Ei i se datoreaz─â bancnota cu Ecaterina Teodoroiu. Jurnalista Janina Nectara a ini╚Ťiat o campanie-eveniment

29 noiembrie 2021
image
Ziarista Janina Nectara a luptat pentru apariţia primei bancnote pe care e ilustrată o româncă: Ecaterina Teodoroiu

Banca Na┼úiona─â a Rom├óniei (BNR) anun┼ú─â o mult-a┼čteptat─â premier─â monetar─â: bancnota cu chipul Ecaterinei Teodoroiu, eroina gorjean─â din Primul R─âzboi Mondial. Bancnota ar fi trebuit emis─â ├«nc─â din 2019, c├ónd Banca Na┼úional─â a r─âspuns pozitiv campaniei ÔÇťFemei pe BancnoteÔÇŁ, ini┼úiat─â de Janina Nectara.

Demers inedit: Janina Nectara, jurnalist de mod─â, a demarat cu c├ó┼úiva ani ├«n urm─â campania ÔÇťFemei pe BancnoteÔÇŁ. Ini┼úiativa ziaristei a pornit de la constatarea c─â, de la apari┼úia leului, ├«n urm─â cu un secol ┼či jum─âtate, Rom├ónia n-a avut niciodat─â o femeie pe o bancnot─â.

Janina Nectara a propus o list─â cu 100 de personalit─â┼úi feminine istorice, iar preferata publicului a fost regina Maria (1875-1938). Prin urmare, Banca Na┼úional─â a Rom├óniei (BNR) a creat o bancnot─â aniversar─â, pe care erau ilustrate chipul reginei  Maria ┼či al regelui Ferdinand (1865-1927). Dar pentru c─â bancnota era una de colec┼úie, jurnalista a sus┼úinut c─â rom├óncele merit─â o reprezentant─â ┼či pe bancnotele permanente, astfel c─â a propus-o pe Ecaterina Teodoroiu, eroin─â ├«n luptele din Primul R─âzboi Mondial. La scurt timp, BNR a anun┼úat c─â Ecaterina Teodoroiu a devenit prima femeie din istoria Rom├óniei care apare pe o bancnot─â de circula┼úie na┼úional─â. 

image

┬źEste un triumf colosal┬╗

ÔÇťEste un triumf colosal. Am reu┼čit s─â determin─âm ┼či emiterea unei bancnote permanente cu o femeie - Ecaterina Teodoroiu. ├Ämpreun─â, am reu┼čit!ÔÇŁ, se bucur─â Janina Nectara. Printr-un comunicat, BNR a recunoscut c─â ÔÇťse r─âspunde astfel interesului public legitim, sus┼úin├óndu-se consolidarea egalit─â┼úii de gen ┼či a rolului major al personalit─â┼úilor feminine ├«n istorieÔÇŁ.

Demersul ÔÇťFemei pe BancnoteÔÇŁ a fost sus┼úinut de-a lungul a patru ani de mul┼úi arti┼čti, printre care Inna, Antonia, Alina Eremia, Ami, Raluka, Irina Rimes, Ana Baniciu, Paul Surugiu, Toni Grecu, dar ┼či de c─âtre universit─â┼úi, licee, muzee, spitale ┼či Patriarhia Rom├ón─â.

Click! spune

Ecaterina Teodoroiu  (1894-1917) a fost asistent─â medical─â ┼či cerceta┼č pe front, ├«n timpul Primului R─âzboi Mondial. Originar─â din Gorj, ea a murit ├«n b─ât─âlia de la M─âr─â┼če┼čti, contra germanilor, la 23 de ani, ├«n fruntea unui pluton de infanterie.

irina tanase 13 jpg
BeFunky collage (5) jpg
irinel columbeanu
andre JPG
meghan markle masacru texas AFP (1) jpg
2 neti sandu in tinerete 2 jpg jpeg
1 ducesa kate si regina elisabeta a ii a jpg jpeg
bone ferenc criminal bihor Ziua de Cluj jpg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
Regina Elisabeta a II-a inspectează garda de onoare în timpul ceremoniei cheilor la Palatul Holyroodhouse în Edinburgh Scoţia FOTO Guliver / Getty Images /  Jeff J Mitchell
refugiati ucraina jpg
salariu copy jpeg
coperta codrin nicoara maria nicioara jpeg
cub cristi borcea valentina pelinel png
8 sotia lui nicusor dan 1 jpg jpeg