Elicopterul aterizat forțat în București, dus la Baza 90 pentru expertiză. Se descifrează cutia neagră
Elicopterul militar al SUA, care a aterizat în Piața Charles de Gaulle, din Capitală, a fost transportat la Baza 90 Otopeni. Aici este supus unei expertize preliminare, iar din comisie fac parte atât români, cât și americani.
Traficul pe Bd. Aviatorilor a fost restricționat ieri, 15 iulie, din cauza elicopterului care a aterizat în sensul giratoriu de la Charles de Gaulle.
La ora 10.11 a avut loc incidentul și abia în jurul orei 14.30 circulația a fost reluată pe ambele sensuri. Doar că Elicopterul Black Hawk a fost tractat la ora 20.00.
A plecat pe roți, pe DN1, cu antemergător de la Brigada Rutieră, fiind prezenți și polițiști militari, dar și pompieri, în caz de incendiu.
Ce componente ale elicopterului sunt verificate la Baza 90
A fost dus la Baza 90 Otopeni, acolo unde a început expertizarea lui, deși, inițial, s-a dorit să fie transportat la Baza Mihai Kogălniceau, de unde provine.
”Acolo vor fi verificate agregatele și dispozitivele de bord, motorul, elicele și a început decriptarea cutiei negre. O echipă de specialiști și tehnicieni români și americani cercetează ceea ce s-a întâmplat”, a explicat Viorel Pană, șeful Statului Major al Forței Aeriene.
Elicopterul american, folosit în mai toate conflictele armate
Elicopterul aparține flotei americane și este folosit în mai toate conflictele: Grenada, Panama, Irak, Somalia, Balcani, Afganistan şi în alte zone din Oriental Mijlociu.
Unele surse susţin că celebrele elicoptere folosite în raidul în care a fost ucis Osama bin Laden au fost Sikorsky UH-60 Black Hawk modificate folosind tehnologia stealth pentru a fi mai puţin vizibile pentru radar.
UH-60 Black Hawk se află în dotarea forţelor aeriene din 24 de ţări, până în prezent fiind fabricate peste 4.000 de unităţi.
Este conceput pentru o plajă largă de operaţiuni, de la sprijin aerian pentru operaţiuni la sol, la operaţii speciale, search and rescue, evacuare medicală sau atac la sol, atunci când este echipat cu diverse sisteme de armament, şi chiar transport VIP.
Elicopterul american costă peste 21 milioane de dolari
Echipajul şi luptătorii sau pasagerii sunt protejaţi de o podea blindată. Ca armament, prin instalarea pilonilor suplimentari, Black Hawk poate fi echipat cu rachete AGM-114 Hellfire, precum şi cu rezervoare suplimentare de combustibil pentru zborurile pe distanţe lungi.
De asemenea, în faţa compartimentului de marfă pot fi montate mitralierele M240 şi М134. Echipajul Black Hawk este format din 2 piloţi şi 2 şefi de zbor/tunari.
Aparatul are o viteză maximă de 361 km/h şi poate transporta 11 militari dotaţi cu tot echipamentul de luptă sau 6 soldaţi răniţi. Un Black Hawk are un preţ unitar de cel puţin 21,3 milioane de dolari.
Citește și: