relatează ziaruldeiași.ro. Denumit”Părul lui Sticea”acesta este atestat documentar de peste 600 de ani iar prima oară s-a scris de el pe vremea invaziilor tătare. Acest pom a fost înregistrat în Cartea Recordurilor-Guiness Book drept cel mai vechi pom fructifer roditor din lume.

Unde este cel mai vechi pom fructifer încă pe rod din lume

Experţii au determinat faptul părul ar avea 613 ani ca vechime, iar numele îl poartă după cel al celui care l-a plantat, chiar în faţa porţii unde trăiesc şi astăzi descendenţi ai lui Sticea. Pomul este la drum și poate fi văzut de oricine. El are peste 12 metri înălţime, o circumferinţă a tulpinii de circa 430 de centimetri, diametrul de aproape 140 de centimetri, scoarţa groasă de 20 milimetri, iar volumul arborelui ar fi de 8,120 metri cubi, 20% însemnând o scorbură adâncă, de 6 metri înălţime, în interiorul scoarţei. Conform analizelor realizate de Asociaţia Oendro-Ornamentală „A. Fătu”, în urmă cu aproximativ cinci ani în judeţul Iaşi existau peste 380 de arbori seculari, unul dintre cei mai vârstnici fiind un tei hibrid de la Mănăstirea Bârnova - ce ar trebui să aibă astăzi circa 680 de ani.

Voluntarii au pregătit pentru pelerinajul de Sfânta Parascheva din 2019 peste 60.000 de sarmale
Voluntarii au pregătit pentru pelerinajul de Sfânta Parascheva din 2019 peste 60.000 de sarmale

Pelerinajul de Sf Parascheva din 2019 rămâne în istorie prin sarmale

Al doilea record mondial atribuit Iaşului şi înregistrat oficial aparține sarmalelor servite credincioșilor veniți la pelerinajul de Sfânta Parascheva din 2019. Atunci au fost pregătite de voluntarii aduși de Primăria Iași și Mitropolia Moldovei peste 60.000 de sarmale de varză. Primăria Iaşi a realizat şi a distribuit aproximativ 60.000 de sarmale. 

Citiți și

Record Guiness Book în România: Cea mai lungă trenă a unei rochii de mireasă

"Trăsniţii" de la Prima TV au intrat în Cartea Recordurilor

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ion Tiriac (Sportpictures) jpg
image
image
image
image
image
image
Domeniile Murani FOTO destinatiaanului.ro
hipodrom baneasa jockeyclub1 jpg
supermarket jpeg
cruce pixabay jpg
parau peta1 jpg
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net