Ei trăiesc în paradisul de pe Insula Şimian
Ca-n romanele de aventuri! O familie din Mehedinţi a descoperit o oază de linişte în mijlocul Dunării, pe Insula Şimian. Soţii Sergiu şi Sanda Huţanu deţin o suprafaţă de teren pe limba de uscat scăldată de fluviu, aşa că şi-au amenajat o căsuţă. Ei vin des pe insulă şi primesc musafiri în micul lor paradis.
Ar putea fi o perlă a turismului românesc! Insula Şimian (Mehedinţi) are un potenţial uriaş, dar autorităţile judeţene nu sunt în stare să-l valorifice. Aşa că insula rămâne un paradis puţin cunoscut chiar şi pentru locuitorii din Drobeta-Turnu Severin. Dincolo de indolenţa şi incapacitatea autorităţilor, există oameni care promovează acest colţ de rai din mijlocul Dunării. Sanda Huţanu, împreună cu cele două surori ale sale, deţine o suprafaţă de 5.000 de metri pătraţi pe insulă, ca moştenire de la bunici. Pentru Sergiu, soţul Sandei Huţanu, Insula Şimian e unul dintre cele mai spectaculoase locuri din ţară, scrie “Weekend Adevărul”.
Familia Huţanu şi-a amenajat o căsuţă de vacanţă şi, în ultimii ani, are mulţi oaspeţi. Vizitatorii se relaxează, pescuiesc şi sunt trataţi cu bucate româneşti preparate la ceaun. Nimeni nu pleacă fără să viziteze şi cetatea Ada-Kaleh, care a fost strămutată de comunişti pe Insula Şimian. „Aici eşti deconectat de la toate problemele. Unii pescuiesc, unii citesc, unii cântă, fiecare face ce simte. Telefoanele şi tabletele sunt date la o parte, iar sentimentul de linişte pe care îl trăieşti e unic“, explică, însufleţit, Sergiu Huţanu.
Oaspeţii pescuiesc şi se bucură de linişte
„De la Bucureşti vin de câteva ori pe an nişte oameni importanţi, care m-au rugat să le dau o bucăţică de teren. Nici nu vorbesc între ei, se descalţă şi îşi pun şezlongurile lângă apă. De la Timişoara a venit mătuşa mea cu trei familii“, adaugă Sanda Huţanu. Căsuţa în care dorm pe insulă este de fapt o rulotă, dar prietenii preferă să se odihnească în corturi. Pentru apă au săpat două fântâni, iar duşul este improvizat dintr-un balon.Dacă Sanda îşi primeşte oaspeţii cu gogoşi şi fasole cu ciolan, pregătită în oală de pământ, Sergiu e specialist în grătare şi în saramură de peşte. O mică baltă de pe terenul soţilor Huţanu are comunicare cu Dunărea, astfel că e plină de caras.
Se poate ajunge doar cu o ambarcaţiune
Insula Şimian, cu o suprafaţă de 56 de hectare, este situată în aval de hidrocentrala Porţile de Fier, între România şi Serbia. În anul 1968, înainte de construcţia lacului de acumulare Porţile de Fier, obiectivele turistice de pe insula Ada Kaleh, care avea să fie inundată, au fost mutate pe Insula Şimian. Datorită climatului blând submediteranean, Insula Şimian poate fi considerată o “grădină botanică”. Vizitarea Insulei Şimian este posibilă doar cu ajutorul unei ambarcaţiuni.