Elevii vor primi fructe, legume, lactate și biscuiți. S-au alocat peste 112 milioane de euro
Din toamnă, elevii vor primi gratuit fructe, legume și produse de panificație și lactate. Ministerul Agriculturii a anunțat că bugetul pentru anul școlar 2019 – 2020 este de 540,474 milioane lei, (112.598.673 euro).
Au fost alocați banii necesari pentru Programu pentru școli al României, cum a fost redenumit Programul Laptele și cornul. Din bugetul național s-au alocat 540,474 milioane lei, (112.598.673 euro).
”Suma menţionată va fi utilizată după cum urmează: 79,18 milioane lei pentru acordarea gratuită de fructe şi legume şi 38,4 milioane lei pentru derularea măsurilor educative; 196,43 milioane lei pentru acordarea gratuită de lapte de consum şi produse lactate fără adaos de lapte praf şi 38,4 milioane lei pentru derularea măsurilor educative; 188,05 milioane lei pentru acordarea gratuită de produse de panificaţie”, informează Ministerul Agriculturii.
În anul şcolar 2019-2020, Programul pentru şcoli al României se va adresa unui număr de 1.920.062 copii, preşcolari din grădiniţele de stat autorizate/acreditate şi particulare acreditate cu program normal de 4 ore şi elevi din învăţământul primar şi gimnazial de stat şi privat autorizat/acreditat.
Ce vor mânca elevii la școală
Concret, din toamnă, pe parcursul săptămânii şcolare, unui elev i se vor acorda gratuit două porţii de fructe şi/sau legume, două porţii de lapte şi o porţie de produse lactate.
Conform recomandărilor Ministerului Sănătății, pentru un aport de fibre alimentare, elemente minerale sau vitamine care în final înseamnă un aport energetic important, produsele de panificație – corn, baton, covrigi simpli sau biscuiți uscați – trebuie preparate din făină integrală, fără adaosuri de zahăr, îndulcitori sau alți aditivi alimentari, cu posibilitatea de a adăuga amestecuri de semințe (floarea-soarelui, dovleac, in şi/sau mac).
Pentru a evita monotonia, se apreciază că o alternare a porțiilor per categorie de produs poate reprezenta o soluție. De exemplu, 3 zile lapte/lactate, 2 zile legume/fructe.
Cum trebuie să fie produsele
Potrivit legii, fructele şi legumele distribuite vor fi sănătoase, spălate şi fără urme de atacuri de boli şi dăunători, fără umiditate externă în exces şi fără miros sau gust străin. De asemenea, laptele va fi fără adaos de lapte praf, tratat termic, pasteurizat, fără adaos de zahăr sau alţi îndulcitori. Aceleaşi cerinţe sunt valabile şi pentru produsele lactate. Porţia de lapte distribuită are 200 ml, iar porţia de produse lactate distribuită are 125 grame. Limita valorică cheltuită de autorităţile locale (din fonduri europene) pentru fiecare porţie va fi de 0,6 lei pentru fructe şi legume; 0,88 lei pentru lapte şi produse lactate şi 0,57 lei pentru produsele de panificaţie.
Citește și
Se amână școala? Se discută la Guvern începerea cursurilor la 16 septembrie