Unde poți să-ți faci GRATIS un test COVID

#Coronavirus

Simți că începe să te doară capul, gâtul, faci febră și parcă nu ești tocmai în apele tale? Sau știi să fi intrat recent în contact cu un bolnav de COVID? Testează-te! Autoritățile au facilitat procesul, în România, astfel încât aproape oricine să-și poată face gratis teste rapide sau PCR.

shutterstock 1795111735 jpg

Când cineva are simptome sau are motive să se testeze, trebuie să facă acest lucru. Tocmai pentru a oferi un acces mai rapid la testare, Ministerul Sănătății a inițiat câteva demersuri, pentru a degreva ambulanța, spitalele, direcțiile de sănătate publică”, a anunțat secretarul de stat Andrei Baciu. Concret, aveți mai multe opțiuni de testare, în funcție de simptomatologie și de situația din localitatea de domiciliu. Iată locurile în care se pot face teste gratuite!

Cu teste rapide antigenice

image

-        În farmacii. La nivel național, sunt 138 de farmacii avizate unde se pot testa gratuit doar cei cu simptome. Se folosesc teste rapide, asigurate de Ministerul Sănătății, în limita stocului disponibil. Rezultatul este încărcat în platforma CoronaForms, iar tu îți poți descărca certificatul digital de pe certificate-covid.gov.ro.

Dr. Raluca Diaconu, medic de familie în București
Dr. Raluca Diaconu, medic de familie în București

-        La medicii de familie. Primul lucru pe care trebuie să-l faci dacă ai simptome ar fi să-ți suni medicul de familie. El te poate chema la testare în propriul cabinet sau te poate îndruma către alți medici de familie sau către DSP. Peste 3.800 de medici de familie s-au înscris în programul de testare gratuită și au încheiat contracte cu Casa de Asigurări de Sănătate. Lista lor o poți găsi pe site-ul Ministerului Sănătății. Dacă medicul tău nu e înscris în program, te poți duce la oricare alt cabinet. „Folosim teste rapide, iar rezultatul îl introducem în ziua respectivă pe platforma oficială. Legea nu limitează numărul de teste pe care le pot face lunar unui pacient. Oricine are simptome sau e contact direct al unei persoane infectate poate veni să se testeze ori de câte ori simte nevoia”, explică dr. Raluca Diaconu.

Cu teste RT-PCR

-        În centrele de testare. 28 de centre de testare au fost deschise în București și Ilfov, pentru persoanele suspecte de COVID, care prezintă simptome specifice. Ministerul Sănătății a publicat lista lor, anunțând totodată că oamenii se pot duce singuri să-și facă un test PCR gratuit. Cu două condiții: să sune înainte la DSP și să nu se deplaseze cu mijloacele de transport în comun. „Persoanele vor solicita testarea către DSP București, prin numărul de Call Centre 021.9462, sau online. DSP va indica punctele de recoltare cele mai apropiate și va programa doritorul la un centru. Apoi îi va trimite prin sms sau prin e-mail numărul de înregistrare al cererii. Doritorul va prezenta acest mesaj la centrul de testare. Fără această dovadă, recoltarea probelor pentru RT-PCR nu se va efectua”, au anunțat autoritățile.

Cu hârtia de la DSP, soții Safta s-au dus să se testeze la Spitalul Universitar de Urgență București
Cu hârtia de la DSP, soții Safta s-au dus să se testeze la Spitalul Universitar de Urgență București

-        La domiciliu. Dacă te simți prea rău și nu te poți deplasa sau dacă pur și simplu nu ai mașină personală, nu există niciun centru de testare în apropiere de locuința ta, sună la DSP și cere testare acasă. Va veni o ambulanță și îți va recolta probe pentru un test PCR. Condiția este să ai simptome specifice sau să fii contact direct al unei persoane infectate.

image

Jumătate dintre români se testează la clinici private

Conform buletinelor zilnice ale autorităților, din totalul testelor efectuate în România, jumătate sunt din buzunarul cetățenilor. Fie pentru că nu se încadrează „în baza definiției de caz” și nu au simptome, fie pentru că nu vor să se complice cu programări prin DSP, unii aleg să se testeze pe banii lor la clinici private. Aici, un test RT-PCR costă între 150 și 300 de lei, iar unul rapid între 60 și 150 de lei. Evident, poți cumpăra cu 10 lei un test rapid din farmacie sau de pe site-urile de profil, pentru testarea acasă, însă rezultatul, în acest caz, nu va fi introdus în Corona Forms și nu va avea caracter oficial.

Puteţi urmări ştirile Click! şi pe Google News!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
carol i ziua regelui jpeg
image
image
image
image
image
image
virnant jpeg
Medgidia jpeg
Magazin FOTO  Unsplash jpg
geto daci jpg
FotoJet (22) jpg
ulei masline jpg
Ai aceasta bancnota in portofel Detaliul scapat de toti pana acum va produce surprize majore jpg
Ion Gavrila Ogoranu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net