Ei sunt pensionarii care nu vor avea parte de majorări

Ultima actualizare:

    Cine nu are vechime suficientă trebuie să se mulțumească cu pensia socială
Cine nu are vechime suficientă trebuie să se mulțumească cu pensia socială

Nu toți pensionarii au motive de bucurie! Există o categorie care nici măcar nu poate visa la majorarea punctului de pensie, iar ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu, a anunțat că nici nu se va regăsi în legea la care se lucrează.

Minimum 15 ani vechime! Asta este condiția impusă de autorități pentru ca un român să poată deveni la un moment dat pensionar cu drepturi depline.

Altfel, rămâne un simplu asistat social, care va primi o viață întreagă pensia minimă.

De la 1 iulie, aceasta va crește de la 520 de lei la 640 de lei, însă majorările nu vor curge an de an, ci doar atunci când vor fi bani suficienți la buget, după cum a anunțat Olguţa Vasilescu.

Pensionarii asistați nu apar în noua lege

În plus, ei nu fi incluși în noua Legea a pensiilor, deci nu vor avea venituri în funcție de punctul de pensie, care acum este de 1.000 de lei.

Există și o explicație pentru asta: un român cu pensie socială a ajuns să primească aproape cât unul care a muncit pe brânci 30 de ani, în jur de 1.000 de lei.

”Vor fi pensionari doar cei care au o vechime în muncă. La ora actuală sunt amestecaţi oamenii care au cotizat o zi, cinci ani la pensie. Ceea ce nu este corect. Nu vor fi consideraţi pensionari cei care sunt acum pe pensia minim garantată. Ei vor intra pe altă lege și vor primi indemnizaţie. Nu trebuie amestecaţi cu ceilalţi pensionari, unde va fi un calcul separat, în funcţie de contributivitate”, a ținut să precizeze ministrul Muncii.

Nu crește vârsta de pensionare

Totodată, demnitarul a promis că nu va crește vârsta de pensionare, astfel că femeile vor ieși în continuare din activitate la 63 de ani și bărbații la 65 de ani, ambii cu un stagiu complet de 35 de ani.

”E adevărat că se schimbă modalitatea de calcul. Acum, deşi femeile cotizează mai puţin, lucrează mai puţin, ies cu o pensie mai bună şi vrem să echilibrăm asta, între genuri. Cine vrea să rămână peste vârsta de pensionare în sistem poate să o facă, fără a mai cumula pensia cu salariul”, a mai explicat Olguţa Vasilescu.

În perioada ianuarie-martie se pot pensiona  femeile care au împlinit 60 de ani și 9 luni și au muncit 30 de ani și 9 luni și bărbații care au 65 de ani, cu 35 de ani vechime.

În România sunt 5,22 milioane de pensionari, dintre care un milion primesc pensie socială.  

Cine poate primi această indemnizație socială

Potrivit legii, de pensia minimă beneficiază pensionarii din sistemul public de pensii şi cei din sistemul militar, indiferent de data pensionării, care au domiciliul în România și au pensia mai mică decât nivelul indemnizaţiei sociale, adică 640 de lei.

În plus, se acordă fiecărui urmaș în parte, dacă pensionarii beneficiază de pensie de urmaș. Indemnizaţia se stabileşte şi se plăteşte de către Casa Naţională de Pensii Publice, prin intermediul caselor teritoriale de pensii, şi se evidenţiază în mod distinct pe talonul de pensie.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Șofer la volan  Foto Pixabay jpg
inchisoare medievala jpg
profesor jpg
daniel david ubb fb jpg
phone 292994 1280 jpg
Izvorul de la Manastirea Sf  Dionisie Exiguul si Sf  Efrem jpg
4 front poza mare jpg
cat 7032641 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net