E de vină tehnologia 5G de pandemia de coronavirus? Ce spun cei de la DSU
Un număr tot mai mare de conspiraționiști cred că există o legătură între tehnologia 5G și coronavirus. Experții spun însă că nu există nici o bază științifică, iar cei de la Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU) fac apel la calm.
Coronavirusul este un rezultat al tehnologiei 5G. Asta o spun tot mai mulți conspiraționiști în mediul online. Una dintre teorii susține că totul a început în Wuhan, pentru că acolo a fost implementată de curând rețeaua.
Chiar și actorul Woody Harrelson crede în această ipoteză, dar și prezentatoarea de televiziune Jason Gardiner, care a sugerat că OMS a avertizat împotriva rețelei mobile 5G, pentru că ar duce la îmbolnăvire, potrivit Euronews.
Pe de altă parte, Facebook a intensificat eforturile pentru a opri promovarea teoriilor conspirației care leagă boala COVID-19 de tehnologia 5G.
Asta după ce cercetările au evidențiat un „cocktail toxic” al grupurilor de extremă dreapta care incită la atacul infrastructurii de telecomunicații.
Facebook a declarat pentru The Guardian că a înlăturat grupul „Stop 5G” din Marea Britanie în urma încălcărilor politicilor sale, precum și un alt grup numit „Distrugem 5G, salvăm copiii”.
De asemenea, a eliminat o serie de alte postări semnalate de „Hope not Hate”. „Atacurile care încurajează distrugerea infrastructurii 5G încalcă în mod clar politicile noastre și am eliminat o serie de pagini, grupuri și postări”, precizează compania.
Și autoritățile din România au precizat faptul că virusul se răspândește atât în țări care dispun de tehnologia 5G, cât și în țări care nu au la dispoziție această tehnologie.
”Comisia Internațională pentru Protecția împotriva Radiațiilor Neionizante, o organizație independentă care studiază efectele radiațiilor neionizante asupra sănătății, a clasificat recent tehnologia 5G ca fiind sigură din punct de vedere al sănătății. Infecția cu coronavirus poate fi dobândită prin contactul direct cu o persoană infectată sau prin atingerea gurii, nasului sau ochilor după contactul cu suprafețe contaminate”, au explicat cei de la DSU.
Ce este tehnologia 5G
5G este numele generației a cincea de tehnologie rețele celulare fără fir, aceasta fiind succesoarea tehnologiei 4G. UIT IMT-2020 prevede viteze de până la 20 gigabiți pe secundă, dar aceasta a fost demonstrată doar pentru unde milimetrice cu o frecvență de 15 gigahertzi sau mai mare.
Cel mai recent standard 3GPP include orice rețea care utilizează software-ul NR New Radio. 5G noul radio poate include frecvențe mai mici, de la 600 MHz la 6 GHz.
Cu toate acestea, vitezele în aceste frecvențe joase sunt cu mult mai mici decât sistemele noi 4G, estimate la 15% până la 50% mai rapid.
Tehnologia 5G folosește două spectre principale de frecvență definite în lucrările tehnice FR1 și FR2, FR venind de la termenul englezesc Frequency Range.
FR1 cuprinde benzi de frecvență între 450 MHz si 6000 MHz (spectru numit sub 6 GHz), iar FR2 cuprinde benzi de frecvență între 24250 MHz și 52600 MHz.
Folosirea unor frecvențe atât de mari a creat în lumea stiințifică o serie de controverse privind siguranța, fiind numeroși contestatari ai acesei tehnologii.
Serviciile 5G există deja pe piața din România. Trei dintre cei mai mari operatori de telefonie din România au oferte comerciale ce permit transferul de date prin 5G.
În ordinea anunțării serviciilor 5G, aceștia sunt Vodafone, Digi și Orange. Vodafone este prima rețea 5G din România, începând cu 15 mai 2019, conform comunicatului de presă emis de către aceștia, oferind prin rețeaua proprie, Supernet™ 5G.