Elevii vor avea mai mult liber între probele de la Evaluarea Națională și la Bacalaureat. Anunțul ministrului Educației

Ministrul Educației, Ligia Deca, a anunțat o schimbare importantă pentru elevii care vor susține Evaluarea Națională și Bacalaureatul în anul școlar următor.

Zile libere între probele de la Evaluarea Națională și la Bacalaureat / foto: Pixabay
Zile libere între probele de la Evaluarea Națională și la Bacalaureat / foto: Pixabay

Vor fi introduse zile libere între probele acestor examene, pentru a oferi elevilor timp suplimentar de pregătire și odihnă. Această decizie a fost luată în urma feedbackului primit din partea publicului și a propunerilor venite din mediul educațional.

„Am ținut cont de propunerile primite și de opiniile exprimate în spațiul public și vom introduce câte o zi liberă între probe la Evaluarea Națională 2025. La Bacalaureat 2025 vom introduce o zi liberă după a doua probă”, a transmis Ligia Deca pe rețelele sociale.

Ministerul Educației va discuta această propunere în cadrul Comisiei de Dialog Social și, ulterior, va publica calendarul final al examenelor.

Ministrul Deca a subliniat importanța dialogului și a transparenței instituționale, apreciind feedbackul primit de la elevi, părinți și profesori.

Decizia de a reintroduce zilele libere vine ca răspuns la solicitările din partea comunității, care au evidențiat nevoia elevilor de a avea timp pentru odihnă și recapitulație eficientă.

Motivele introducerii zilelor libere între probe

Inițial, zilele libere dintre probele de examen au fost eliminate în calendarul propus de Ministerul Educației, dar Federația Națională a Părinților a susținut cu fermitate reintroducerea acestora.

Reprezentanții părinților au argumentat că aceste zile libere sunt esențiale pentru reducerea stresului și îmbunătățirea performanțelor elevilor.

La vârsta de 14-15 ani, elevii sunt într-o etapă de dezvoltare cognitivă și emoțională, având nevoie de pauze pentru a gestiona presiunea examenelor.

Organizația EDUPART a enumerat mai multe motive pentru reintroducerea zilelor libere: reducerea stresului, posibilitatea unei pregătiri mai bune, menținerea sănătății mentale și recapitularea eficientă a informațiilor.

Conform reprezentanților acestei organizații, pauzele între probe permit elevilor să se concentreze mai bine și să obțină rezultate mai bune.

Elevii nu au mai avut liber între examene de cinci ani

Între 2018 și 2023, zilele libere între probele examenului de Bacalaureat au fost eliminate, dar în 2024 acestea au fost reintroduse între proba obligatorie și cea la alegere. Aceste modificări succesive ale calendarului de examene reflectă o preocupare constantă a autorităților pentru starea de bine a elevilor.

Reintroducerea zilelor libere pentru anul 2025 demonstrează că Ministerul Educației este deschis la schimbări care să sprijine elevii în obținerea performanțelor academice optime și în menținerea echilibrului mental și emoțional.

Decizia de a introduce zile libere între probele de examen reprezintă un pas important în direcția unui sistem educațional care pune accent pe nevoile elevilor și pe asigurarea unui mediu favorabil învățării și dezvoltării personale.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate și William în 2022 la Royal Charity Polo Cup, Profimedia (3) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Euro dolari lei bancnote bani FOTO Shutterstock jpg
avioane parcate aeroport aterizare avion frankfurt shutterstock 1702941451 jpg
foto1 examen bac jpg
luca italianul 2 k6fi jpg
tigaie depositphotos1 jpeg
maia sandu1 jpg
Stefan cel Mare png
ceai freepik jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net