Ei ar vrea, dar nu se poate! Cu ce probleme se confruntă medicii de familie în campania de testare anti Covid

Medicii de familie care vor să se implice în campania de testare anti Covid întâmpină multe probleme care îi împiedică, practic, să-și facă treaba. Ei ar vrea, dar, de multe ori, nu se poate. Și nu din vina lor. 

image

Aproape jumătate din totalul medicilor de familie s-au implicat în testarea COVID au întâmpinat probleme cu logarea la platforma Corona Forms. Mai mult,  unele cabinete sunt astfel amplasate încât nu pot fi utilizate la activităţi de testare deoarece ar ajunge adevărate bombe epidemiologice, scrie Adevărul.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a reproşat medicilor de familie că nu se implică total în campania de testare în masă a populaţiei. Aceştia susţin, însă, că, din punct de vedere financiar, această activitate nu este o afacere. În plus, mulți medici de familie au sesizat probleme cu introducerea datelor celor testaţi în platforma oficială Corona Forms, iar unele cabinete sunt astfel amplasate încât nu pot fi utilizate la activităţi de testare.

Medicii de familie întâmpină probleme logistice

 Rodica Tănăsescu, vicepreşedinta Societăţii Naţionale de Medicina Familiei a declarat că medicii întâmpină probleme logistice care îi împiedică să-și desfășoare activitatea în ceea ce privește campania de testare a populației. 

„Din câte ştiu, majoritatea medicilor de familie doresc să se implice în acestă testare, dar o parte a lor nu o poate face efectiv din motive logistice. Este vorba de cei care îşi desfăşoară activitatea în vechile policlinici. Acolo avem cabinete cu diverse specialităţi, de la medicină de familie, la cardiologie sau neurologie. Păi, în aceste cazuri, nici nu prea poţi testa deoarece se pot prezenta numai persoanele care au simptome conform definiţiei de caz a INSP. Deci, pe acelaşi hol de doi-trei metri lăţime, ar trece şi un suspect COVID, dar şi bolnavi cu boli cronice de inimă sau suferinzi de astm. Foarte periculos. Ar deveni nişte bombe epidemiologice acele policlinici”.

„Am cerut un cort pentru testarea pacienților. Nu am primit nimic”

Medicul susţine că a încercat să facă unele demersuri pentru rezolvarea situaţiei, dar fără prea mare succes. „Policlinica noastră, de exemplu, are curte şi am solicitat un cort în care împreună cu colegii să ne testăm pacienţii, dar demersul a rămas fără ecou. Deci, am vrut să ne alăturăm campaniei cu toate că, trebuie spus, din punct de vedere financiar acest contract cu Casa de Asigurări de Sănătate pentru a face pacienţilor teste rapide gratuite pentru COVID-19 nu este deloc o afacere. Casa plăteşte 50 de lei pe test, dar după ce scazi costul testului respectiv, al dezinfectanţilor şi după ce achiţi taxele la stat rămân vreo 18 lei pe test. 

Repet, testarea nu este o afacere, dar vrem să ne implicăm deoarece numai aşa ne putem bate cu pandemia. Bine ar fi fost dacă am fi utilizat aceste teste rapide anul trecut, pentru că tulpina Delta era mai bine detectată, dar, decât nimic, tot este ceva. Probabil, nu s-a dorit atunci, s-a preferat un număr teoretic mai mic de infectări. Oricum, dacă se rezolvă cum trebuie şi problemele cu introducerea datelor celor testaţi în Corona Forms, ar fi mult mai uşor pentru colegii înscrişi în campanie. Este vorba de greutatea cu care ajung la medici datele de logare în sistem şi de unele erori pe care acesta le dă uneori“, a mai precizat medicul Rodica Tănăsescu. 

Cine se poate testa gratuit

Autorităţile au decis că medicii de familie care s-au implicat în campanie (4.130 de cabinete) pot testa şi persoane din afara listei de pacienţi înscrişi. Persoanele eligibile pentru testare sunt persoanele suspecte de infectare cu virusul SARS-CoV-2 care au simptome specifice.

La fiecare pacient care are simptome, dar iese negativ se poate repeta testarea, dar la un interval de cel puţin 48 de ore. Pentru activitatea de testare realizată, pentru care medicul de familie nu a perceput sume suplimentare, tariful este de 50 de lei/persoană şi cuprinde contravaloarea testului, manopera, materialele şi echipamentele de protecţie necesare testării. Decontarea se face de la data încheierii contractului cu casa de asigurări de sănătate sau, după caz, a actului adiţional la contractul încheiat pentru activitatea de vaccinare.

Testarea gratuită se face și la spital

Testarea gratuită se mai poate realiza şi în 28 de spitale din Bucureşti, însă acestea funcţionează doar în weekend, când medicii de familie nu sunt disponibili. Totuşi, în acest caz apare o complicaţie deoarece aceste teste se pot realiza numai pacienţilor care s-au înscris în prealabil pe platforma direcţiilor de sănătate publică. În acelaşi timp există şi un avantaj. Concret, fiind vorba de teste RT-PCR, rezultatele acestora sunt aproape o certitudine. 

Și, nu în ultimul râd, testarea se poate face și în farmacii. 106 farmacii din 19 judeţe din ţară testează gratuit pentru COVID-19, cu teste rapide antigen puse la dispoziţie de Ministerul Sănătăţii, iar 12 farmacii de pe această listă sunt în Bucureşti. Testele rapide antigen sunt puse la dispoziţia farmaciilor, gratuit, prin Direcţiile de Sănătate Publică, însă farmaciile pot percepe o taxă pentru prelucrarea testului, nu şi preţul testului în sine.

Puteți urmări știrile Click! și pe Google News

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
Masina de spalat rufe jpg
zatun lac jpg
inaugurare jpeg 5 jpeg
furtuni ploi jpeg
casse tete jpg
man at supermarket jpg
Imparateasa Messalina jpg
Infarct - inima - boli cardiace FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net