Dumnezeu face minuni! Copiii intoxicați cu antibiotice în Călărași sunt bine și au fost externați

Dumnezeu nu doarme! Cei şase copii din Călăraşi intoxicaţi cu medicamente şi internaţi în Spitalul Grigore Alexandrescu din Bucureşti au fost externaţi ieri. Minorii, cu vârste cuprinse între 5 și 16 ani, au fost internaţi pe 27 iulie, în urma unei intoxicații cu un antibiotic pentru tuberculoză administrat de mama lor.

 Copii aduși cu elicopterul la Spitalul Grigore Alexandrescu din București
Trei dintre copii au fost aduși cu elicopterele la Spitalul Grigore Alexandrescu. Foto: IGSU

„Astăzi se vor externa copiii intoxicaţi cu izoniazidă. Sunt în stare generală foarte bună”, au anunțat ieri sec reprezentanţii celui mare spital de urgență pentru copii din România, Grigore Alexandrescu. Izoniazida, de asemenea denumită și hidrazida izonicotinică (HIN), este un antibiotic utilizat în tratamentul și în profilaxia tuberculozei. 

Zeci de polițiști, jandarmi și paramedici au descins în Dragalina
Accidentul a adus în Dragalina zeci de forțe de ordine. Foto: captura antena3.ro

Vestea pune capăt unui eveniment tragic care a ținut săptămâna trecută România cu sufletul la gură. Totul a început în dimineața zilei de 27 iulie în orașul Dragalina din Călărași și a dus la cea mai impresionantă operațiune de salvare efectuată în România ultimilor 10 ani, la care au fost angrenate zeci de salvări, paramedici, personal medical, voluntari, trei elicoptere SMURD.

Cum au fost intoxicați cu antibiotice copiii din Călărași

Cei şase copii – cinci fete, cu vârste cuprinse între 5 şi 16 ani, şi un băiat de 13 ani – au primit de la mama lor o supradoză de antibiotic anti-tuberculoză. Acesta le fusese prescris de către medicul specialist, dar părintele nu a respectat doza stabilită de către acesta.

Alarma s-a dat la ora 15.44 de către un vecin care a fost chemat de mama minorilor. Aceasta le-a dat în loc de 2 tablete și jumătate...2 flacoane și jumătate după cum a povestit femeia ulterior. Unii copii au avut noroc că nu au putut lua imediat atâtea pastile alții s-au forțat și au închițiti multe.

Vecinul a văzut copiii întinși pe jos, care prin curte care prin casă, a văzut-o pe mamă cum era neputincioasă, nu știa ce să facă și a decis să cheme ajutoare. În 30 de minute localitatea răsuna de alarme și se afla sub ocupația forțelor de intervenție sanitară ca în filme. Polițiștii și jandarmii au instituit baraje pe străzi iar elicopterele aterizau pe câmpuri.

Ce au spus medicii de la Spitalul Grigore Alexandrescu

„Substanţa ingerată de copii, izoniazida,  în cantităţi mari, duce la fenomene neurologice, convulsii, tulburări metabolice cu afectare hepatică, renală. Se poate ajunge la hemodializă şi chiar deces Din fericire, s-a intervenit prompt, cei de la SMURD au realizat gravitatea cazurilor şi au luat măsurile corespunzătoare.  

La spital au fost mobilizaţi mai mulţi medici şi asistente de la secţia de toxicologie, UPU şi farmacia spitalului. Astfel că la mai puţin de 6 ore de la administrare erau internaţi şi sub tratament cu antidot – vitamina B6 toţi cei 6 copii cu vârste între 5 şi 16 ani”, a explicat după internarea copiilor conform adevarul.ro, medicul Raluca Alexandru, de la Spitalul ”Grigore Alexandrescu” din Capitală.

În urma evenimentului, procurorii s-au sesizat din oficiu şi au deschis dosar de cercetare penală in rem pentru vătămare corporală din culpă.

Ce este tuberculoza

Tuberculoza este una dintre cele mai vechi boli cu care s-a confruntat omenirea și, din păcate, nu a fost eradicată nici până acum explică sursa citată. Tuberculoza, prescurtată TBC, este o infecție pulmonară provocată de o bacterie, extrem de contagioasă, care poate afecta nu doar plămânii, ci și alte organe ale corpului.

În prezent, boala este vindecabilă, însă este important să fie descoperită la timp și tratată, având potențial mare de deces. În România, tuberculoza este considerată o problemă de sănătate publică, diagnosticul și tratamentul fiind gratuite. În România, tuberculoza este clasificată ca fiind cea mai frecventă boală infecțioasă cu potențial letal.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
colaj lansare fashion berecleanu jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
calorifer foto shutterstock 1523338310 jpg
bar pexels jpeg
mario iorgulescu jpeg
Cele mai frumoase staţiuni din Spania: plaja Cala D'Hort din Ibiza jpeg
fructe piata jpg
surf 1533278 1920 jpg
Nicusor Dan si Marcel Ciolacu la Guvern webp
rezerve de aur jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net