Eclipsă de soare: cum faci fotografii reuşite
Cea mai mare eclipsă de Soare din ultimii 16 ani va avea loc pe 20 martie şi va fi vizibilă din în România, inclusiv la Bucureşti. Cei pasionaţi de fotografie nu trebuie să rateze evenimentul: iată ce trebuie să ştie pentru a obţine fotografii reuşite.
Eclipsa de Soare de vineri va fi una parţială şi e bine să nu o rataţi: următoarea vizibilă în România va avea loc de abia în 2027.
"În principiu, Luna va acoperi peste jumătate din discul Soarelui, iar lumina din jurul său va fi diferită. Vom pierde jumătate din lumina Soarelui. La ora 11.56, când este maximul, vom vedea o lumină diferită faţă de în restul zilelor, când este Soarele neeclipsat. Pentru toată ţara, la ora asta va fi maximul, însă eclipsa va începe la 10.48 şi se termină la 13.04”, a explicat cercetătorul Adrian Sonka, de la Observatorul Astronomic ”Amiral Vasile Urseanu” din Bucureşti, pe blogul său.
Eclipsa de soare în România: sfaturi pentru fotografii reuşite
Eclipsa de Soare e un bun prilej pentru a face fotografii spectaculoase, mai ales că evenimentul e unul rar pe teritoriul nostru. Cei pasionaţi de fotografie trebuie să urmeze câteva sfaturi simple pentru a obţine imagini cu adevărat reuşite.
Conform site-ului clubulfoto.com, o eclipsă de soare poate fi fotografiată cu orice aparat foto, dar cele mai bune rezultate se obţin cu unul DSLR sau un mirrorless cu un obiectiv cu o distanţă focală mare.
Potrivit site-ului, dacă ai un DSLR Full Frame, un telescop sau un teleobiectiv cu distanţă focală de peste 1000mm e ideal pentru a fotografia o eclipsă de soare. În schimb, în cazul unui DSLR cu senzori APS-C, un obiectiv cu o distanţă focală de 500-600mm e un minim necesar.
În plus, este recomandat să focalizaţi manual, "la infinit", dar şi să setaţi expunerea manual. De atlfel, modul "manual" e cel indicat dacă fotografiaţi o eclipsă de soare. Timpul de expunere şi diafragma nu vor fi setate automat, datorită luminozităţii puternice a soarelui şi a contrastului pe care îl face cu cerul.
Astfel, pentru a fotografia o eclipsă de soare, trebuie să alegeţi o valoare ISO cât mai redusă (de exemplu, ISO 100), o diafragmă cât mai închisă (f/16) şi un timp de expunere cât mai scurt (1/8000), potrivit site-ului clubulfoto.com.
Mai mult, trebuie să fotografiaţi în format RAW şi să verificaţi expunerea utilizând histograma aparatului, dar şi dacă senzorul aparatului foto este curat.
Nu în ultimul rând, pentru a fotografia o eclipsă de soare nu este obligatoriu să folosiţi trepied. Eclipsa fiind parţială şi timpii de expunere scurţi, rezultate bune se pot obţine şi fără a fixa aparatul pe un suport.
Eclipsă de soare în România: Observatorul din Galaţi o va transmite în timp real
Eclipsa de soare de vineri va fi transmisă de Observatorul din Galaţi, cel mai modern din ţară. Acolo se fac ultimele pregătiri pentru a primi peste o mie de vizitatori. Eclipsa va fi transmisă de la telescopul principal, pe ecranul din sala de programe educative şi activităţi interactive a observatorului astronomic.
Vineri, luna va acoperi treptat Soarele, începând cu ora 10.48, iar la ora 11.56 va ”ascunde” 53% din discul Soarelui. Eclipsa de soare va fi vizibilă în special în vestul şi nord-vestul ţării, unde cerul va fi mai mult senin. Însă, cel mai bine se va vedea în nordul continentului, care va fi în beznă aproape totală.
La ora locală 9.31, Londra va pierde 84% din lumina Soarelui, în timp ce în regiuni din Scoţia, va fi chiar mai închisă, cu 94% din lumină. Companiile de electricitate britanice au anunţat că vor fi posibile multe pene de curent pentru că razele solare nu vor mai ajunge la panourile care se încarcă de la Soare. 100% va fi doar la Polul Nord.