Ei vor trece, la 1 Decembrie, pe deasupra Capitalei
În fiecare an, la 1 Decembrie, sute de militari trec în formație pe sub Arcul de Triumf. Alții, însă, trec pe deasupra lui, în zbor. Și aceștia au făcut, azi, o repetiție înainte de parada de Ziua Națională.
Ceață și frig cumplit în această dimineață la Baza 90 Transport Aerian din Otopeni. Elicopterele erau aliniate pe calea de rulaj, piloții militari roiau în jurul lor, făcând cu minuțiozitate toate verificările. Din când în când, câte unul era ridical la punct fix, pentru testare. Miros de kerosen, un zgomot care făcea imposibilă orice conversație, iar curentul puternic format te zbura la propriu. Toate acestea, cumulate, nu făceau altceva decât să ne sporească emoția, bucuria, adrenalina. Pentru că momentul este, într-adevăr, impresionant.
Piloții se pregătesc să-și ia zborul către Arcul de Triumf, acolo unde colegii lor militari fac ultimele repetiții pentru parada de Ziua Națională. Vremea, însă, este singura care nu s-a aliniat exigențelor. Cel puțin în cazul aeronavelor, planurile au fost date peste cap.
Ora 10.00. Toți piloții militari sunt adunați în formație, la sol, pentru a primi ultimele instrucțiuni. Li se transmite că, din cauza ceții, în loc de 15 elicoptere IAR 330 Puma, pentru moment vor zbura doar 5. A mai rămas o oră până la decolare. Reprezentanții presei primesc acceptul de a urca la bordul aparatelor de zbor și de a transmite imagini de la înălțime.
Ora 11.00. Ne urcăm în elicoptere și pornim spre Piața Presei. Este unul dintre momentele în care te simți privilegiat că poți lua parte la un asemenea moment. Bucureștiul, de sus, pare mult mai frumos. Zburăm exact pe deasupra paradei militare de pe bulevardul Kiseleff și parcurgem distanța în doar câteva secunde. Survolăm zona și ne întoarcem pentru încă o tură, încă un salut pentru colegii militari și publicul de jos.
„Pentru majoritatea militarilor, defilarea de 1 Decembrie înseamnă trecerea pe sub Arcul de Triumf. Pentru noi, înseamnă trecerea pe deasupra lui, prezentăm onorul de la înălțime. Dar, cu sufletul, suntem și noi alături de cei de jos”, ne-a declarat comandorul Octavian Păun, comandantul grupului de zbor de la Baza 90 Transport Aerian.
De 20 de ani participă cu elicopterul la parada de Ziua Națională și spune că acel zbor are o încărcătură aparte. Joi dimineața, 15 elicoptere IAR 330 Puma sunt programate să participe la paradă. Asta, evident, dacă vremea va permite. „Azi am avut vizibilitate redusă, din acest motiv nu am putut decola inițial cu toate cele 15 elicoptere. Zborul în formație peste un oraș ca Bucureștiul, în condiții meteo nefavorabile, nu este ușor”, mai spune comandorul.
Zilele următoare, piloții vor mai avea zboruri de antrenament și de recunoaștere pe deasupra Capitalei, pentru evenimentul de joi dimineața.