Ea e îngerul maidanezilor. La doar 30 de ani, a salvat sute de căței

Ultima actualizare:

„Am cea mai frumoasă meserie din lume”, ne spune, cu ochii strălucind de fericire, Hilde Tudora, șefa biroului Protecția Animalelor din cadrul Consiliului Județean Ilfov. Fostă jurnalistă de profesie și mare iubitoare de căței, tânăra de 30 ani a reușit, în doar o jumătate de an, să revoluționeze adopția maidanezilor. Le spune poveștile pe Facebook, îi duce în emisiuni tv și chiar pe terenurile de fotbal.

Hilde Tudora și-a pus viața în slujba cățeilor amărâți
Hilde Tudora și-a pus viața în slujba cățeilor amărâți

A iubit dintotdeauna animalele și a avut mereu cel puțin un cățel în casă, unul pe care nu a trebuit să dea bani, ci l-a salvat de pe stradă. După facultate, a lucrat în presă pentru că i-a plăcut să scrie. Din această poziție, a fost vocea a mii de necuvântătoare, a făcut campanii pentru ele, a încercat să schimbe legi. Dar jobul visurilor l-a găsit anul trecut, când a ajuns exact în locul unde e mai multă nevoie de ea: la Protecția Animalelor din cadrul CJ Ilfov.

„Umple golul din viața ta”, o campanie cu ecouri internaționale

Poza care a făcut înconjurul lumii
Poza care a făcut înconjurul lumii

„Eu mereu am criticat instituțiile statului că nu fac mai mult pentru câinii fără stăpân. Acum am ajuns eu de partea cealaltă a baricadei. Cel mai mare proiect pe care l-am făcut este în parteneriat cu Liga Profesionistă de Fotbal și se numește «Umple golul din viața ta». Concret, la începutul meciurilor, fotbaliștii intră pe teren cu câte un cățel în brațe, încercând astfel să atragem atenția asupra animalelor abandonate, să le găsim familii. Inițial, am încheiat un contract de colaborare și am zis să mergem la unul-două meciuri. Dar campania a fost un succes, a avut ecou internațional, a fost preluată de țări precum Bulgaria, Grecia, Turcia, Rusia și Italia. Drept urmare, acum mergem o dată pe săptămână la meciurile din liga întâi organizate în București și Ilfov”, ne povestește Hilde Tudora.

Mia, pe stadion, în brațele unui fotbalist
Mia, pe stadion, în brațele unui fotbalist

Rezultatele nu au întârziat să apară. Tânăra cu păr bălai ne povestește că o familie de români din SUA a văzut-o la unul din aceste meciuri pe Mia, o cățelușă complet comună, chiar urâțică (potrivit standardelor). „Fusese lovită de mașină, noi am vindecat-o. Mia are 14 șuruburi și o tijă în ea. Familia din SUA a insistat să o înfieze, a plătit 3.000 de dolari pe biletul ei de avion, iar acum maidaneza noastră locuiește la Seattle”.

Cățelușa Mia și-a petrecut primul Crăciun alături de noua familie, la Seattle
Cățelușa Mia și-a petrecut primul Crăciun alături de noua familie, la Seattle

Cățeii au „CV” online

Nu este singura viață salvată. Din august, de când biroul și-a început activitatea, și până acum, Hilde și colegii ei au reușit să găsească familii iubitoare pentru 208 căței. Alți circa 200 așteaptă acum în cele două adăposturi din Buftea și Brănești să-și găsească stăpân. Nu e ușor, dar nici imposibil, mai ales când își pun mințile la treabă 7 tineri devotați și plini de energie. Astfel, fiecare cățel a primit un nume care i se potrivește, a fost pozat, iar povestea lui, cu bune și cu rele, e postată pe platforma ilfovadopta.ro.

„Avem o cățelușă bătrână, plină de boli, pe care am numit-o Steluța – pentru că deși aparent e lipsită de strălucire, noi am văzut ceva în ea. Bob a fost găsit pe stradă într-o stare deplorabilă, el poartă în spate povestea multor câini din România. Iar Lebăduță a fost numit așa pentru că își întinde gâtul grațios ca o lebădă. A fost adoptat, dar după 4 zile familia l-a adus înapoi. Cățelul a fost distrus. Până la urmă, i-am găsit familia pe care o merită”, ne povestește Hilde.

Lebăduță, salvat de colega Diana
Lebăduță, salvat de colega Diana

Fiecare zi o umple atât de bucurie, cât și de durere. I se rupe sufletul când vede animale schingiuite, flămânde, lovite de mașini și îi saltă inima de fericire atunci când povestea lor capătă până la urmă un final fericit. Se atașează de toți cățeii, iar despărțirea de ei e mereu grea. Dar scopul e să le găsească tuturor familii. Ne îndeamnă pe toți să nu cumpărăm căței, ci să-i înfiem din adăposturi, indiferent de vârstă și de aspect, căci ne vor răsplăti cu dragoste infinită. „Salvează o viață și vei fi tu însuți salvat. Cățeii repară inimi, ne fac mai buni și au o unealtă magică, numită iubire”, spune, zâmbind, Hilde Tudora.

Angajații vin la birou cu animalele de companie

Alfie o însoțește aproape zilnic la birou
Alfie o însoțește aproape zilnic la birou

Consiliul Județean Ilfov și cel din Neamț sunt singurele instituții „Pet Friendly” din România. Angajații vin la birou cu animalul de companie, fie el cățel sau pisică. La CJ Ilfov, există un spațiu unde stau, provizoriu, animale fără stăpân găsite pe stradă. Unele se stabilesc definitiv aici. „Avem un motan, numit Diego, salvat de pe stradă de președintele CJ, Hubert Thuma. Se înțelege bine cu ceilalți căței și nu-l mai dăm. Eu îmi iau aproape zilnic cățelul la muncă. Modul în care te raportezi la animale, respectul și dragostea pe care le oferi ține de civilizație”, e de părere Hilde. Consiliul Județean Ilfov anunță și el pe rețelele de socializare că și cetățenii sunt primiți în instituție alături de prietenii lor cu patru lăbuțe.

Jobul ei – cel mai frumos din lume
Jobul ei – cel mai frumos din lume

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
Warren Buffett FOTO Profimedia jpg
turcia jpg
casa jpg
trafic inchis A1 vant jpg
pietrele vii din Romania  jpg
Starship shutterstock jpg
centrala jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net