Unde po╚Ťi s─â-╚Ťi faci GRATIS un test COVID

#Coronavirus 29 ianuarie 2022

Sim╚Ťi c─â ├«ncepe s─â te doar─â capul, g├ótul, faci febr─â ╚Öi parc─â nu e╚Öti tocmai ├«n apele tale? Sau ╚Ötii s─â fi intrat recent ├«n contact cu un bolnav de COVID? Testeaz─â-te! Autorit─â╚Ťile au facilitat procesul, ├«n Rom├ónia, astfel ├«nc├ót aproape oricine s─â-╚Öi poat─â face gratis teste rapide sau PCR.

shutterstock 1795111735 jpg

C├ónd cineva are simptome sau are motive s─â se testeze, trebuie s─â fac─â acest lucru. Tocmai pentru a oferi un acces mai rapid la testare, Ministerul S─ân─ât─â╚Ťii a ini╚Ťiat c├óteva demersuri, pentru a degreva ambulan╚Ťa, spitalele, direc╚Ťiile de s─ân─âtate public─âÔÇŁ, a anun╚Ťat secretarul de stat Andrei Baciu. Concret, ave╚Ťi mai multe op╚Ťiuni de testare, ├«n func╚Ťie de simptomatologie ╚Öi de situa╚Ťia din localitatea de domiciliu. Iat─â locurile ├«n care se pot face teste gratuite!

Cu teste rapide antigenice

image

-        ├Än farmacii. La nivel na╚Ťional, sunt 138 de farmacii avizate unde se pot testa gratuit doar cei cu simptome. Se folosesc teste rapide, asigurate de Ministerul S─ân─ât─â╚Ťii, ├«n limita stocului disponibil. Rezultatul este ├«nc─ârcat ├«n platforma CoronaForms, iar tu ├«╚Ťi po╚Ťi desc─ârca certificatul digital de pe certificate-covid.gov.ro.

IMG 0774 JPG
Dr. Raluca Diaconu, medic de familie în București

-        La medicii de familie. Primul lucru pe care trebuie s─â-l faci dac─â ai simptome ar fi s─â-╚Ťi suni medicul de familie. El te poate chema la testare ├«n propriul cabinet sau te poate ├«ndruma c─âtre al╚Ťi medici de familie sau c─âtre DSP. Peste 3.800 de medici de familie s-au ├«nscris ├«n programul de testare gratuit─â ╚Öi au ├«ncheiat contracte cu Casa de Asigur─âri de S─ân─âtate. Lista lor o po╚Ťi g─âsi pe site-ul Ministerului S─ân─ât─â╚Ťii. Dac─â medicul t─âu nu e ├«nscris ├«n program, te po╚Ťi duce la oricare alt cabinet. ÔÇ×Folosim teste rapide, iar rezultatul ├«l introducem ├«n ziua respectiv─â pe platforma oficial─â. Legea nu limiteaz─â num─ârul de teste pe care le pot face lunar unui pacient. Oricine are simptome sau e contact direct al unei persoane infectate poate veni s─â se testeze ori de c├óte ori simte nevoiaÔÇŁ, explic─â dr. Raluca Diaconu.

Cu teste RT-PCR

-        ├Än centrele de testare. 28 de centre de testare au fost deschise ├«n Bucure╚Öti ╚Öi Ilfov, pentru persoanele suspecte de COVID, care prezint─â simptome specifice. Ministerul S─ân─ât─â╚Ťii a publicat lista lor, anun╚Ť├ónd totodat─â c─â oamenii se pot duce singuri s─â-╚Öi fac─â un test PCR gratuit. Cu dou─â condi╚Ťii: s─â sune ├«nainte la DSP ╚Öi s─â nu se deplaseze cu mijloacele de transport ├«n comun. ÔÇ×Persoanele vor solicita testarea c─âtre DSP Bucure╚Öti, prin num─ârul de Call Centre 021.9462, sau online. DSP va indica punctele de recoltare cele mai apropiate ╚Öi va programa doritorul la un centru. Apoi ├«i va trimite prin sms sau prin e-mail num─ârul de ├«nregistrare al cererii. Doritorul va prezenta acest mesaj la centrul de testare. F─âr─â aceast─â dovad─â, recoltarea probelor pentru RT-PCR nu se va efectuaÔÇŁ, au anun╚Ťat autorit─â╚Ťile.

image
Cu h├órtia de la DSP, so╚Ťii Safta s-au dus s─â se testeze la Spitalul Universitar de Urgen╚Ť─â Bucure╚Öti

-        La domiciliu. Dac─â te sim╚Ťi prea r─âu ╚Öi nu te po╚Ťi deplasa sau dac─â pur ╚Öi simplu nu ai ma╚Öin─â personal─â, nu exist─â niciun centru de testare ├«n apropiere de locuin╚Ťa ta, sun─â la DSP ╚Öi cere testare acas─â. Va veni o ambulan╚Ť─â ╚Öi ├«╚Ťi va recolta probe pentru un test PCR. Condi╚Ťia este s─â ai simptome specifice sau s─â fii contact direct al unei persoane infectate.

image

Jumătate dintre români se testează la clinici private

Conform buletinelor zilnice ale autorit─â╚Ťilor, din totalul testelor efectuate ├«n Rom├ónia, jum─âtate sunt din buzunarul cet─â╚Ťenilor. Fie pentru c─â nu se ├«ncadreaz─â ÔÇ×├«n baza defini╚Ťiei de cazÔÇŁ ╚Öi nu au simptome, fie pentru c─â nu vor s─â se complice cu program─âri prin DSP, unii aleg s─â se testeze pe banii lor la clinici private. Aici, un test RT-PCR cost─â ├«ntre 150 ╚Öi 300 de lei, iar unul rapid ├«ntre 60 ╚Öi 150 de lei. Evident, po╚Ťi cump─âra cu 10 lei un test rapid din farmacie sau de pe site-urile de profil, pentru testarea acas─â, ├«ns─â rezultatul, ├«n acest caz, nu va fi introdus ├«n Corona Forms ╚Öi nu va avea caracter oficial.

Pute┼úi urm─âri ┼čtirile Click! ┼či pe Google News!

banica vicoveanca jpeg
Screenshot 2022 05 27 211225 png
00032 jpg
irina fodor asia express jpg
anamaria prodan portret 0 jpeg
cris ciobanasu vlad gherman png
Charles 1 INQUAM Photos Octav Ganea jpeg
crbl  2 (2) jpg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
Catedrala Mântuirii Neamului   București (Ianuarie 2022) jpg
calendar ortodox 2021 28 mai sfantul ierarh nichita marturisitorul episcopul calcedonului png
BeFunky collage (7) jpg
spital ploiesti png
4 carmen iohannis rochie scumpa 3 jpg jpeg
Charles 1 INQUAM Photos Octav Ganea jpeg