Cât de mult vă puteți baza pe testele de salivă

#Coronavirus

„Copilul are ușoare simptome „de răceală”, dar testul de salivă e negativ. Îl duc sau nu la școală?”. În această situație, dr. Raluca Zoițanu recomandă să nu te bazezi prea mult pe rezultatul testului, care are o sensibilitate scăzută în fața Omicron. Mai bine încerci să-l mai testezi o dată, în cabinetul medical.

1 copil face test jpeg

Controversatele teste de salivă din școli, pe care autoritățile se tot chinuie să le asigure elevilor, sunt pe cât de ieftine, pe atât de slabe calitativ. Prea puține reușesc să depisteze infecția cu SARS-CoV-2. Chiar producătorii recunosc că „acuratețea acestora este mai scăzută comparativ cu cele nazofaringiene și rezultatele fals negative sunt frecvente, deoarece noul coronavirus este un patogen predominant respirator, iar cantitatea de copii virale din salivă este mai mică”. Au avantajul că sunt rapide și ușor de utilizat, însă pentru a depista infecția, trebuie să existe o cantitate mare de virus, o infecțiozitate ridicată a pacientului. „Nu vă bazați doar pe testul de salivă dacă copilul are simptome. E necesar un test nazofaringian. Până vă lămuriți ce are, ar fi bine să țineți copilul acasă”, spune Raluca Zoițanu, președintele Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie.

Dr. Raluca Zoițanu, președintele Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie
Dr. Raluca Zoițanu, președintele Federației Naționale a Patronatelor Medicilor de Familie

De ce dau rezultat fals pozitiv?

Nu puține au fost cazurile în care testul de salivă a ieșit pozitiv, copilul fiind perfect sănătos. Cum e posibil? „Sunt studii care arată că alimentele dulci pozitivează testul pentru că schimbă ph-ul salivei. Astfel, dacă cel mic a mâncat ceva dulce înainte, testul poate ieși fals pozitiv”, adaugă medicul. Producătorii recomandă să respectați condițiile de recoltare. „Ideal ar fi ca saliva să se recolteze dimineața, înainte de a te spăla pe dinți, a bea apă sau a mânca. Dacă recoltarea se face în timpul zilei, sunt recomandate minimum 3 ore în care să nu consumi niciun aliment, niciun fel de lichid, nici să fumezi sau să mesteci gumă. În caz contrar, șansele ca rezultatul să fie fals pozitiv sau fals negativ sunt foarte mari”, explică DDS Diagnostic.

Nici testele rapide din farmacii nu prea depistează infecția cu Omicron

Și testele rapide cumpărate din farmacii sau de pe internet pot da rezultat fals negativ, deoarece au o sensibilitate scăzută în fața Omicron. Contează și infecțiozitatea pacientului la momentul recoltării: dacă se testează prea devreme sau prea târziu de la contactarea virusului, rezultatul poate fi fals negativ. „Testele cumpărate din farmacii nu prea detectează Omicron. Noi avem în cabinete unele mai bune. Spre exemplu, din 14 teste rapide pe care le-am făcut până acum pacienților mei, 10 au ieșit pozitive”, spune dr. Raluca Zoițanu. Și dr. Teodora Raluca Diaconu, medic de familie în sectorul 2, spune că a făcut zilele trecute trei teste rapide COVID și toate au ieșit pozitive.

Puteţi urmări ştirile Click! şi pe Google News!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Jessica Simpson Eric Johnson GettyImages 459154050 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
dubrovnik croatia summer time 3499458 1280 jpg
banner bojdeuca lui creangă jpg
grigore alexandrescu poet jpg
familia care s a mutat din america in romania jpg
iasi din drona png
millau1 jpeg
moonhouse mikael genberg jpg
bucuresti piata unirii foto pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net