Dropia a reapărut în Bărăgan, după 40 de ani!


    Dropia, o pasăre rară  în toată lumea
Dropia, o pasăre rară în toată lumea

Veste extraordinară! O dropie a fost observată, recent, de un grup de vânători, în Insula Mare a Brăilei. Potrivit biologilor, este uimitor că pasărea maiestuoasă a revenit la noi după aproape o jumătate de secol. Dacă vom reuşi să-i asigurăm condiţii de hrană şi de linişte, specia ar putea fi salvată, consideră specialiştii.

Dropie pe câmp! Un grup de vânători a surprins recent o femelă în sud-estul ţării şi a reuşit s-o filmeze. Dropiile se aseamănă cu curcanii, trăiesc în zona de câmpie, unde găsesc hrană, şi sunt obişnuite doar cu zgomotul tractoarelor şi al căruţelor. Orice alt sunet le sperie, iar de multe ori îşi abandonează ouăle. Progresul civilizaţiei şi lăcomia vânătorilor au dus la dispariţia înaripatei nu doar la noi, ci şi în alte state. 

Dropia e cea mai mare pasăre zburătoare. Mai grea decât pelicanii, a fost văzută ultima dată în judeţul Călăraşi, la începutul anilor ‘80. Ornitologii arată că specia a fost declarată oficial dispărută din România. 


    Este cea mai mare zburătoare,  mai grea decât pelicanul Foto: sor.ro
Este cea mai mare zburătoare, mai grea decât pelicanul Foto: sor.ro

Omorâte de săteni cu bâtele

Conform  Academiei Române, la 1900, pe teritoriul actual al României existau 5.000 de dropii. Păsările erau răspândite în Câmpia Română, în nordul Moldovei şi în Câmpia de Vest. În perioada interbelică au apărut semnele declinului. “În decembrie 1938, sătenii au ciomăgit 740 de dropii în toată ţara”, se menţionează într-un documentar realizat de National Geographic. 

Din nefericire, dropia nu are glanda uropigiană. Altfel spus, nu beneficiază de glanda secretoare de grăsime, cu care păsările îşi îmbibă penajul, pentru a-l face imun la ploaie. Iarna, când plouă şi urmează îngheţul, apa prelinsă pe penaj îngheaţă şi nu mai pot zbura. Astfel, înaripatele deveneau o pradă uşoară, iar ţăranii le ucideau cu bâtele. Dropia e legal protejată în Austria, Bulgaria, Germania, Ungaria, Portugalia, Rusia şi Spania. 

Masculul ajunge la 18 kilograme, pe când femela abia atinge 5 kilograme. În perioada împerecherii, masculii etalează nişte mustăţi impresionante, care pleacă imediat de sub cioc. Acestea sunt, de fapt, tot pene şi au rol în ritualurile de curtare.

pexels Horoscop 28 octombrie
FotoJet (4) jpg
finala chefi la cutite 2022 (1) jpg
Rodica și Niculae Badalau jpg
Chefi la Cutite  Nosfe si Madalina Foto Mihai Stetcu jpg
simona gherghe jpg
foto1 bugetarib jpg
foto1 victor si zetab jpg
1 tratamente cu hrean jpg jpeg
Moisă Irod veteran din Sibiu ultimul soldat român din Garda Regală Sursă Brigada 30 Gardă „Mihai Viteazul” jpg
image
image
image
image
parada militara 1 decembrie jpg
simona gherghe jpg
Parada militară
foto 8 meda contras  Anglia jpg
(EPA EFE) 5914678 jpg
femeie de serviciu   foto mare jpg