Eminescu se răsucește în mormânt! Versuri sexuale la Gala Premiului Naţional de Poezie: „Zice că se masturbează când îl întreb ce face”

Ultima actualizare:

«Gwyneth Paltrow şi cu mine», poezie cu versuri sexuale, a provocat un scandal monstru în lumea literară. Opera a devenit intens urmărită în mediul online, după ce s-a viralizat în mai puțin de 24 de ore. Autoarea Cătălina Stanislav, nominalizată la Premiul Naţional de Poezie "Mihai Eminescu" - Opus Primum pe anul 2021, a reușit să câștige atenția pe care și-a dorit-o prin recitarea versurilor cu limbaj licențios.

Cătălina Stanislav, versuri sexuale la gala Mihai Eminescu
Cătălina Stanislav, versuri sexuale la gala Mihai Eminescu

Poezia scandaloasă de la decernarea premiilor Mihai Eminescu: „Mă gândesc la posibilitatea de a face sex cu el”

Să fii poet e lucru mare, o spunea și Eminescu, care este unul dintre cei mai cunoscuți scriitori români din toate timpurile. Și pentru că operele sale au rămas vii chiar și în vremurile noastre, an de an se organizează Gala de decernare Premiului Naţional de Poezie pentru debut, pentru ca tinerele talente să iasă din tipar. 

Anul acesta, din păcate, unul dintre nominalizați la marele premiu Mihai Eminescu a reușit să provoace un scandal fără margini în lumea literară, după ce a recitat o poezie sexuală, intitulată Gwyneth Paltrow şi cu mine. Versurile operei conțin cuvinte obscene și un limbaj licențios. După ce clipul în care tânăra scriitoare Cătălina Stanislav recita poezia pentru gală a ajuns viral, Memorialul Ipoteşti - Centrul Naţional de Studii Mihai Eminescu a decis să șteargă de rețelele de socializare înregistrarea de la eveniment. 

Redăm mai jos o parte din versurile care conțin un limbaj licențios:

„Mă gândesc la posibilitatea de a face sex cu el

și până și felul în care i se ating dinții de sus de buza de jos mă scârbește

mă gândesc că și eu vreau să merg la baie,

doar că mă tem să nu-mi pună ceva în băutură

pare destul de ok, dar zice că se masturbează când îl întreb ce face, adică ce job are

lucrează în IT

pe aproape, mă gândesc, dar nu spun

eu le studiez pe cele care ne-au ajutat să ne câștigăm dreptul la vot, condus, la a ne folosi vaginul pentru altceva

în afară de născut copii, reproducere, uneori candidoză.", sunt câteva din versurile poeziei Gwyneth Paltrow şi cu mine, scrisă de Cătălina Stanislav, nominalizată la Premiul Naţional de Poezie "Mihai Eminescu" - Opus Primum pe anul 2021.

Memorialul Ipotești - Centrul Național de studii Mihai Eminescu, prima reacție în scandalul poeziei cu tentă sexuală

„Recitarea unei poezii care include şi cuvinte sau expresii licenţioase este alegerea exclusivă a poetului/poetei. Nu încurajăm un asemenea demers, dar nici nu putem avea opţiunea de a interzice în vreun fel modalitatea în care înţelege să se exprime un creator. Ca atare, în considerarea dreptului la liberă exprimare, mai ales în domeniul literar, Memorialul Ipoteşti nu poate cenzura modul în care un tânăr poet încearcă să devină cunoscut publicului larg.

În urma apariţiei în mediul online a înregistrării în care o poeta nominalizată înţelege să recite una dintre poeziile sale care conţine cuvinte licenţioase, am decis, fără a ne pronunţa asupra valorii literare a textului citit, retragerea de pe pagina Memorialului a înregistrării", este anunțul făcut de către instituţia de cultură de la Ipoteşti, după scandalul izbucnit în lumea literară.

La cine a ajuns premiul

Premiul Naţional de Poezie "Mihai Eminescu" - Opus Primum pe anul 2021, acordat de Memorialul Ipoteşti - Centrul Naţional de Studii "Mihai Eminescu", a fost acordat poetei Ileana Negrea pentru volumul Jumătate din viaţa mea de acum, scrie Agerpres.

Juriul a fost format din Alexandru Cistelecan (Universitatea din Târgu Mureş), Mircea A. Diaconu (Universitatea "Ştefan cel Mare" din Suceava), Mihai Iovănel (Institutul de Istorie şi Teorie Literară "George Călinescu" din Bucureşti), Alex Goldiş (Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca) și Andrei Terian (Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu).

Nominalizați pentru acest premiu au fost Andrei Codrin Bucur, pentru volumul "La bella Italia: antipoemejurnaliere", Alexandra Pâzgu, pentru volumul "Dă tot ce ai", Ioana Zenaida Rotariu, pentru "Cei cinci ani de muţenie: poezie", şi Cătălina Stanislav, pentru volumul "Nu mă întrerupe".

Câștigătoarea Premiului Naţional de Poezie "Mihai Eminescu" - Opus Primum pe anul 2021, acordat de Memorialul Ipoteşti - Centrul Naţional de Studii "Mihai Eminescu" a primit cu drag și onoare trofeul și diploma, înmânate de managerul Memorialului Ipoteşti, Ala Sainenco, în cadrul evenimentelor organizate în localitatea natală a lui Mihai Eminescu, cu prilejul împlinirii a 172 de ani de la naşterea marelui artist, pe 15 ianuarie.

image
image
image
image
image
image
Dr Cristina Iftode Sanador jpg
Hidra, Piaţa a Presei Libere Bucuresti, foto Artmark
cutremur grecia jpg
marcel ciolacu conferinta de presa foto captura video jpg
jean paul getty captura video jpg
symmetrica facebook jpg
image png
magazin deschis unsplash jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net